Cytat Zamieszczone przez fyrste
akustyk - albo mało powiększam (co jest prawdą - mnie interesują tylko pełne kadry) albo przymykam przysłonę tak, że aberracji nie ma, albo po prostu nie przejmuję się takimi pierdołami jak aberracje
przymykanie akurat w tym obiektywie specjalnie wiele nie zmienia. ja uzywam Tokiny w 90% przypadkow w zakresie f/8~f/9.5 i tutaj tez sa niemale aberracje.

a widocznosc to tez kwestia widzenia. ja potrafie na zdjeciu wielkosci 800x533 zauwazyc niedoczyszczone aberracje, ktore zrodlowo (w 6~8Mpix) maja szerokosc moze 1,5 piksela. ale jestem na tym punkcie, generalnie, czepliwy z tym ze, niestety doczyszczenie aberracji daje nie tylko brak zafarbu na krawedziach, ale tez lepsze wrazenie ostrosci obrazu.

problem jest w sumie zaden, bo jak sie wywoluje RAW-a to to jest kwestia 5 dodatkowych sekund, zeby wejsc w ACR w korekty i ustawic -15/+40 jesli potrzeba. i tego potem nie widac. w praktyce nie jest to problem, bo na zdjeciach i odbitkach dobrze przygotowane zdjecie z Tokiny wyglada swietnie.

tylko z mowieniem, ze aberracji nie ma, to bym osobiscie nie przesadzal :wink: niestety sa, i to niemale