Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 123

Wątek: karty SanDiska Ultra II - podróbki

Domyślnie

Witam

Sam niedawno kupiłem na allegro
    http://www.allegro.pl/item147390307_...bonus_sn].html
    nawet się nie zastanawiałem nad jego „oryginalnością” do czasu aż trafiłem tutaj – postanowiłem wiec sprawdzić co i jak. Jako ze nie mam dostępu do urządzeń testujących użyłem aparatu (30D) – „klaszcząc” całą serię RAWow (bez dodatkowego jpega) aż do zapchania bufora – wtedy włączam stoper i wyłączam go wraz z zgaśnięciem czerwonej lampki – wychodzi mi 9 sekund – w przypadku karty 512mb marki GOOD RAM (nic więcej o niej nie wiem bo była w prezencie bez opakowania) wynik to 18 sekund. Może ktoś zechce w ten sposób sprawdzić swoje zabawki.

Robiłem tez test w HDTach i wynik dla obu kart taki sam acc:0.8 i odczyt 3mb wiec zakładam ze ciała daje czytnik.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez boolek ; 07-01-2007 o 20:41

Don SzaSzlykos
    Guest

Thumbs down

Cytat Zamieszczone przez orte Zobacz posta
    To jest winowajca, poszukaj było o tym na forum
    szukałem jak szalony i zero rezultatów - nic na temat takowego dziadostwa niema - jak cos macie lub ktos jak ma takie ustrojstwo do laptopa to prosze napisac czy na jego tez sie nie da pracowac bo jak nie to wywale to i juz....

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don SzaSzlykos Zobacz posta
    szukałem jak szalony i zero rezultatów
    http://canon-board.info/search.php i wpisz PCMCIA

Don SzaSzlykos
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    no ni epowiem ...wiele ciekawych rzeczy sie dowiedziałem -- ale na temat mego dziadostwa...zero info

ale dzieki za pomoc

Bywalec Awatar orte
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don SzaSzlykos Zobacz posta
    no ni epowiem ...wiele ciekawych rzeczy sie dowiedziałem -- ale na temat mego dziadostwa...zero info

ale dzieki za pomoc
    Każdy "zwykły" PCMCIA tak samo działa, więc dotyczy to też twojego egzemplarza.
    Tylko te 32bit są szybsze, ale ten watek zapewne znalazłeś i przeczytałeś
    Canon 40D + BG-E2 | Canon EOS 100 | EF 50 1.8 Mk I | EF 28-135 IS USM + UV (0) Hoya | EF 70-210 USM
    10GB w CF-kach | Lowepro Stealth Reporter 200 AW Mk I | Olympus C4000Z

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

http://ssl.allegro.pl/item176251266_176251266.html
    czy mógłbyś Adrianie odnieść się do tej aukcji i sprzedawcy? zauważyłem jedną niepokojącą (?) rzecz w przypadku tej oferty - mianowicie - na karcie na czwartym zdjęciu - napis ESP TECHNOLOGY znajduje się pod cyfrą 4.0 GB - na stronie Sandiska - napis ten umieszczony jest pod czerwoną literą X... może to jest bez znaczenia... ale dobrze byłoby się upewnić. Kupiłem kartę na tej aukcji - była oferowana wraz z kluczem do Capture One LE - zastanawiam się, czy to będzie najbardziej wiarygodny test oryginalności - tzn. jeśli klucz będzie poprawny - to chyba znak, że karta jest oryginalna (?)

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    http://ssl.allegro.pl/item176251266_176251266.html
    czy mógłbyś Adrianie odnieść się do tej aukcji i sprzedawcy? zauważyłem jedną niepokojącą (?) rzecz w przypadku tej oferty - mianowicie - na karcie na czwartym zdjęciu - napis ESP TECHNOLOGY znajduje się pod cyfrą 4.0 GB - na stronie Sandiska - napis ten umieszczony jest pod czerwoną literą X... może to jest bez znaczenia... ale dobrze byłoby się upewnić.
    witam, też kupiłem dziś od tego sprzedawcy ale 2gb...
    wydaje mi się że akurat ten znaczek nie może decydować ponieważ na oryginalnej stronie producenta umieszczono po dwa zdjęcia każdej karty
    - jedno od przodu a drugie powiedzmy z ukosa
    tylko zwróć uwagę na znaczki... widać to na kartach ExtremeIII 2gb oraz właśnie 4gb dobre co ???
    http://www.sandisk.com/Corporate/Def...spx?CatID=1141

oglądałem moją kartę z każdej strony i uważam że jest ok... jej zachowanie w aparacie też na to wskazuje...

jak co mogę jutro umieścić tu dokładne skany karty to sobie podyskutujemy
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Domyślnie

Kupiłem od SELnet czyli moge spac spokojnie?

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Poszperałem trochę w sieci i odetchnąłem z ulgą... Znalazłem bardzo wnikliwą analizę faków - różnic i podobieństw z oryginałami... POLECAM LINK

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szkocja

Domyślnie

To ja przy okazji napisze jak w Polsce dziala prawo w takich przypadkach.

Sam w ubieglym roku kupilem na allegro podrobke karty Sandiska. Wizualnie wszystko OK, poza tym ze numer seryjny byl krotki i z tego co pamietam gdzies znalazlem informacje ze to charakteryzuje podrobki. Napisalem do innych uzytkownikow ktorzy kupili karte na tej samej aukcji, wszyscy mieli ten sam numer seryjny. Napisalem do Sandiska (nie polskiego dystrybutora), potwierdzili ze to podrobka. Z innych cech - karta wyraznie wolniejsza, identyfikowana w systemie inaczej niz taka sama ale oryginalna (inna nazwa i inna pojemnosc). Sprzedawca nie zwroci pieniedzy bo nie. Zglosilem to do Allegro, ale oni co najwyzej moga mi zaproponowac kontakt z policja. OK, tak tez zrobilem. Spisywanie zeznan, z grubsza tego wlasnie co wyzej napisalem. Po chyba dwoch miesiacach odezwal sie ktos z policji, prosil bym ja sam porobil testy wydajnosci obu kart i posprawdzal pare innych rzeczy, po czym wydruki zaniosl na policje. Mysle sobie po jaka cholere, no ale widac taka procedura. Zanioslem, odpowiedzialem jeszcze na pare pytan, po nastepnych paru miesiacach pismo z prokuratury ze postepowanie zostalo umorzone, powodu nie podadza bo nie musza. Cos jeszcze bylo o niewystarczajacych dowodach.
    Coz, jesli sam producent oryginalnych kart twierdzi ze to nie ich produkt, ze to podrobka, to jakich dowodow tu wiecej potrzeba? Oczywiscie cala korespondencje z Sandiskiem mialem udokumentowana i dostarczylem ja policji.

Dla mnie wnioski sa dwa - nie kupowac towaru latwo podrabialnego okazyjnie z niepewnych zrodel, doplacic, kupic w pewnym sklepie i miec swiety spokoj. Wniosek drugi - zapomniec o wymiarze sprawiedliwosci w takich sytuacjach. Szkoda czasu i nerwow.
    Ostatnio edytowane przez Wile ; 01-04-2007 o 16:19
    Moja galeria na CB
    30D + 40D + Tamron 17-50mm 2.8 + Canon 100mm 2.0 + Canon 50mm 1.4 + Canon 70-200mm 2.8 + 430EX + drobiazgi

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów