Praca jako fotoreporter

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Picia
    Początki nałogu
    • 2006
    • 337

Zamieszczone przez tomek_w1 Zobacz wpis
    Jestem kompletnym amatorem z umiarkowanym sprzętem, miesięcznie sprzedaje kilkanaście zdjęć , choć traktuje to jako hobby , gdy redakacja zaproponowała mi 50zł , wyśmiałem ich , dołożyli drugie tyle , pstrykam dla miesięcznika , mam też zagwarantowane u nich min dwie okładki w roku po 600zl.. dobrze , że nie czytałem wcześniej jakie się dostaje stawki ... może zamiast iść tam gdzie wszyscy wystarczy znaleźć sobie luke na rynku? Dodatkowo zdjęcia które robie opowiadają o moim hobby więc i tak bym je robił ...
    moze tak dokladniej?
    czym sie zajmujesz i w jakiej gazecie mozemy obejrzec twoje prace?

pozdrawiam

Komentarz

• himi
      Zablokowany
      • 2006
      • 2638

Jestem kompletnym amatorem z umiarkowanym sprzętem, miesięcznie sprzedaje kilkanaście zdjęć , choć traktuje to jako hobby , gdy redakacja zaproponowała mi 50zł , wyśmiałem ich , dołożyli drugie tyle , pstrykam dla miesięcznika , mam też zagwarantowane u nich min dwie okładki w roku po 600zl.. dobrze , że nie czytałem wcześniej jakie się dostaje stawki ... może zamiast iść tam gdzie wszyscy wystarczy znaleźć sobie luke na rynku? Dodatkowo zdjęcia które robie opowiadają o moim hobby więc i tak bym je robił ...
      Ale to nie praca, ale hobby za pieniądze. Przyjdzie ci utrzymać rodzinę ze zdjęć to zobaczysz. Wtedy stawka 50 pln za foto nie tyle złości co doprowadza do szału.

Komentarz

• tomek_w1

To jest bardzo , bardzo wąska tematyka więc raczej nie pochwale sie .. Wydawca sa Twoje media ... a ktore to pismo , niech zostanie dla mnie ...

Utrzymywac sie z fotografii nie mam zamiaru , ale to co zarabiam wystarcza na podroze i zabawki do robienia zdjec...

Komentarz

• josif
          Początki nałogu
          • 2008
          • 380

a propos tematu: polecam artykuł "(Nie)docenione zdjęcia" w ostatnim wydaniu miesięcznika PRESS. Tekst generalnie jest o tym jak to oszczędności na działach foto dają zarobić agencjom i stockom.
          Ciekawy tekst i wart przeczytania.
          A tak przy okazji:
          Przeciwieństwem tekstu są boczne paginki w których zaprezentowano obok siebie fotoreporterskie "nowinki techniczne": Nikon D3, C 1 Ds mark II (!!!) czy sony 350 : )))
          Ostatnio edytowany przez josif; 14807.

Komentarz

• ksx
            Początki nałogu
            • 2008
            • 290

Zamieszczone przez AdamK Zobacz wpis
            hahah weż tyle kaski ile Ci dają
            A jak dają 5zl też ma brać?

Komentarz

• Hellfire
              Początki nałogu
              • 2006
              • 414

Lepiej nie bo tylko zepsuje rynek.

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

Ja tam jestem za totalnym wolnym rynkiem

Jeśli chcesz - to możesz tyle brać.
                Twoja sprawa.
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                tu tu

Komentarz

• ksx
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 290

Ja nie zarabiam na zdjęciach, nie sprzedaję. Ale jak ktoś bierze po 5 czy 12 zł, za fotke, to powinni go okrzyknąć sponsorem wydawnictwa... Na moje oko to "ciut" poniżej kosztów własnych. Pozdrawiam

Komentarz

• KrzysiekRally
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 91

To jest bardzo , bardzo wąska tematyka więc raczej nie pochwale sie .. Wydawca sa Twoje media ... a ktore to pismo , niech zostanie dla mnie ...

Utrzymywac sie z fotografii nie mam zamiaru , ale to co zarabiam wystarcza na podroze i zabawki do robienia zdjec...
                    To po co w ogóle siejesz zamęt jak nie chcesz pochwalić się tym co robisz...a może nie ma czym? Może zastanów się najpierw czy warto komuś robić mętlik w głowie...to jest takie"mam, ale nie dam" Nie ma się co kryć ze swoimi hobby.
                    www.image-sport.net moja www
                    www.imagesport.digart.pl prace
                    www.facebook.com/imagesportnet
                    7D,400D/17-50 f2.8/70-200 f4L/50 f1.8II/580EXII/Tamrac Expedition7

Komentarz

• Mellan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1851

Zamieszczone przez ksx Zobacz wpis
                      Ja nie zarabiam na zdjęciach, nie sprzedaję. Ale jak ktoś bierze po 5 czy 12 zł, za fotke, to powinni go okrzyknąć sponsorem wydawnictwa... Na moje oko to "ciut" poniżej kosztów własnych. Pozdrawiam
                      Ktoś może chcieć zapłacić za 200-300 fotek hurtem z sesji po 5 czy 12 zł/szt...Wtedy warto się zastanowić.
                      C-F-K - forever

Komentarz

• jceel
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 282

Zamieszczone przez Mellan Zobacz wpis
                        Ktoś może chcieć zapłacić za 200-300 fotek hurtem z sesji po 5 czy 12 zł/szt...Wtedy warto się zastanowić.
                        Tyle że gazety zdjęcia kupują raczej pojedynczo... najwyżej kilka sztuk, tak?
                        EN57D DIGITAL.

Komentarz

• Mellan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1851

Też tak mi się wydaje w przypadku gazet.
                          Nie jestem fotoreporterem, więc gdybam i zakładam, że jest ważna okoliczność i miesięcznik zleca komuś fotoreportaż, może zechcieć całość zawartości karty do dyspozycji na wyłączność. Wtedy coś takiego byłoby możliwe.
                          C-F-K - forever

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 298

To ja się pochwalę, że czasem da się wygrać z chałturnikami i tymi, którzy robią zdjęcia tylko dla frajdy. Kiedy fotoreporter, który robił dla Opery Bałtyckiej zdjęcia wyjechał za granicę zarabiać godziwe pieniądze i zrobiło się miejsce zgłosiłem się ja i pewna grupa fotograficzna. Ja chciałem ponad dwa razy więcej od nich i jednak to mnie wybrano.. Czasem zdarzają się cuda
                            http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• C80
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 855

Obniżenie stawki na zasadzie "zdobyć zdjęcie jak najtaniej" świadczy o gazecie. I podejrzewam, że z taką polityką gazeta daleko by nie zaszła. W pewnym momencie mogło by się okazać, że nie ma kto robić zdjęć, amator mógłby nie mieć czasu na jakąś sesję, a zawodowiec mógłby złośliwie powiedzieć "to sobie kupcie zdjęcie tanio u amatora".

W Szczecinie w jednym z dzienników stawki za zdjęcia są stałe, w drugim z tego co wiadomo też.

PS. Znam przypadek pewnego fotografa który wydymany na zdjęciach uniósł się honorem i powiedział, że więcej z daną gazetą współpracować mnie będzie.
                              [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• ksx
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 290

Zamieszczone przez Mellan Zobacz wpis
                                Też tak mi się wydaje w przypadku gazet.
                                Nie jestem fotoreporterem, więc gdybam i zakładam, że jest ważna okoliczność i miesięcznik zleca komuś fotoreportaż, może zechcieć całość zawartości karty do dyspozycji na wyłączność. Wtedy coś takiego byłoby możliwe.
                                I tu się z kolegą zgodzę.Choć nie bardzo wierzę w zaistnienie sytuacji.

Komentarz

Pracuję...
                                X