Strona 29 z 33 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 330

Wątek: Praca jako fotoreporter

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doktor_Zło Zobacz posta
    ostre słowa...sam robię czasami za darmo...
    Do zastosowań komercyjnych, wiedząc że osoba której zdjęcia oddajesz zarobi na nich kasę?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Do zastosowań komercyjnych, wiedząc że osoba której zdjęcia oddajesz zarobi na nich kasę?
    bardzo ogólne stwierdzenie-kluby nie "zarabiają" na zdjęciach-jedynie się promują...tak jak większość z nas mających profile na mm i robiących TFP

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ostre słowa...sam robię czasami za darmo...Twój poziom który widzę w galerii jest adekwatny do frustracji jaką tu okazujesz
    ja tez robie czasami za darmo, ale tylko wtedy kiedy rzeczywiscie robie to z przyjemnoscia i wiaza sie z tym inne korzysci nie finansowe. Chocby sesja z modelka TFP, jeżeli owa modelka warta jest oczywiście tego. Jednak sa to sporadyczne przypadki, nie reguła.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ja tez robie czasami za darmo, ale tylko wtedy kiedy rzeczywiscie robie to z przyjemnoscia i wiaza sie z tym inne korzysci nie finansowe. Chocby sesja z modelka TFP, jeżeli owa modelka warta jest oczywiście tego. Jednak sa to sporadyczne przypadki, nie reguła.
    no dobrze ale nie porównuj swoich zdjęć-które są naprawde dobre jakościowo-do fotek krzykaczy...które są mierne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no dobrze ale nie porównuj swoich zdjęć-które są naprawde dobre jakościowo-do fotek krzykaczy...które są mierne
    Znam i marnych foto i naprawde dobrych, ktorzy robia za darmo lub pol darmo, wiem tez ze chociazby kluby sportowe w ciemno wola brac za darmo zdjecia nawet beznadziejne niz placic cokolwiek. Spotkalem sie z sytulacja ze klub robil plakat druzynowy dokladany do programu żuzlowego ze zdjecia 800px - bo mieli je za free.

Z sesjami Fashion itp raczej nie wiaze przyszlosci, raczej tylko sesje do portfolio. Gdzieś dalej ciezko sie przebic. Chociaz z drugiej strony sporo kasy inwestuje w sprzet do robienia sesji w plenerze. W plenach mam dwie lampy studyjne + akku, ktore chce wyzwalac z krotkimi czasami.
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany

Domyślnie

no tak-ale robiąc za darmo przez nawet 5 lat nabywasz doświadczenia-w połączeniu z dobrym sprzętem + uzbieranymi zdjęciami w PF możesz przebić studenciaka-który 5 lat uczył sie na AFP tematów mówiąc prosto-zbędnych...i nie piszcie że studia są za darmo

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

bardzo ogólne stwierdzenie-kluby nie "zarabiają" na zdjęciach-jedynie się promują...tak jak większość z nas mających profile na mm i robiących TFP
    umieszczenie zdjęć na portalu promocyjnym klub jest ich komercyjnym wykorzystaniem - temat już tu poruszany.. doczytaj.

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no tak-ale robiąc za darmo przez nawet 5 lat nabywasz doświadczenia-w połączeniu z dobrym sprzętem + uzbieranymi zdjęciami w PF możesz przebić studenciaka-który 5 lat uczył sie na AFP tematów mówiąc prosto-zbędnych...i nie piszcie że studia są za darmo
    ja zdjecia sportowe robilem za pol darmo tylko przez 3 miesiace do jednego z najwiekszych portali sportowych w Polsce. Ucieklem bo czulem sie zle traktowany i wykorzystywany. Potem juz bylem w agencji, szybko nie?

5 lat robienia za darmo? bez jaj...

Zreszta zdjecia mozna robic dla siebie na wlasna strone. Na sporo imprez sportowych w Polsce nie potrzeba zadnej akredytacji, chyba tylko żużel i piłka nozna wymagaja akredytacji aby robic fajne zdjecia. Chociaz to nie regula.

Jak ktos koniecznie chce sobie zrobic portfolio i z zuzla i pilki to moze jezdzic na imprezy mniejszej rangi gdzie bez problemu dostanie akredytacje.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gixxxer Zobacz posta
    dokładnie zgadzam się pawciolbn :-D
    niech ten, który swoje pierwsze wesele pstrykał za 2k+ pierwszy rzuci rękawicę
    Obecny! Z tym że najpierw podobną kwotę zainwestowałem w naukę i kilka razy tyle w sprzęt. To kwestia odpowiedniego biznesplanu i później konsekwentna jego realizacja. Założyłem że lepiej startować od razu na wyższą półkę i pod tym kątem się szkolić, na początku zrobić trochę mniej zleceń ale za odpowiednią kasę i powoli budować markę. Jak do tej pory wszystko działa dokładnie tak jak założyłem, stawki mam teraz znacznie powyżej 2k i pełen kalendarz zamówień. Zajęło to rok. Teraz rezygnuję z pracy na etacie (jeszcze tylko miesiąc, uff) bo fotografując zarobię tyle samo co robiąc reklamy a praca o wiele przyjemniejsza i ciekawsza. Cały czas się szkolę, podnoszę kwalifikacje i jestem pewien że przyszły rok będzie jeszcze lepszy. Czy robię zdjęcia za darmo? Robię, wśród moich znajomych jest taki zwyczaj że sobie pomagamy, jeden zrobi zdjęcia inny projekt domu jeszcze inny stronę www, poza tym jak mam jakiś pomysł który chcę wypróbować to też znajdę modeli i zrobię zdjęcia za pozowanie bo podnoszenie kwalifikacji samo w sobie jest wartościowe. Czy przyjął bym zlecenie za przysłowiową flaszkę? W życiu.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Zablokowany

Domyślnie

pank napisał swoistego rodzju instrukcje obsługi

i to darmowa

u mnie zawsze uśmiech politowania wzbudza naiwna wiara ludzi którzy foca pół nacy za 30 zł że kiedys będą robić to samo za 3 000 zł i łatwy szmal popłynie rzeka

niestety. na taki pomysła jak wy wpadło 100 000 osób
    jak teraz robicie za 30 to kiedyś nie bedziecie robić tego za 3 000 tylko za 15 zł

Strona 29 z 33 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów