Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 112

Wątek: #23 RAW-y - Podstawy obróbki

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

No to ja z innej beczki, Janusz piszesz że podczas manipulowania suwakami ekspozycji, jasności i cieni w ACR najlepiej trzymać klawisz Alt, szczerze nie zauważyłem żadnych różnic z Alt czy bez. Mógłby prosić o jakieś wyjaśnienie do czego ten Alt wciśnięty?

Domyślnie

pytanie: widziałem w labie jak zaniosłem zdjęcia że koleś wrzucił je na maszynę i obok zdjęcia pojawił się histogram i profil kolorów CMYK - czy jest tak we wszystkich labach czy jakieś za tanie wybrałem - bo jak tak to po co ta cała zabawa z 16 bit, ProPhoto itd jak i tak nie mamy wpływu na to co lab zrobi zamieniając na CMYK - czyli na to że rozjedzie zdjęcie do 8 bit na kanał i zmieni zupełnie profil

drugie pytanie:
    prawie 100% zdjęc przygotowuje do druku offsetowego - jakie macie patenty na przechodzenie z RAW-a do TIFFa CMYK 8 bit żeby była jak najwierniej oddana przestrzeń kolorów uchwycona na fotografii
    EOS 40D, 17-85 IS USM, SIGMA APO 70-300 M, 50 1,8, 580 EX II, Manfrotto 804RC2

ZEBRA FOTO TEAM

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    No to ja z innej beczki, Janusz piszesz że podczas manipulowania suwakami ekspozycji, jasności i cieni w ACR najlepiej trzymać klawisz Alt, szczerze nie zauważyłem żadnych różnic z Alt czy bez. Mógłby prosić o jakieś wyjaśnienie do czego ten Alt wciśnięty?
    Wcisnięcie Alt + trzymanie wciśniętego klawisza myszy i "dragowanie" to dość mocno wykorzystywana "sztuczka" w Photo Shopie. Dotyczy Levels, ACR i Ekspozycji, Cieni (Blacks) i recovery, ACR i maskowania w zakładce ostrzenie (tylko na 100% wielkości) i jeszcze paru innych filtrów. Baaaardzo pomocna.

Na załączonym obrazku widać że wypalony jest kanał niebieski bo ekspozycja za bardzo w prawo (tu na +0.65 EV).

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

jufus
    Guest

Domyślnie

Przeczytałem cały temat i nasunęło mi się pewne pytanie pośrednio związane z tematem postu. Czy jeżeli skończyliśmy już pracę nad zdjęciem i chcemy pokazać komuś nasz efekt pracy, to lepiej zapisać wówczas zdjęcie w jpgu czy w formacie png? Czy to bez różnicy? Png można zapisać w 16 bitach - czy jeżeli pracujemy na plikach 16 bitowych to lepiej je na końcu zapisać w formacie png? Może kogoś również zastanawiał ten fakt?

POZDRAWIAM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Tak naprawde to nie polecam żadnego Żaden nie jest w pełni uniwersalny. Są zdjęcie, których obróbka Camera RAW to katorga a C1 sobie radzi bez problemu.

Moje typy to (w takiej właśnie kolejności):

1. Capture One
    2. RAWShooter Premium
    3. Camera RAW

Lightroom jest jeszcze okropnie daleko w krzakach - trochę potrwa zanim coś z tego będzie.

Janusz
    Ja mam pytanie... Dlaczego Lightroom jest w krzakach ? I czy do np. Capture One też trzeba stosować jakieś profile do aparatu jak w LR (muszę do każdego zdjęcia taki profil dołączyć żeby wyglądało tak jak np. w DPP)

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bystry Zobacz posta
    Ja mam pytanie... Dlaczego Lightroom jest w krzakach ? I czy do np. Capture One też trzeba stosować jakieś profile do aparatu jak w LR (muszę do każdego zdjęcia taki profil dołączyć żeby wyglądało tak jak np. w DPP)

Raczej był to co cytujesz było pisane daaaaaawno temu. LR ma ten sam engine co Camera RAW. Dokładnie ten sam.

Każdy konwerter ma zaszyte profile do danego aparatu. Bez tego nawet nie otworzy RAWa (to akurat nie jest przyczyną ale "koincydencją" ).

Do C1 są profile Magne Nielsena - nie do wszystkich aparatów.

Zeby wyglądało tak jak w DPP to... trzeba używać DPP Adobe wypuścił ostatnio - jeszcze są w wersji beta - nowe profile do canonów. Do ściągnięcia ze stron Adobe.

Janusz,

Domyślnie

Witam,a ja mam takie pytanie czy jak z RAWa wywołam do TIFF a pózniej z TIFF do JPG to będa lepiej wyglądać kolory itp. na zdjęciu niż wywołanie z RAWa odrazu do JPG?
    Pozdrawiam

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawello91 Zobacz posta
    Witam,a ja mam takie pytanie czy jak z RAWa wywołam do TIFF a pózniej z TIFF do JPG to będa lepiej wyglądać kolory itp. na zdjęciu niż wywołanie z RAWa odrazu do JPG?
    Pozdrawiam
    Nie - to bez znaczenia.

Janusz,

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawello91 Zobacz posta
    Pozdrawiam
    A dlaczego po prostu nie wywołasz tego samego zdjęcia dwoma podanymi wyżej sposobami i nie porównasz ich sobie ?

Moim zdaniem nie zobaczysz żadnej różnicy.

Co innego jeśli będziesz chciał pomęczyć skonwertowane zdjęcie np. PS-em. Wtedy warto skonwertować RAW-a do TIFF, męczenie przeprowadzić na TIFF-ie i dopiero po obróbce skonwertować do JPEG.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wypróbuj obie metody i porównaj efekty

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów