Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 324

Wątek: Następca Nikona D70 ;)

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eko-mar Zobacz posta
    (...)Zastanawiam się dlaczego zmieniła się proporcja użytkowników sprzętu profi na korzyść Canona i wydaje mi się , że odpowiedź nie jest jednoznaczna...
    Odpowiedź jest dość prosta. To się stało już w czasach analogu w momencie pojawienia się AF. Nikon przespał ten moment i niejako na własne życzenie zajął zaszczytne dalekie drugie miejsce. Wprowadzenie USM przez canona to był strzał w dziesiątkę i renoma Nikona jaką miał na rynku profi nic im nie pomogła. Druga rzecz to kwestia polityki canona jeśli chodzi o agencje foto i profesjonalistów - wsparcie sprzętowe, serwisowe, wypożyczalnie itd.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w sumie w duzym stopniu jest. nazywa sie FF, i wbrew temu co niektorzy fanatycy z zoltymi okularami na oczach twierdza, jest to gra warta swieczki. jesli nie dzisiaj, to za jakis czas, ale juz wiadomo, ze jak sie kupi szklarnie z tylkami pasujacymi do Canona, to za n lat sie ja wykorzysta w wypasionej matrycy.
    Wielu ludzi kupuje szklarnię canona właśnie w nadziei na to, że w przyszłości i to niedalekiej kupią sobie FF, w nikonie póki co nie wiadomo co robić.

(...) ze w koncu Nikon zejdzie z piedestalu i zrobi body FF, bo i do nich w koncu dotrze, ze uzytkownicy tego chca, i ze firma przespala moment (a juz przespala i jest w swego rodzaju kropce technologiczno-marketingowej)
    Pytanie czy będzie ich na to stać, bo to zdajsie tania technologia nie jest. No chyba, że zrobi to sony.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Wiskitki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wielu ludzi kupuje szklarnię canona właśnie w nadziei na to, że w przyszłości i to niedalekiej kupią sobie FF, w nikonie póki co nie wiadomo co robić.
    Tu się nie zgodzę. To właśnie w Nikonie wiadomo, że DX jest i będzie.
    Jeśli wypuszczą puszkę FF, to na pewno nie będzie to oznaczało końca
    systemu DX. To Canon w tym momencie funduje swoim użytkownikom
    zawrót głowy, utrzymując równocześnie 3 rodzaje sensorów. Kto kupi
    takie szkło, jak 17-55 IS, jeśli przyszłość x1.6 nie jest znana? Ja bym je
    kupił bardzo chętnie, ale co z nim zrobię, jeśli za rok lub dwa nie będę
    mógł kupić zastępnika dla 20D?
    20D, 350D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 50/1.8, 580EX, 420EX.. No chyba że znowu skoczę

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez twlodar Zobacz posta
    Tu się nie zgodzę. To właśnie w Nikonie wiadomo, że DX jest i będzie.
    Jeśli wypuszczą puszkę FF, to na pewno nie będzie to oznaczało końca
    systemu DX. To Canon w tym momencie funduje swoim użytkownikom
    zawrót głowy, utrzymując równocześnie 3 rodzaje sensorów. Kto kupi
    takie szkło, jak 17-55 IS, jeśli przyszłość x1.6 nie jest znana? Ja bym je
    kupił bardzo chętnie, ale co z nim zrobię, jeśli za rok lub dwa nie będę
    mógł kupić zastępnika dla 20D?
    Co do tej rzekomo pewnej przyszłości DX to wystarczy przejrzeć trochę wywiadów z przedstawicielami nikona na ten temat i szybko można dojść do wniosku tak DX będzie na pewno i na 100% ale i tu zaczynają się wykręty: na razie, nie wiadomo, może zobaczymy.
    U canona przynajmniej w tej chwili sprawa jest jasna o tyle że FF już jest i można go kupić. Natomiast co do sensu kupowania obiektywów pod cropa to fakt, że tu jest zagwozdka. Zresztą widać, że oni sami niezbyt ochoczo rozwijają linię tych szkieł.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar eko-mar

Domyślnie

[QUOTE=Kolekcjoner;217465] Wprowadzenie USM przez canona to był strzał w dziesiątkę i renoma Nikona jaką miał na rynku profi nic im nie pomogła. Druga rzecz to kwestia polityki canona jeśli chodzi o agencje foto i profesjonalistów - wsparcie sprzętowe, serwisowe, wypożyczalnie itd.

Wprowadzenie przez Nikona VR nie dlatego opóźniło się , ze nie potrafili tego zrobić ale Canon wyprzedził ich z patentem i zablokował ruch w tym kierunku na 10 lat i jak sam użyłeś wyrażenia "renomę na rynku profi" Nikon nie stracił bo to nie znaczy, że przestał robić solidny sprzęt...to raczej w drugiej części twojej wypowiedzi upatrywałbym zdobycie rynku profi przez Canona a dokladniej w ostatnim zacytowanym słowie a nie w jakości i tu przyznam, że Canona stać na to bo większość swoich zysków wcale nie czerpie z produkcji aparatów (jeżeli ktoś o tym nie wie). Nad takimi funkcjami jak szybkość, AF, pomiar exp. Canon musi jeszcze troche popracować....no cóż FF ??? czas pokaże i to myślę, że w najbliższej przyszłości...DX owszem ma wady ale też i zalety, o których pisałem wczesniej.

Pozdrawiam
    Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Wprowadzenie przez Nikona VR nie dlatego opóźniło się , ze nie potrafili tego zrobić ale Canon wyprzedził ich z patentem i zablokował ruch w tym kierunku na 10 lat
    O, a to ciekawe... masz jakieś linki na ten temat?

Domyślnie

Wątpię żeby po tylu latach zachpwały się informacje prasowe, chyba że w archiwach ale ja takimi nie dysponuję...inaczej mówiąc nie do wszystkich informacji znajdziesz linka.

Pozdrawiam

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wprowadzenie przez Nikona VR nie dlatego opóźniło się , ze nie potrafili tego zrobić ale Canon wyprzedził ich z patentem i zablokował ruch w tym kierunku na 10 lat i jak sam użyłeś wyrażenia "renomę na rynku profi" Nikon nie stracił bo to nie znaczy, że przestał robić solidny sprzęt...to raczej w drugiej części twojej wypowiedzi upatrywałbym zdobycie rynku profi przez Canona a dokladniej w ostatnim zacytowanym słowie a nie w jakości i tu przyznam, że Canona stać na to bo większość swoich zysków wcale nie czerpie z produkcji aparatów (jeżeli ktoś o tym nie wie).

Ja tu w ogóle tematu VR - IS nie poruszam. Co to ma do rzeczy. Piszę jedynie że wprowadzenie przez canona USM było strzałem w dziesiątkę i dlatego opanowali w dużym stopniu (nie całkowicie) rynek profesjonalny. Jest to powszechnie znany fakt, a cała reszta jak napisał czornyj to już dorabianie ideologii.

Co do renomy i potencjału finansowego to się zgadzam.

Nad takimi funkcjami jak szybkość, AF, pomiar exp. Canon musi jeszcze troche popracować....
    Wybacz ale dawno nie czytałem czegoś równie absurdalnego. Chyba nigdy nie używałeś 1D z jakimiś na prawdę dobrymi szkłami, że masz taką opinię.

Co od tego co napisał twlodar to wszystko byłoby super gdyby tylko nie to, że praktyka przeczy temu co twierdzisz. Wystarczy porównać sobie jak wygląda portret zrobiony jakimś średnim formatem a jak np. 350D. Zresztą był o tym nawet wątek na CB.

Akustyk skąd się wzięła nazwa trabant, domyślam się, że chodzi o "solidność" ale nie jestem pewien ?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-09-2006 o 07:27
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

aparatów (jeżeli ktoś o tym nie wie). Nad takimi funkcjami jak szybkość, AF, pomiar exp. Canon musi jeszcze troche popracować
    Szybkość i AF to to dzięki czemu Canon w swoim czasie położył całą konkurencję na łopatki, więc chyba strzelasz kulą w płot...
    A pomiar ekspozycji - jak zaczyna ma mieć pojęcie na czym polega pomiar światła to wynalazki typu wieloelementowe matryce stają się kompletnie nieprzydatne... Bo chyba nie sugerujesz że Canon na CW czy innym spocie mierzy inaczej niż Nikon...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Szybkość i AF to to dzięki czemu Canon w swoim czasie położył całą konkurencję na łopatki, więc chyba strzelasz kulą w płot...
    Udowadnianie tobie oczywistych kwestii to tak jak przekonywanie zająca co uciekał przez granicę, że nie jest wielbłądem (może ktoś zna ten dowcip)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Udowadnianie tobie oczywistych kwestii to tak jak przekonywanie zająca co uciekał przez granicę, że nie jest wielbłądem (może ktoś zna ten dowcip)
    Brakuje argumentów ? LOL
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów