To ja też dodam coś od siebie mimo krótkiego stażu na forum. Też robię zdjęcia w klubach. Prawdopodobnie dla konkurencyjnego portalu co Merde, ale opcja 25zł za 60-70 zdjęć to jeszcze większy wyzysk niż u mnie. O.K. to jest robota dla studentów, którzy chcą sobie dorobić. Fotostudenci latają z podstawowymi modelami lustrzanek, kitowymi szkłami i bez lamp zewnętrznych- wiem bo to widzę. Sam niedawno dorobiłem na dobre szkło, a dopiero w czwartek będę miał 580 EXII. Właściciele portali więcej nie zapłacą za fotę niż g***nianą złotówkę netto. Za lepszą fotę też więcej nie zapłacą. Z resztą wielkość wyświetlanych zdjęć jest taka, że mało co na nich widać. Idziesz wieczorem do knajpy, wszystko śmierdzi dymem, pytasz ludzi o czy można im robić zdjęcie jak ten natręt. Sporo osób się nie zgadza- generalnie robota jest dosyć uwłaczająca moim zdaniem. Jak ci ktoś zaleje sprzęt, to twój problem, nikt ci nie odda za naprawę. Dwoje znajomych, którzy posiadają nawet i jakieś lampy zewnętrzne pracują za gorszą kasę ode mnie mimo jakby nie patrzeć lepszych fot- nie wywalczyli sobie lepszej kasy.
Jedyne plusy tej roboty są takie, że coś płacą: mnie na rachunki wystarczy, uczysz się robić zdjęcia w trudnym oświetleniu, oswajasz się z ludźmi, sporo osób się poznaje -różne fajne laseczki można zaciągnąć do studia na warsztat i jest opcja, że wpadnie do kieszeni jakiś bonus.

Innym istotnym minusem jest to, że powrót późną nocą może skutkować oklepaniem buźki i skrojeniem sprzętu przez niewiadomych osobników...

Inna sprawa, że jeśli zaczniesz robić lepsze zdjęcia to właściciel kluby zapłaci UWAGA!!! 100zł za 60-70 zdjęć.

A wy za ile zgodzilibyście się zrobić relację imprezy klubowej?