nie ? a co według Ciebie jest dobrym MACRO??: bo chyba nie "daleko i mydło" ?
nie ? a co według Ciebie jest dobrym MACRO??: bo chyba nie "daleko i mydło" ?
5dmkII.BG-E6.24-70 f/2.8L.Extreme 8GB.
350D.BG-E3.430EX.18-55.50f/1.8.TAMRON 28-75.SIGMA 70-300 APO DG.kilka inych gratów.
coś przemyślanego w ładnych kolorach, z pomysłem, posiadające sensowny kadr a to ,że poprawne techniczne to chyba oczywiste że takie być musi
sniper - dobre makro jaka sama nazwa wskazuje do MACRO czyli dosyć duże bliżenie czegoś. A żeby było dobre technicznie, musi mieć ładne kolory, dobrze nasycone i OSTRE.
Napewno dobrym makro nie jest coś co jest mydlane.
Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d
chodzi mi o to, że dla niektórych dobre macro to wystarczy aby było blisko i ostro a to tylko jeden z warunków koniecznych do dobrego macro , rozumiecie?
Ludzie,przecież to macro w Sigmie to substytut tego co naprawdę jest przeznaczone do macro. Baal, jeśli faktycznie fascynuję Cię macro to polecm kupić to http://www.sklepfotograficzny.pl/obi...2.8-Macro-USM/ i bedziesz miał problem z głowy.
Rychu_lhotse
ja szukam teleobiektywu zastanawiam się nad tą sigmą właśnie albo 100-300 troszke drozsze ... sam juz nie wiem co wybrac ;(
Za tą cenę, będzie trudno kupić dobre tele. Sigma może i jest dobra, ale w zasadzie w centrum kadru - na obrzeżach jest tragicznie szczególnie przy 300mm:
http://www.photozone.de/8Reviews/len..._456/index.htm
Pytanie, jak ona się ma do EF 100-300 f/4,5-5,6 USM czy EF 90-300 - trudno mi się wypowiedzieć, bo nie ma ich testów na Photozone.
Myślę, że użytkownicy owych Canonów mogliby coś więcej powiedzieć.
rychu_lhotse - wybacz ale nie skorzystam. Na te makro co robie zdecydowanie wystarczy mi Sigma, nie jestem aż takim koneserem aby kupować setki obiektywów. Nie mam drukarni pieniedzy![]()
Tomasz - robiłem ze statywu na 300mm ot tak fotke człowiekowi, i wcale nie narzekam na jakośćMoże jakbym ostrył gdzieś po boku to może być narzekał, ale umieszczałem człowieka w centralnie w kadrze i wyszło świetnie. Jakość jest OK.
Za tę cene uważam, że jest to dobry zakup.
Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d
Ja tylko "cytuje" co mówią testy. Również tutaj:
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...st_ob=12&roz=4
widzimy, że przy ogniskowej 300mm nie wygląda to najlepiej a jest to centralny kadr.
Pytanie jest jedno: czy EF 90-300 czy EF 100-300 nie wypada w ostrości lepiej? Nie mam odniesienia niestety, choć widziałem zdjęcia z EF 100-300 przy ogniskowej 300mm - spore aberracje chromatyczne.
Ja również zastanawiam się na SIGMA. Dostalem do testu SIGME 70-300 APO MACRO SUPER. Szkiełko podpięte jest do Nikona F80 (niestety kolega foci konkurencją). Nie moge wypowiedziec sie nic o jakości zdjęć (czekam na wywołanie), ale w pierwszej chwili przeraził mnie dźwięk jaki wydaje obiektyw. Prawdziwa szlifierka. Czy wasze tez tak mają?