Wlasnie, chcialem poruszyc ten temat bez zakladania nowego watku. Kupiles aby napewno oslone dedykowana do danego obiektywu?
Poruszam ten temat poniewaz moj znajomy po fachu twierdzi, ze przez oslone powstaje winietka. Dla mnie to kompletna bzdura. Po co Canon mialby dedykowac oslone do danego obiektywu, powiem mocniej - marnowac czas na wymyslanie jej i produkcje, gdyby miala powodowac winietowanie... i po co ludzie kupowali by takie oslonki dedykowane za kupe kasy...
Przedstawie sytuacje na konkretnym przykladzie:
kupilem oslonke Canona dedykowana do mojego obiektywu za 60 zl - jak za kawalek plastiku jest to kupa kasy; nie zauwazylem zadnych sladow winietki. Robiac fotki wspomniany juz znajomy zwrocil mi uwage, zebym zdjal oslone poniewaz powoduje winietke (kiedys mial ten sam obiektyw i ta sama oslone, ja nie zauwazylem winietki przy tym zestawie) sadze ze to kompletna bzdura zdejmowac oslone ktora do czegos sluzy z powodu winietki "jakby to mialo byc jakies cholerne niedopracowanie w plastiku za 60 zl"
Powiedzcie co o tym myslicie i potwierdzcie moje twierdzenie* ze to kompletna bzdura.
*bo tylko na to czekam![]()