Żeby było jasne -posta pisałem ze świadomością, że wyłącznie z robienia zdjęć raczej nie mam szans wyżyć -chciałbym żeby moje hobby jakim jest fotografia nie przynosiło wyłącznie strat i może pozwoliło zakupić trochę lepszy sprzęt...
Co zaś się tyczy tematów i kontaktów to kapitałem nie tylko fotoreportera jest gruby notes wypełniony kontaktami -owszem, zbieram wizytówki, emailuję, dzwonię, przymilam się, przekupuję czy nasłuchuję -miałem też zaprzyjaźnione źródło informacji ale wciąż mało kontaktów mam i to nie wystarcza -dlatego fajnie by było gdyby agencja choć czasem sugerowała/podsyłała tematy (no ideałem to by był dostęp do tych newsów z PAP o których tyle słyszałem (ale nie widziałem) albo ktoś ze znajomych w jakiejś redakcji)
ps. co do nieostrych fotek to chyba wina af w aparacie(obserwuję kurs USD) -w moim leciwym 350d coraz częściej wychodzi 'mydło'(im dłuższa ogniskowa tym bardziej widać), a ten sam obiektyw podpięty pod coś innego daje takie efekty, że szczękę zbieram z podłogi (o polskim serwisie Canona to tyle się naczytałem i nasłuchałem pozytywnych opinii -np ostatnia zasłyszana to ~5 minutowy monolog, dający się streścić tak: "znowu" "serwis" "canon" "żytnia")
ps2. wciąż nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie:
do których agencji uderzać, które są dobre i sprzedają najwięcej zdjęć(ogólnie), a które np omijać?