Jeśli udowodnisz im umyślność, czemu nie. Natomiast nie mów mi, że znasz inny sposób na wyplenienie plagi pijaństwa z naszych dróg. Ktoś kto siada za kierownicę po pijanemu godzi się na to, że spowoduje wypadek.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
I teraz najważniejsze - prawo powinno być takie, by było przestrzegane tzn. np. nie dopuszczało do zachowań szkodliwych społecznie. Niewątpliwie jazda po pijanemu i spowodowanie wypadku jest działaniem wysoce szkodliwym społecznie. Państwo może użyć wszelkich metod, by wymusić (tak- aparat państowy jest w dużej części instrumentem przymusu) zachowania zgodne z prawem, nie dopuścić do niezgodnych.
W tym stanie rzeczy nie widzę niczego złego (a wręcz przeciwnie) w zabieraniu pojazdów pijanym kierowcom.
Jeżeli prawo traktuje jazdę po pijanemu jako przestępstwo, to narzędzie przestępstwa, jakim jest samochód, podlega przepadkowi. /taki mały wyciąg z możliwości zastosowania kodeksu i postępowania karnego - odpowiedz o aspekty prawne/.
Natomiast jest jeszcze coś ważniejszego - życie ludzkie, w tym Twoje i Twojej rodziny. Przypuszczam, że osobiste zetknięcie z problemem (czy wypadku śmiertelnego spowodowanego przez pijanego czy też gwałtu, skoro już użyłeś tego porównania) spowodowało by daleko idacą zmianę w toku myślenia.
Kolejny przykład - dostajesz w mordę wieczorem pod własnym domem, zbierasz zęby po chodniku. W obecnym stanie prawnym i praktyce taki sprawca jeśli w ogóle, to odpowiada z wolnej stopy, dostaje np. pół roku w zawieszeniu i dalej się zabawia. Sądy 24 godzinne i realne kary ... ale to przecież wymysł oszołomów z PiS ... nie godzi się tego popierać ... tak ?
A ja ci ręczę za to, że wolałbym zapłacić te kilkanaście złotych podatków więcej, gdyby moi rodzice żyli a w wieku 28 lat ich straciłem ... EOT.Zamieszczone przez KuchateK