Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Tani, szeroki kąt do crop'a.

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Oooo , drugi raz dzięki za świetny link.

Hmm jednak 38mm a 19mm jest znaczna różnica , 27mm jest ciut szerzej...

Chyba wezmę Tamrona 17-50 z tego względu, że Tokina poprostu za bardzo aberruje. Chyba, że będę spędzał całe dnie w szopie i usuwał. ;/

No nic, dziękuję bardzo i muszę pomyśleć czy wybrać dużo szersze, ale aberrujące szkło, czy tylko ciut szersze, ale nie aberrujące i do tego żyleta na 2.8
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekCi
    Oooo , drugi raz dzięki za świetny link.
    No to jeszcze jeden dorzucę, jakby się komuś tamten widoczek znudził :-)
    http://www.sigma-foto.de/cms/bildwin...vergleich.html

A Canon to się mało postarał :-)
    http://www.usa.canon.com/html/eflens...gth/index.html
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

MaciekCI - jakość jest ważniejsza od ceny: C 17-40 lub jak szerzej to C 10-22; biedny kupuje dobre, bo nie stać go na eksperymenty!

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekCi
    Chyba wezmę Tamrona 17-50 z tego względu, że Tokina poprostu za bardzo aberruje. Chyba, że będę spędzał całe dnie w szopie i usuwał. ;/
    a to ciekawe... zrobiłem Tokiną już ładny kawałek zdjęć i malutkie aberracje znalazłem może na 4 A i tak były widoczne dopiero po spooooorym powiększeniu...
    Canon 855D + 8-200mm f4

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fyrste
    a to ciekawe... zrobiłem Tokiną już ładny kawałek zdjęć i malutkie aberracje znalazłem może na 4 A i tak były widoczne dopiero po spooooorym powiększeniu...
    malo powiekszasz...

Tokina aberruje po byku. mozna to odczyscic, ale trzeba pilnowac korekt przy wywolaniu RAW-ow
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

akustyk - albo mało powiększam (co jest prawdą - mnie interesują tylko pełne kadry) albo przymykam przysłonę tak, że aberracji nie ma, albo po prostu nie przejmuję się takimi pierdołami jak aberracje
    Canon 855D + 8-200mm f4

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fyrste
    akustyk - albo mało powiększam (co jest prawdą - mnie interesują tylko pełne kadry) albo przymykam przysłonę tak, że aberracji nie ma, albo po prostu nie przejmuję się takimi pierdołami jak aberracje
    przymykanie akurat w tym obiektywie specjalnie wiele nie zmienia. ja uzywam Tokiny w 90% przypadkow w zakresie f/8~f/9.5 i tutaj tez sa niemale aberracje.

a widocznosc to tez kwestia widzenia. ja potrafie na zdjeciu wielkosci 800x533 zauwazyc niedoczyszczone aberracje, ktore zrodlowo (w 6~8Mpix) maja szerokosc moze 1,5 piksela. ale jestem na tym punkcie, generalnie, czepliwy z tym ze, niestety doczyszczenie aberracji daje nie tylko brak zafarbu na krawedziach, ale tez lepsze wrazenie ostrosci obrazu.

problem jest w sumie zaden, bo jak sie wywoluje RAW-a to to jest kwestia 5 dodatkowych sekund, zeby wejsc w ACR w korekty i ustawic -15/+40 jesli potrzeba. i tego potem nie widac. w praktyce nie jest to problem, bo na zdjeciach i odbitkach dobrze przygotowane zdjecie z Tokiny wyglada swietnie.

tylko z mowieniem, ze aberracji nie ma, to bym osobiscie nie przesadzal :wink: niestety sa, i to niemale
    www albo tez flickr

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów