Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: 20D - Pomiar światła

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolp

Domyślnie 20D - Pomiar światła

Witam,
    mam pytanie do użytkowników 20D.
    Czy w instrukcji na str. 71 nie ma błędu w związku z trybami pomiaru światła?
    Jest napisane ,że za pomiar centralnie ważony uśredniony jest przypisany do ikonki "[ ]" a wielosegmentowy do ikonki "[@]" - tak mi to jakoś wyszło .

Według mnie pomiarowi centralnie ważonemu bardziej odpowiada ikonka "[@]" i na odwrót.
    Oczywiści jest to mało ważne, że mi bardziej odpowiada taka ikonka do takiego pomiaru itp, ale sęk w tym, że mi wychodzi na to, że faktycznie za pomiar uśredniony odpowiada "[@]" .

Dla upewnienia się postawiłem białą kartkę z narysowanym czarnym kwadratem w środku i jak przy pomiarze "[ ]" dało mi czas powiedzmy 1/100 to przy pomiarze "[@]" dało mi 1/60 czyli tak jakby "[@]" brał bardziej pod uwagę centrum kadru (czarny prostokąt) niż "[ ]" . Według instrukcji natomiast "[ ]" jest centralnie ważonym...

Czy więc w instrukcji jest błąd, czy ja żle rozumuję ?
    Pozdrawiam.....

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pomiar matrycowy uwzględnia aktywny punkt AF.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolp

Domyślnie

Czyli w sytuacji opisanej powyżej matrycowy i ważony powinny chyba dać takie same wyniki (aktywny punkt AF to centralny).
    Pozdrawiam.....

Domyślnie

Witam!

MMM, czy mógłbyś rozwinąć myśl?
    Po próbach z moją 20-stką przy pomiarze [ ] average, mam
    mniej przepałów.
    Robiłem też testy multisegmentu oraz average na oświetlonym białym budynku, w tle jakies bloki, drzewa...
    -multisegment [(@)] przepalił budynek
    -average [ ] wykonał poprawnie

Ogolnie Average jest moim podstawowym pomiarem.

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lokowaty
    Witam!
    MMM, czy mógłbyś rozwinąć myśl?
    Po próbach z moją 20-stką przy pomiarze [ ] average, mam
    mniej przepałów.
    Robiłem też testy multisegmentu oraz average na oświetlonym białym budynku, w tle jakies bloki, drzewa...
    -multisegment [(@)] przepalił budynek
    -average [ ] wykonał poprawnie
    W instrukcji piszą że pomiar [(@)] uwzględnia lokalizację głównego obiektu, wyciągam z tego wniosek że aparat ustala sobie co to jest "główny obiekt" na podstawie aktywnego punktu w momencie ustawiania ostrości, bo innej możliwości chyba nie ma.
    Ze swoich doświadczeń mogę powiedzieć że pomiar [(@)] bardzo często niedoświetla o 1/3EV, więc nie wiem czemu biały budynek wyszedł przepalony, być może zaostrzyłeś na jakiś ciemniejszy, kontrastowy fragment, bo chyba nie na białą ścianę?

Uprawnienia umieszczania postów