Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: JPEG a AWB???

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie JPEG a AWB???

ma ktoś pomysł jak jedną kompleksową czynnością zastąpić w przypadku obróbki jpeg brak możliwości regulacji temperatury kolorów???

jak zasymulować pochmurne niebo, gdy zdjęcie było robione z AWB ustawionym na auto???

dostrzegam jednak niezaprzeczalne zalety RAW, mam sporo zdjęć z ostatniego wypadu, które chętnie bym ocieplił a nie wiem jak...jest na to jakaś cudowna wtyczka do PS

a wszystko z czystego lenistwa, nie chciało mi się co 60 zdjęć zrzutu na tanka robić

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

z tego co wiem, to różne WB to po prostu pomnożenie każdego kanału przez jakąś stałą. Czyli wystarczy ruszać color balance. Pytanie tylko o ile trzeba przesunąć... Można spróbować doświadczalnie sprawdzić.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W PS Elements jest taki klik o nazwie "Auto Color Balance" . On robi mniej wiecej to o co chodzi Tytusowi - probuje poprawic kolorki tak by byly "OK" , ale nie zawsze mu to dobrze wychodzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    W PS Elements jest taki klik o nazwie "Auto Color Balance" . On robi mniej wiecej to o co chodzi Tytusowi - probuje poprawic kolorki tak by byly "OK" , ale nie zawsze mu to dobrze wychodzi.
    powiedziałbym, że rzadko mu to wychodzi

zmiana WB to rzecz bardziej kompleksowa niż AutoColor chyba

szkoda, że nie da się tego w jpeg symulować, przydałoby się...

ale poszukam jeszcze w sieci...

[ Dodano: 5 Listopad 2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    z tego co wiem, to różne WB to po prostu pomnożenie każdego kanału przez jakąś stałą. Czyli wystarczy ruszać color balance. Pytanie tylko o ile trzeba przesunąć... Można spróbować doświadczalnie sprawdzić.
    trzeba niezłej wprawy by wiedziec jak to skoordynować na wszystkich kanałach...

to nie dla mnie

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

z tego co wiem, to różne WB to po prostu pomnożenie każdego kanału przez jakąś stałą.
    Aż tak dobrze to nie ma Nie pomnożenie kanału, tylko zmiana jakiegoś współczynnika krzywej przejścia kolorów. Albo, jak kto woli, pomnożenie, ale przed interpolacją/przekształceniem kolorów itp. Czyli nie da się tego bezpośrednio (w prosty sposób) odkręcić przez color balance.
    Hmm, może by tak jakiś wzorek? Dzień bez denerwowania Viteza jest dniem straconym ;-)

Czyli wystarczy ruszać color balance. Pytanie tylko o ile trzeba przesunąć... Można spróbować doświadczalnie sprawdzić.
    Widywałem w sieci tutoriale w stylu "jak z pochmurnego dnia zrobić słoneczny" i vice versa - ale to rzeczywiście czyste eksperymentowanie "jeśli jest za dużo tego, to dodaj tamtego" itp...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tak czy inaczej da się. Na pewno krzywe przejścia między raw a jpg są monotoniczne, więc zadają funkcje odwracalne. Można wrócić, przemnożyć i znowu wyinterpolować.

Najłatwiej byłoby wyczaić programik jpg2raw

Tytus, czytaj źródło dcrawa!
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Tytus scianij sobie Dce tools - bez wyjasnien!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    Tytus scianij sobie Dce tools - bez wyjasnien!
    KOPNĄĆ WAS

Coś już napisał
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Re: JPEG a AWB???

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    mam sporo zdjęć z ostatniego wypadu, które chętnie bym ocieplił a nie wiem jak...
    test : w balansie kolorów, w półcieniach , na górnym suwaku - cyjan / czerwony +5 (na przykład), na dolnym :żólty / niebieski -5 ( również na przykład) , w światłach i cieniach takie same zmiany są bardziej widoczne i dadzą mocniejszy efekt . po 100 zdjeciach bedziesz wiedzial kiedy, o ile i który suwak przesunać

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    ma ktoś pomysł jak jedną kompleksową czynnością zastąpić w przypadku obróbki jpeg brak możliwości regulacji temperatury kolorów???
    jeżeli w/w zmiany się sprawdzą to nagraj to jako zadanie i już masz automat 8)

pozdrawiam,

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Najłatwiej byłoby wyczaić programik jpg2raw
    Śmiej się śmiej, a to się przecież da zrobić Zapisanie samych danych obrazu to pikuś, gdyby jeszcze Canon opublikował specyfikację metadata... A potem - jakby nie patrzeć, znowu edytujemy w 12 bitach

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów