Pokaż wyniki od 21 do 30 z 112

Wątek: #23 RAW-y - Podstawy obróbki

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Trzecie ma dopiero dobry histogram, zreszta każdy lubi inny styl . Muflon kalibrowałeś monitor ? .
    Trzecie JEST za jasne - na skalibrowanym monitorze.
    Drugie JEST za czerwone - na skalibrowanym monitorze.

Jasność ma niewiele wspólnego z kalibracją monitora - trzeba "skalibrować" oświetlenie całego stanowiska pracy. Jak obrabiasz swoje zdjęcie w ciemnym pokoju wszystkie będą za ciemne, jak robisz to w zbyt jasnym pokoju bedą za jasne. Oczy się adaptują do warunków i ocena jasności "by eye" jest tak samo subiektywna jak ocena kolorów.

Poprawny histogram to tylko poprawny histogram i to wcale nie oznacza "pleasant effect".

Znowu zaczynamy NIE NA TEMAT - krytyka zdjęć to zdaje się w Galerii - więc też proponuję PRZENIEŚĆ gdzie indziej.

Pozdrawiam
    Janusz

PS. To Twoje stąd: http://canon-board.info/showthread.php?t=12746 też jest tak jasne że szumy wylazły. Za jasne.

EDIT: Przyjrzałem się jeszcze temu histogramowi. Jeśli ten zamieszczony jest od "prawego" zdjęcia to raczej trudno było by to uznać za poprawny - raczej prześwietlony i wg. histogramu też za jasny.

EDIT: Dla tych co czytają te wypowiedzi conieco "później"

Mr. Diodak conieco pozmieniał w swoich wypowiedziach i popodmieniał zdjęcia co czyni sporą część dywagacji bezsensowną. Zdjęcia dzisiejsze nie mają NIC wspólnego z tymi do których odnosiłem się ja i muflon.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-03-2007 o 00:23

Uprawnienia umieszczania postów