Pokaż wyniki od 1 do 10 z 112

Wątek: #23 RAW-y - Podstawy obróbki

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    bo póki co to wszystko mi wychodzi jakieś blade, a kolory w JPEGach podchodzą mi w 100%
    Muflon narzekasz... chcesz zobaczyć jaki wyprany może być RAW?

Pierwsze z lewej to czysty RAW, srodkowe foto to RAW z dodanym preprocessingiem od Apple (wartość 1.00), trzecia fotka to już moje manipulacje. Co prawda Aperture ma narzedzia do retuszu ale Photoshop jest zdecydowanie przyjemniejszy.

Ostatnio edytowane przez Diodak ; 17-11-2006 o 04:44
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Pierwsze z lewej to czysty RAW, srodkowe foto to RAW z dodanym preprocessingiem od Apple (wartość 1.00), trzecia fotka to już moje manipulacje.
    No i pierwsze jest rzeczywiście za ciemne. Drugie byłoby OK gdyby zdjąć trochę saturacji czerwonego (skóra), a prawe - za jasne i blade :-P

PS. na prośbę Janusza "zninkąłem" dywagacje językowe ;-)

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    No i pierwsze jest rzeczywiście za ciemne. Drugie byłoby OK gdyby zdjąć trochę saturacji czerwonego (skóra), a prawe - za jasne i blade :-P

PS. na prośbę Janusza "zninkąłem" dywagacje językowe ;-)
    Trzecie ma dopiero dobry histogram, zreszta każdy lubi inny styl . Muflon kalibrowałeś monitor ? .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

BTW bardzo nie ładnie ze strony Janusza jeśli wystosował wogóle prośbę o usunięcie tych postów
    Źle się wyraziłem: poprosił o przesunięcie, lub generalnie o 'coś zrobienie' - także jakby co to gromy na mnie . Ale w tym wątku proszę o powstrzymanie się od kłótni na temat "jak lepiej nazywać to czy tamto". Czytelnika zainteresowanego meritum sprawy różne punkty widzenia na ten temat niespecjalnie będą interesować

Edit: zresztą, dział moderowany, patrz zasady

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Trzecie ma dopiero dobry histogram, zreszta każdy lubi inny styl . Muflon kalibrowałeś monitor ? .
    Trzecie JEST za jasne - na skalibrowanym monitorze.
    Drugie JEST za czerwone - na skalibrowanym monitorze.

Jasność ma niewiele wspólnego z kalibracją monitora - trzeba "skalibrować" oświetlenie całego stanowiska pracy. Jak obrabiasz swoje zdjęcie w ciemnym pokoju wszystkie będą za ciemne, jak robisz to w zbyt jasnym pokoju bedą za jasne. Oczy się adaptują do warunków i ocena jasności "by eye" jest tak samo subiektywna jak ocena kolorów.

Poprawny histogram to tylko poprawny histogram i to wcale nie oznacza "pleasant effect".

Znowu zaczynamy NIE NA TEMAT - krytyka zdjęć to zdaje się w Galerii - więc też proponuję PRZENIEŚĆ gdzie indziej.

Pozdrawiam
    Janusz

PS. To Twoje stąd: http://canon-board.info/showthread.php?t=12746 też jest tak jasne że szumy wylazły. Za jasne.

EDIT: Przyjrzałem się jeszcze temu histogramowi. Jeśli ten zamieszczony jest od "prawego" zdjęcia to raczej trudno było by to uznać za poprawny - raczej prześwietlony i wg. histogramu też za jasny.

EDIT: Dla tych co czytają te wypowiedzi conieco "później"

Mr. Diodak conieco pozmieniał w swoich wypowiedziach i popodmieniał zdjęcia co czyni sporą część dywagacji bezsensowną. Zdjęcia dzisiejsze nie mają NIC wspólnego z tymi do których odnosiłem się ja i muflon.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-03-2007 o 00:23

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Fajny artykul ale malo "na chlopski rozum" co jednak dla poczatkujacych sie przydaje. Sam powoli dochodze metoda prob i bledow do tego jak zrzucic raw'a na jpg'a ale wiele rzeczy sam rozgryzc nie moge. Moze jakis tutorial??
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound
    Moze jakis tutorial??
    1. Otwierasz RAW w DPP
    2. suwaczkami ustawiasz korekte ekspozycji tak jak ci sie podoba
    3. Ustawiasz balans bieli tak jak ci sie podoba
    4. Wyostrzasz
    5. Wywolujesz do jpg

Jesli nie ptorafisz zdefiniowac "tak jak ci sie podoba" to popros kogos o skalibrowanie monitora, pozniej zrob odbitki i zdecyduj.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    ...
    4. Wyostrzasz
    ...
    Tylko nie to. Bez wyostrzania please. Pisałem o tym.

1. Otwierasz
    2. WB
    3. Ekspozycja
    4. Inne ustawienia - i JEST tu co ustawiać. Krzywe, nasycenia, zafarb, kontrast. To jeden z ważniejszych punktów - tutaj to się robi łatwo - później w PS już tylko się psuje.
    5. CA - Aberracja Chromatyczna!!!! - niestety (z tych których używam) jest tylko w Camera RAW.
    6. Ewentulane inne poprawki jeśli umożliwia to konwerter. Delikatne odszumianie, zmniejszenie bandingu itp.
    7. Do TIFF jeśli zdjęcie będzie dalej obrabiane w PS do największej możliwej przestrzeni barw (zwykle ProPhoto). Jesli nie zamierzamy obrabiać w PS można jechać do JPEGa i sRGB.

Janusz

EDIT: PS. Kolejność - najpierw WB a potem ekspozycja - jest istotna. WB ustala proporcje pomiędzy kanałami RGB czyli "przypisuje" pikselom określone wartości. Jeśli zmieniamy ekspozyję PO ustawieniu WB mamy kontrolę clippingu. Robiąc w odwrotnej kolejności łatwo o clipping. Kolejność taką "podpowiada" również ułożenie zakładek w programach C1 czy RSP - "z góry na dół".
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-08-2006 o 10:28

Uprawnienia umieszczania postów