Strona 22 z 33 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 330

Wątek: Praca jako fotoreporter

Domyślnie

W sumie po co zatrudniać foto w gazecie na etat i kazać mu jechać zrobić zdjęcie worka po świerkiem, to takie samo zdjęcie zrobi anonimowy pan Włodek i sie zajara, że fota jest w gazecie, odda za free itp itd. I nie będzie marudził, że mało kasy, nie będzie tłumaczył ,że fota słaba bo on takich drzewek dziennie to 10000 musi zrobić i nie ma czasu na poprawne foto generalnie to świat sie zmienia i widocznie nikomu nie potrzebny pro foto i nie ma co płakać nad swoim losem tylko znaleść nowe zajęcie. Kiedyś na mase produkowali analogi, ale technologia poszła do przodu i teraz produkują cyfry. Kiedyś płacili więcej teraz mniej to niech ludzie robią coś innego, wesela, zdjęcia w klubach, zdjęcia w szkole ...co kolwiek byle by nie płakać ale pewnie sie okaże, że ktoś zrobi taniej i podobnej jakości bo: nie szanuje czasu itp itd. Szkoda mi ludzi bo życie jest takie straszne
    To tylko zabawa...nie spinajcie się...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Po jakiś 3 miesiącach od kupna pierwszego lustra zacząłem się interesować praktykami w którejś z trzech Bydgoskich gazet. Dzwoniłem, pytałem - spychoterapia. Załapałem się do portalu, porobiłem za akredytacje i bonusy od patronatów (bilety do Multikina, jedzenie w Greenway'u, kabarety etc). Bydgoscy fotorepo gazetowi już się ze mną oswoili, znali mnie z widzenia, czasami se pogadaliśmy... Nadeszło lato i znowu podjąłem próbę wbicia się do gazety. Najpierw zapytałem głównego fotorepo Wyborczej : "jak najbardziej, ale za darmo". No to podziękowałem. W Pomorskiej było już lepiej - stała stawka miesięczna za dostępność + bonusy za zrobione zdjęcia/galerie. Myślę, że jako praktykant bez żadnego udokumentowanego doświadczenia, w dość drugorzędnym mieście jakim jest Bydgoszcz kasa, którą na tym wyciągałem była spoko. Myślę, że gazetowi na etacie w Wawie są w stanie godnie żyć i utrzymać rodzinę i sprzęt.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    z żadną, bo to jest dopiero "Porównanie od czapy", przy tym ewidentna obraza niektórych userów, w stylu "pozostanie tanią szmatą do końca swoich dni".. nie wiem czym się kierujesz, ale chyba ton wypowiedzi nie godny takiego forumowicza.. do mnie nie przemawia i nie uraża, ale chyba lekko pojechałeś po bandzie..
    Jednego obraża propozycja pracy za 25 złotych, a drugiego nazwanie sprawy po imieniu.
    Litości, to już nawet nie jest "4 złote za foto". Jeśli sami się nie szanujecie, to nie liczcie że inni będą was szanować.
    Za formę przepraszam, może faktycznie zbyt dosadnie to ująłem.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Jednego obraża propozycja pracy za 25 złotych, a drugiego nazwanie sprawy po imieniu.
    Litości, to już nawet nie jest "4 złote za foto". Jeśli sami się nie szanujecie, to nie liczcie że inni będą was szanować.
    mi sie podobalo :-)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

@Merde, ja nawet jako kobieta nie mam o takie coś pretensji, bo właściwie to coś w tym jest

PS. Jak wygram w lotto więcej niż 4mln to sobie założę agencję fotograficzno-reklamową. Dam Wam znać, bo wtedy będe potrzebować dobrych fotografów :>
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Bo najefektywniejszą ekonomicznie działalnością w dziedzinie fotografii jest ... pozyskiwanie dotacyj z "mumii Europejskiej"
    zdRAWKi
    Bo cała ta unia oparta jest na socjalistycznej zasadzie walki o ROBOCIE (czyli walki z bezrobociem).
    Polega to na tworzeniu nowych urzędów, komisji, przetargów, analiz, strategii, planów i zatrudnianiu...głównie na tym dzielnym froncie!

Zobaczcie wątek o dotacjach, zobaczycie samych siebie pokutujących w tym labiryncie złudzeń...

Ale nie chce mi się o polityce...
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A co ma kasa jaką sie bierze za zdjęcie do szacunku do siebie ?
    Moze kolejny zly przyklad....jak panna bierze 1000zł za sex to sie bardziej szanuje od tej co wezmie 250?
    Kazdy bierze tyle ile chce za foto i ile mu pasuje albo odda za darmo, albo nie odda wcale bo mu kasy za mało. Tylko w sumie nie wiem co to kogo boli.
    To tylko zabawa...nie spinajcie się...

Coś już napisał
    Miasto
    Puławy, Lublin

Domyślnie Lepsze coś niż nic

To ja też dodam coś od siebie mimo krótkiego stażu na forum. Też robię zdjęcia w klubach. Prawdopodobnie dla konkurencyjnego portalu co Merde, ale opcja 25zł za 60-70 zdjęć to jeszcze większy wyzysk niż u mnie. O.K. to jest robota dla studentów, którzy chcą sobie dorobić. Fotostudenci latają z podstawowymi modelami lustrzanek, kitowymi szkłami i bez lamp zewnętrznych- wiem bo to widzę. Sam niedawno dorobiłem na dobre szkło, a dopiero w czwartek będę miał 580 EXII. Właściciele portali więcej nie zapłacą za fotę niż g***nianą złotówkę netto. Za lepszą fotę też więcej nie zapłacą. Z resztą wielkość wyświetlanych zdjęć jest taka, że mało co na nich widać. Idziesz wieczorem do knajpy, wszystko śmierdzi dymem, pytasz ludzi o czy można im robić zdjęcie jak ten natręt. Sporo osób się nie zgadza- generalnie robota jest dosyć uwłaczająca moim zdaniem. Jak ci ktoś zaleje sprzęt, to twój problem, nikt ci nie odda za naprawę. Dwoje znajomych, którzy posiadają nawet i jakieś lampy zewnętrzne pracują za gorszą kasę ode mnie mimo jakby nie patrzeć lepszych fot- nie wywalczyli sobie lepszej kasy.
    Jedyne plusy tej roboty są takie, że coś płacą: mnie na rachunki wystarczy, uczysz się robić zdjęcia w trudnym oświetleniu, oswajasz się z ludźmi, sporo osób się poznaje -różne fajne laseczki można zaciągnąć do studia na warsztat i jest opcja, że wpadnie do kieszeni jakiś bonus.

Innym istotnym minusem jest to, że powrót późną nocą może skutkować oklepaniem buźki i skrojeniem sprzętu przez niewiadomych osobników...

Inna sprawa, że jeśli zaczniesz robić lepsze zdjęcia to właściciel kluby zapłaci UWAGA!!! 100zł za 60-70 zdjęć.

A wy za ile zgodzilibyście się zrobić relację imprezy klubowej?
    Może kiedyś kupię 7D...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SixFeet Zobacz posta

A wy za ile zgodzilibyście się zrobić relację imprezy klubowej?
    500 zł to minimum przy jednorazowym zleceniu, przy stalej wspolpracy mozna by sie bylo dogadac i cena 300 zł mnie by zadowalala,

obie stawki uwazam i tak za bardzo niskie
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał
    Miasto
    Puławy, Lublin

Domyślnie

Przepraszam za pomyłkę:
    nie Merde, a Meroda miałem na myśli
    Może kiedyś kupię 7D...

Strona 22 z 33 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów