Strona 12 z 33 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 330

Wątek: Praca jako fotoreporter

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Lepiej nie bo tylko zepsuje rynek.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja tam jestem za totalnym wolnym rynkiem

Jeśli chcesz - to możesz tyle brać.
    Twoja sprawa.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu

Domyślnie

Ja nie zarabiam na zdjęciach, nie sprzedaję. Ale jak ktoś bierze po 5 czy 12 zł, za fotke, to powinni go okrzyknąć sponsorem wydawnictwa... Na moje oko to "ciut" poniżej kosztów własnych. Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar KrzysiekRally
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek_w1 Zobacz posta
    To jest bardzo , bardzo wąska tematyka więc raczej nie pochwale sie .. Wydawca sa Twoje media ... a ktore to pismo , niech zostanie dla mnie ...

Utrzymywac sie z fotografii nie mam zamiaru , ale to co zarabiam wystarcza na podroze i zabawki do robienia zdjec...
    To po co w ogóle siejesz zamęt jak nie chcesz pochwalić się tym co robisz...a może nie ma czym? Może zastanów się najpierw czy warto komuś robić mętlik w głowie...to jest takie"mam, ale nie dam" Nie ma się co kryć ze swoimi hobby.
    www.image-sport.net moja www
    www.imagesport.digart.pl prace
    www.facebook.com/imagesportnet
    7D,400D/17-50 f2.8/70-200 f4L/50 f1.8II/580EXII/Tamrac Expedition7

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Ja nie zarabiam na zdjęciach, nie sprzedaję. Ale jak ktoś bierze po 5 czy 12 zł, za fotke, to powinni go okrzyknąć sponsorem wydawnictwa... Na moje oko to "ciut" poniżej kosztów własnych. Pozdrawiam
    Ktoś może chcieć zapłacić za 200-300 fotek hurtem z sesji po 5 czy 12 zł/szt...Wtedy warto się zastanowić.
    C-F-K - forever

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Ktoś może chcieć zapłacić za 200-300 fotek hurtem z sesji po 5 czy 12 zł/szt...Wtedy warto się zastanowić.
    Tyle że gazety zdjęcia kupują raczej pojedynczo... najwyżej kilka sztuk, tak?
    EN57D DIGITAL.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Też tak mi się wydaje w przypadku gazet.
    Nie jestem fotoreporterem, więc gdybam i zakładam, że jest ważna okoliczność i miesięcznik zleca komuś fotoreportaż, może zechcieć całość zawartości karty do dyspozycji na wyłączność. Wtedy coś takiego byłoby możliwe.
    C-F-K - forever

Domyślnie

To ja się pochwalę, że czasem da się wygrać z chałturnikami i tymi, którzy robią zdjęcia tylko dla frajdy. Kiedy fotoreporter, który robił dla Opery Bałtyckiej zdjęcia wyjechał za granicę zarabiać godziwe pieniądze i zrobiło się miejsce zgłosiłem się ja i pewna grupa fotograficzna. Ja chciałem ponad dwa razy więcej od nich i jednak to mnie wybrano.. Czasem zdarzają się cuda

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Obniżenie stawki na zasadzie "zdobyć zdjęcie jak najtaniej" świadczy o gazecie. I podejrzewam, że z taką polityką gazeta daleko by nie zaszła. W pewnym momencie mogło by się okazać, że nie ma kto robić zdjęć, amator mógłby nie mieć czasu na jakąś sesję, a zawodowiec mógłby złośliwie powiedzieć "to sobie kupcie zdjęcie tanio u amatora".

W Szczecinie w jednym z dzienników stawki za zdjęcia są stałe, w drugim z tego co wiadomo też.

PS. Znam przypadek pewnego fotografa który wydymany na zdjęciach uniósł się honorem i powiedział, że więcej z daną gazetą współpracować mnie będzie.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Też tak mi się wydaje w przypadku gazet.
    Nie jestem fotoreporterem, więc gdybam i zakładam, że jest ważna okoliczność i miesięcznik zleca komuś fotoreportaż, może zechcieć całość zawartości karty do dyspozycji na wyłączność. Wtedy coś takiego byłoby możliwe.
    I tu się z kolegą zgodzę.Choć nie bardzo wierzę w zaistnienie sytuacji.

Strona 12 z 33 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów