Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Osłona przeciwsłoneczna + filtry UV, polar

fotoolek
    Guest

Domyślnie

witam
    mam takie pytanie mam objektyw canona 28-90, nakreciłem na niego filtr przeciwsłoneczny i kiedy fotografuje przy 28 do 35, ta osłona mi winetuje i widać ja na fotkach, jak mam sie pozbyć tego problemu, kto mi podpowie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zmienic "filtr przeciwsloneczny" (przerwa na ROTFLa ) na inny, znaczy krotszy.

Hint: zamiast 'filtr" uzyj slowka "oslona" .

KubaN
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoolek Zobacz posta
    witam
    mam takie pytanie mam objektyw canona 28-90, nakreciłem na niego filtr przeciwsłoneczny i kiedy fotografuje przy 28 do 35, ta osłona mi winetuje i widać ja na fotkach, jak mam sie pozbyć tego problemu, kto mi podpowie
    Wlasnie, chcialem poruszyc ten temat bez zakladania nowego watku. Kupiles aby napewno oslone dedykowana do danego obiektywu?

Poruszam ten temat poniewaz moj znajomy po fachu twierdzi, ze przez oslone powstaje winietka. Dla mnie to kompletna bzdura. Po co Canon mialby dedykowac oslone do danego obiektywu, powiem mocniej - marnowac czas na wymyslanie jej i produkcje, gdyby miala powodowac winietowanie... i po co ludzie kupowali by takie oslonki dedykowane za kupe kasy...

Przedstawie sytuacje na konkretnym przykladzie:

kupilem oslonke Canona dedykowana do mojego obiektywu za 60 zl - jak za kawalek plastiku jest to kupa kasy; nie zauwazylem zadnych sladow winietki. Robiac fotki wspomniany juz znajomy zwrocil mi uwage, zebym zdjal oslone poniewaz powoduje winietke (kiedys mial ten sam obiektyw i ta sama oslone, ja nie zauwazylem winietki przy tym zestawie) sadze ze to kompletna bzdura zdejmowac oslone ktora do czegos sluzy z powodu winietki "jakby to mialo byc jakies cholerne niedopracowanie w plastiku za 60 zl"

Powiedzcie co o tym myslicie i potwierdzcie moje twierdzenie* ze to kompletna bzdura.

*bo tylko na to czekam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KubaN Zobacz posta
    kupilem oslonke Canona dedykowana do mojego obiektywu za 60 zl - jak za kawalek plastiku jest to kupa kasy; nie zauwazylem zadnych sladow winietki. Robiac fotki wspomniany juz znajomy zwrocil mi uwage, zebym zdjal oslone poniewaz powoduje winietke
    A moze zastosowac powiedzenie "jeden obraz wart tysiaca slow" ?
    Zrob tym obiektywem z dedykowana oslona zdjecia na najszerszym i najwezszym kącie i kaz znajomemu pokazac ta winietke.
    Jesli jej nie znajdzie to niech sie wytlumaczy o co mu chodzi bo dowody jak na razie swiadcza przeciw niemu...

KubaN
    Guest

Domyślnie

Sądze, że nic tam nie dojrzy, minimalna ogniskowa to 75mm

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Zrob tym obiektywem z dedykowana oslona zdjecia na najszerszym i najwezszym kącie i kaz znajomemu pokazac ta winietke.
    albo raczej na jednym kącie (najlepiej najszerszym) zrób na statywie raz z osłoną i raz bez osłony - i każ znajomemu powiedzieć, na której fotce osłona była założona.

a potem zrób tak samo dwa zdjęcia, ale ze słońcem padającym z boku na przednią soczewkę (gdy jest bez osłony). i każ znajomemu powiedzieć, która fotka jest lepsza 8)
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Albo najkrocej powiedz znajomemu ze sie nie zna i niech przestanie sie wymadrzac na tematy w ktorych nie ma racji 8)

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów