Jezeli chodzi o 100-300 to jestem po dosyc krotkich ale owocnych testach
Pare wnioskow pewnie gdzies na forum juz sie pojawialy, ale moze komus pomoze w wyborze amatorskiego tele.
Jezeli chcesz szybkiego (naprawde szybkiego) AF to jest obiektyw dla ciebie, jest po prostu blyskawiczny i co istotniejsze bardzo precyzyjny.Praktycznie nieslyszalny (predzej czuc przesuw soczewek przez dotyk na obiektywie, niz slychac).Pierscien zooma chodzi tak jak powinien, lekko ale z wyczuwalnym oporem, rura nie wysuwa sie nawet podczas truchtu z obiektywem opuszczonym w dol. Pierscien ostrosci - tu mam zastrzezenia, moim zdaniem jest niewygodnie umiejscowiony (za blisko body), lecz po krotkim treningu nauczylem sie obslugiwac go kciukiem bez zdejmowania reszty palcow z pierscienia zooma.FTM - ciekawa funkcja, lecz raczej zadko przeze mnie wykorzystywana (ale niech sobie bedzie, jesc nie wola).Wykonanie - nie jest to eLka, ale wyglada calkiem porzadnie, nic nie skrzypi, nie trzeszczy, wszystko ladnie spasowane.Zobaczymy jak to bedzie wygladac z perspektywy czasu.
Swiatlo - no ten obiektyw bardzo go potrzebuje... mnie to specjalnie nie przeszkadza bo lubie focic raczej w sloneczna pogode. Gdyby canon dolozyl do tego obiektywu IS zrobilaby sie czarna eLa (dlatego pewnie nie odnowil tego szkla i nie dolozyl ISa).Jakby nie patrzyc swiatlo to minus tego szkielka.
Ostrosc - nie jestem maniakiem ogladajcym foty w 100% powiekszeniu, ale jestem zdecydowanie zadowolony. Przy 5,6 300mm jak dla mnie ostro (pod warunkiem dobrego swiatla i krotkiego czasu), po przymknieciu do 7,1 jak dla mnie zyletka.
Celowo podkreslam "jak dla mnie" bo dla kogo innego moze nie byc to az takie ostre.
W miare naturalne odwzorowanie kolorow.
Co by wiecej nie lac wody- jestem baaaardzo zadowolony i nie zaluje grosza wydanego na to szkielko.
Szkoda ze canon do swoich szkiel nie dodaje oslon przeciwslonecznych jak T. i S. Tak czeka mnie jeszcze wybulenie 99 pln na oslone.
pzdr