Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: Canon EOS 350D + obiektyw tele...ale jaki?

Marcinb
    Guest

Domyślnie

Jezeli chodzi o 100-300 to jestem po dosyc krotkich ale owocnych testach
    Pare wnioskow pewnie gdzies na forum juz sie pojawialy, ale moze komus pomoze w wyborze amatorskiego tele.
    Jezeli chcesz szybkiego (naprawde szybkiego) AF to jest obiektyw dla ciebie, jest po prostu blyskawiczny i co istotniejsze bardzo precyzyjny.Praktycznie nieslyszalny (predzej czuc przesuw soczewek przez dotyk na obiektywie, niz slychac).Pierscien zooma chodzi tak jak powinien, lekko ale z wyczuwalnym oporem, rura nie wysuwa sie nawet podczas truchtu z obiektywem opuszczonym w dol. Pierscien ostrosci - tu mam zastrzezenia, moim zdaniem jest niewygodnie umiejscowiony (za blisko body), lecz po krotkim treningu nauczylem sie obslugiwac go kciukiem bez zdejmowania reszty palcow z pierscienia zooma.FTM - ciekawa funkcja, lecz raczej zadko przeze mnie wykorzystywana (ale niech sobie bedzie, jesc nie wola ).Wykonanie - nie jest to eLka, ale wyglada calkiem porzadnie, nic nie skrzypi, nie trzeszczy, wszystko ladnie spasowane.Zobaczymy jak to bedzie wygladac z perspektywy czasu.
    Swiatlo - no ten obiektyw bardzo go potrzebuje... mnie to specjalnie nie przeszkadza bo lubie focic raczej w sloneczna pogode. Gdyby canon dolozyl do tego obiektywu IS zrobilaby sie czarna eLa (dlatego pewnie nie odnowil tego szkla i nie dolozyl ISa).Jakby nie patrzyc swiatlo to minus tego szkielka.
    Ostrosc - nie jestem maniakiem ogladajcym foty w 100% powiekszeniu, ale jestem zdecydowanie zadowolony. Przy 5,6 300mm jak dla mnie ostro (pod warunkiem dobrego swiatla i krotkiego czasu), po przymknieciu do 7,1 jak dla mnie zyletka.
    Celowo podkreslam "jak dla mnie" bo dla kogo innego moze nie byc to az takie ostre.
    W miare naturalne odwzorowanie kolorow.
    Co by wiecej nie lac wody - jestem baaaardzo zadowolony i nie zaluje grosza wydanego na to szkielko.
    Szkoda ze canon do swoich szkiel nie dodaje oslon przeciwslonecznych jak T. i S. Tak czeka mnie jeszcze wybulenie 99 pln na oslone.

pzdr

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

pokaz te fotki na 5.6 i 7.1 z checia bym zobaczyl
    350D

Coś już napisał

Domyślnie

Ja jestem posiadaczem Sigmy 70-300 chmm do 200mm jest z ostrością całkiem ok, ale chyba zmienię ją na 70-200 f4 L bo często włączam AI SERVO i poluje na ptaki w locie, a Sigma niby nadąża ale po chwili okazuje się że sie zagubiła i przelatuje przez cały zakres ostrości w dwie strony, niestety, gdy dojdzie spowrotem do ostrości odpowiedniej do wyłapania ptaka, okazuje się, że go juz dawno w tym kadrze nie ma... :/
    350D + BG-E3 + KIT + CANON 70-200 F/2,8 L + Extender 2x II + SIGMA 17-70 + CANON 50/1,8 II + 580EX + RAYNOX + Helios 44M4 + MC Zenitar 16/2,8 + TK 2M + Valbon CX-540 + CANON POWERSHOT PRO 90 IS + TROCHE LAMP, TEŁ, Jakaś Bigma by się przydała.. CDN.

Marcinb
    Guest

Domyślnie sample z 100-300

Jakis czas temu obiecalem sample z 100-300, wczesniej czasu mi braklo, ale dzis udalo mi sie troche pofocic. A oto i efekty (nieruszane, w oryginalnym stanie, full exif). Oczywiscie nie musze chyba ostrzegac ze troszke waza (2,9 i 2,6mb).
    300mm ; ISO400 ; f/5,6 ; 1/640 s
    290mm ; ISO400 ; f/7,1 ; 1/1000 s

Ja jestem z niego coraz bardziej zadowolony, za kazdym razem mile mnie zaskakuje
    Musze tylko pamietac ze trzeba mu swiatla, jezeli chodzi o AF, to nie wiem jak moglbym wytrzymac z czyms innym (czyt. wolniejszym).

pzdr

Edit.
    Przypomnialem sobie... jest jeszcze maly minus... zauwazylem ze ma tendencje do aberowania, nie jakies straszne, ale zdarza mu sie.
    Ostatnio edytowane przez Marcinb ; 14-08-2006 o 00:43

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

A mógłbyś cyknać coś w terenie? Interesuje mnie też pod kątem aberrecji chromatycznych.

martines
    Guest

Domyślnie

W nawiązaniu do tematu chciałbym zapytać o Wasze zdanie na temat prównania następujących szkiełek:
    z zakresu cen 1000-1400 PLN
    - Tamron AF18-200mm F/3,5-6,3 XR Di II LD Aspherical [IF] MACRO
    - Canon EF 100-300 F/4-5,6 USM
    oraz do 1000PLN
    - Canon EF 75-300 F/4-5,6 III USM
    - Tamron AF 70-300mm F/4-5,6 Di LD MACRO

Ma to być obiektyw wyłącznie na amatroski użytek, gdy potrzeba będzie zrobić większe zbliżenie stąd zainteresowanie 200 lub 300.
    Przeglądająć forum znalazłem tylko opinie na temat Canon EF 75-300 F/4-5,6 III USM (że mydło na długim końcu), ale czy do amatorki (domowy użytek) nie będzie wystarczający? NIe chciałbym wywalić ciężko zarobionych pieniążków w błoto przekonując się po pewnym czasie że kupiłem "siano".

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martines
    W nawiązaniu do tematu chciałbym zapytać o Wasze zdanie na temat prównania następujących szkiełek:
    z zakresu cen 1000-1400 PLN
    - Tamron AF18-200mm F/3,5-6,3 XR Di II LD Aspherical [IF] MACRO
    - Canon EF 100-300 F/4-5,6 USM
    Zdecydowanie Canon.

Cytat Zamieszczone przez martines
    oraz do 1000PLN
    - Canon EF 75-300 F/4-5,6 III USM
    - Tamron AF 70-300mm F/4-5,6 Di LD MACRO
    Sigma 70-300 APO DG Macro
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345