Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: abberacja w skanerze

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie abberacja w skanerze

Ten wątek kieruję głównie do ziomali laboludków, może ktoś z was spotkał się już z tym. Mam problem ze skanerem do negatywów w labie tzn.
    po zeskanowaniu negatywu widać na zdjęciach dość znaczną abberacje. Jak do tej pory nie pomogło: czyszczenie obiektywu skanera, wymiana kółek zębatych (napędowych). Z tego co wiem to abberacja chromatyczna to głównie przypadłość obiektywów, więc podejrzewam, że to może być właśnie obiektyw skanera. Nadmienie jeszcze, że był serwis i nie znalazł recepty. :-) ...
    Regulamin pkt 8.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Tak samo może to być obiektyw skanera jak i aparatu. Jeśli jest to aberracja chromatyczna. Stawiałbym razcej na błędy w obiektywie aparatu, bo nigdy nie spotkałem się z aberracją chromatyczną w soczewkach uczywanych ze skanerami, a uczywalem juz przeroznych skanerow.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    nigdy nie spotkałem się z aberracją chromatyczną w soczewkach uczywanych ze skanerami, a uczywalem juz przeroznych skanerow.

A ja przewaznie ;-) NA slajdzie nie widac aberacji chromatycznej. Po skanowaniu juz jest. NAjczesciej to obiektywy w skanerach sa winne (oczywiscie w tych do klisz, a nie plaskich ;-)).
    Skanery Nikona sa podobno lepsze bo maja obiektywy ze szkla ED.
    Ja na BenQ 2750i mam chrome az milo.

Uprawnienia umieszczania postów