Lepiej nie bo tylko zepsuje rynek.
Lepiej nie bo tylko zepsuje rynek.
Ja nie zarabiam na zdjęciach, nie sprzedaję. Ale jak ktoś bierze po 5 czy 12 zł, za fotke, to powinni go okrzyknąć sponsorem wydawnictwa... Na moje oko to "ciut" poniżej kosztów własnych. Pozdrawiam
www.image-sport.net moja www
www.imagesport.digart.pl prace
www.facebook.com/imagesportnet
7D,400D/17-50 f2.8/70-200 f4L/50 f1.8II/580EXII/Tamrac Expedition7
Też tak mi się wydaje w przypadku gazet.
Nie jestem fotoreporterem, więc gdybam i zakładam, że jest ważna okoliczność i miesięcznik zleca komuś fotoreportaż, może zechcieć całość zawartości karty do dyspozycji na wyłączność. Wtedy coś takiego byłoby możliwe.
C-F-K - forever
To ja się pochwalę, że czasem da się wygrać z chałturnikami i tymi, którzy robią zdjęcia tylko dla frajdy. Kiedy fotoreporter, który robił dla Opery Bałtyckiej zdjęcia wyjechał za granicę zarabiać godziwe pieniądze i zrobiło się miejsce zgłosiłem się ja i pewna grupa fotograficzna. Ja chciałem ponad dwa razy więcej od nich i jednak to mnie wybrano.. Czasem zdarzają się cuda![]()
Obniżenie stawki na zasadzie "zdobyć zdjęcie jak najtaniej" świadczy o gazecie. I podejrzewam, że z taką polityką gazeta daleko by nie zaszła. W pewnym momencie mogło by się okazać, że nie ma kto robić zdjęć, amator mógłby nie mieć czasu na jakąś sesję, a zawodowiec mógłby złośliwie powiedzieć "to sobie kupcie zdjęcie tanio u amatora".
W Szczecinie w jednym z dzienników stawki za zdjęcia są stałe, w drugim z tego co wiadomo też.
PS. Znam przypadek pewnego fotografa który wydymany na zdjęciach uniósł się honorem i powiedział, że więcej z daną gazetą współpracować mnie będzie.