Strona 18 z 33 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 330

Wątek: Praca jako fotoreporter

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta

A co bedzie gdy obecni wymra?
    Nie trzeba tak długo czekać. Era szmatławych zdjęć reporterskich (z małymi wyjątkami) już nastała. Rasowi fotoreporterzy stają się historią prawie jak dinozaury. Gazety i agencje tną koszty i zadowalają się tona gniotów nawet z komórek. Vide serwisy typu cynk czy alert. Nie liczy się jakość, liczy się już, teraz, natychmiast.
    Ambitnych zdjęć reporterskich jest jak na lekarstwo. Takie czasy niestety.
    Polecam poczytać:
    http://iczek.blogspot.com/2009/03/re...konieczne.html

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Nie trzeba tak długo czekać. Era szmatławych zdjęć reporterskich (z małymi wyjątkami) już nastała. Rasowi fotoreporterzy stają się historią prawie jak dinozaury. Gazety i agencje tną koszty i zadowalają się tona gniotów nawet z komórek. Vide serwisy typu cynk czy alert. Nie liczy się jakość, liczy się już, teraz, natychmiast.
    Ambitnych zdjęć reporterskich jest jak na lekarstwo. Takie czasy niestety.
    Polecam poczytać:
    http://iczek.blogspot.com/2009/03/re...konieczne.html
    Cakowita zgoda . Z jednym zastrzeżeniem - nie ma się co obrażać na to, że agencje biorą zdjęcia z komórek (gorzej - nawet biorą materiały video ). To jest poprostu znamię naszych czasów. Technika się rozwija i moim zdaniem ten proces będzie postępował. To jest nieuniknione tak samo jak to, że prasa papierowa wraz z popularycają internetu ma coraz trudniej.
    Zresztą co tu dużo mówić człowiek z komórką po prostu jest na miesjcu, fotoreporter musi tam jechać. Różnica jest oczywista.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 28-04-2009 o 20:35
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Jesteś na miejscu, zrobiłeś dobre foty ciekawego wydarzenia, jesteś w stanie w ciągu dwóch trzech godzin je opisać i wrzucić do agencji? Jeśli tak - pisz do Forum lub Reportera, Edytora... ale nie licz na chleb z tego przedsięwzięcia w pierwszych dwóch latach.... nazbierasz ciekawe archiwum 20-30 tys fotek.... zacznie Ci spływać na konto.... Joł.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Kiedys wszelkiego rodzaju urzedy czy instytucje wynajmowaly fotografa aby miec cos do albumow czy ulotek ale trzeba bylo kolesiowi za to zabulic teraz wystarczy oglosic byle jaki konkurs foto aby archiwum zapelnic setkami fotek na dany temat za free
    Canon FF

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    ... ps2. wciąż nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie:
    do których agencji uderzać, które są dobre i sprzedają najwięcej zdjęć(ogólnie), a które np omijać?
    Tutaj można coś wyczytać : http://fotoreporterzy.net/forum/

Ciężki chleb ale zawsze była to praca dla PASJONATÓW .

Pozdrawiam Marcin
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Domyślnie

No właśnie w tym sęk, że mało jestem zorientowany w rynku i prawie w ogóle nie wiem jakie agencje istnieją (w ^G na hasło "agencja fotograficzna" znajduje glownie linki do stocków szumnie nazywających się agencjami. Jeśli zaś chodzi o agencje to słyszałem tylko o Pressphotocenter (znam/widziałem ok 4? osób we Wro), Eastnews, AG(ale to chyba służy sprzedaży zdjęć Gazety),obrośnięte legendą Forum, Mazur i PAP -o tych ostatnich prawie nic nie wiem. Co się tyczy PAP to z tego co słyszałem, większy tam prestiż jest niż zarobki, a jeśli miałbym czekać na "zwolnienie się miejsca" u nich to chyba bym poczekał dłuuugo bo rodziny też 'w branży' są

To wszystko? jakieś pominąłem?

ps. Kto mógłby ewentualnie być zainteresowany zdjęciami z koncertów? np takiego Deep Purple? :>
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Co się tyczy PAP to z tego co słyszałem, większy tam prestiż jest niż zarobki, a jeśli miałbym czekać na "zwolnienie się miejsca" u nich to chyba bym poczekał dłuuugo bo rodziny też 'w branży' są
    Ja nie chce studzic Twojego zapału kolego, ale przeglądnąłem pobieżnie Twoje zdjęcia i ten "długi czas" w oczekiwaniu mógłbyś poświęcić na podszkolenie się w robienu zdjęć. Bo co Ty chcesz im pokazać?

Domyślnie

No właśnie w tym sęk, że mało jestem zorientowany w rynku i prawie w ogóle nie wiem jakie agencje istnieją (w ^G na hasło "agencja fotograficzna" znajduje glownie linki do stocków szumnie nazywających się agencjami. Jeśli zaś chodzi o agencje to słyszałem tylko o Pressphotocenter (znam/widziałem ok 4? osób we Wro), Eastnews, AG(ale to chyba służy sprzedaży zdjęć Gazety),obrośnięte legendą Forum, Mazur i PAP -o tych ostatnich prawie nic nie wiem. Co się tyczy PAP to z tego co słyszałem, większy tam prestiż jest niż zarobki, a jeśli miałbym czekać na "zwolnienie się miejsca" u nich to chyba bym poczekał dłuuugo bo rodziny też 'w branży' są

ps. Kto mógłby ewentualnie być zainteresowany zdjęciami z koncertów? np takiego Deep Purple? :>
    Wydaję mi się że jeszcze za wcześnie żebyś startował do agencji. Poćwicz nad techniką, spróbuj ciekawiej kadrować a może coś z tego będzie bo jak na razie to szału nie ma w twojej galerii.

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

hmm nie chciałbym zmniejszać Twojego zapału, jednak konkurencja jest bardzo duża i żeby się gdzieś załapać (czyt. gdzieś gdzie są szanse na większą karierę) trzeba mieć naprawdę mocne portfolio. Ja bym na Twoim miejscu poszedł najpierw do jakieś pobliskiej redakcji i tam spróbował swoich sił. Przynajmniej poznasz tajniki tego zawodu i będziesz widział czego się po nim spodziewać. A spodziewać niestety zbyt wiele się nie można...
    Ostatnio edytowane przez Zemun ; 30-04-2009 o 18:48

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

jak dla mnie zabawa w agencje na poczatek to zabieranie się do dzieła od d...y strony.
    najważniejsze to nawiązać kontakt fotoedytorami w dziennikach, tygodnikach oraz miesięcznikach o tematyce w jakiej się czujesz najpewniej. Fotoedytorzy zazwyczaj oprócz abonamentów do agencji, mają również uruchomione ftp'y dla wolnych strzelców.
    Jeżeli twoje folio zainteresuje edytora całkiem mozliwe że udostępni Ci namiary na takie konto. Po pewnym czasie, i kilku, kilkunastu, publikacjach (zakładając że twój materiał będzie na tyle dobry, że przebijesz foty agencyjne lub będziesz tam gdzie coś się dzieje jako jedyny) będziesz miał mocne filary by budować porządne portfolio. Z tym folio możesz dopiero starać się o fuchę w agencji (czyt: prawdziwej agencji) np: PAP.
    Całkiem też możliwe że agencja sama się tobą wcześniej zainteresuje.

powodzenia...
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Strona 18 z 33 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów