Strona 99 z 110 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    Vox populi, vox Dei

mówi Ci to cos? jesli ludzie chca prawo zmienic to mają do tego prawo bo....

prawo jest dla ludzi nie ludzie dla prawa...
    to jeszcze napisz dla których ludzi. Bo ja na przykład nie chcę płacić podatków. Oraz zalegalizować związki żółwi błotnych z papugami. Czy uwzględnisz mój głos? Znajde nawet kilku myślących podobnie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Vox populi, vox Dei

mówi Ci to cos? jesli ludzie chca prawo zmienic to mają do tego prawo bo....

prawo jest dla ludzi nie ludzie dla prawa...
    A znasz takie?:
    Dura lex, sed lex
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nasir Zobacz posta
    Tyle że społeczeństwo Podlasia i nawet Augustowa olalo referendum, czyli im nie zależy. I tak to zinterpretuje Trybunał i KE.
    Znowu mieszkańcy Augustowa niedobrzy ?

Może społeczeństwo Podlasia i Augustowa nie łyknęło kiełbasy wyborczej. Większość forumowiczów była przeciwko referendum, więc społeczności lokalnej należy się chyba pochwała za olanie tego niczemu nie służącego przedsięwzięcia. Nie oznacza to oczywiście, że nie jesteśmy za obwodnicą.

Natomiast reakcja Augustowian w referendum jak widać stoi w opozycji do manifestów ludzi z krzyżami.
    Chyba zbyt daleko idący wniosek. Z ideą raczej Augustwiacy się zgadzają, nie wszystkim się jednak podobała forma protestu.
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 22-05-2007 o 16:10
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nasir Zobacz posta
    Tyle że społeczeństwo Podlasia i nawet Augustowa olalo referendum, czyli im nie zależy(....)Głosowanie było dobrowolne i anonimowe. Nikt nikogo nie zmuszał.
    to ze olali referendum swiadczy o swiadomosci i poczuciu obowiązku przez obywateli czyli ich braku.... i powiem szczerze bez wzgledu na wynik końcowy jest to smutne bo przez to wygrywa demagogia i populizm naprawde chciałbym takich wyników obecnosci jak we francji np gdzie frekwencja wyniosła ponad 80% (chyba 86% nie pamietam dokladnie) bo to swiadczy o dojrzałosci narodu i swiadomosci tego czym jest demokracja

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    to jeszcze napisz dla których ludzi. Bo ja na przykład nie chcę płacić podatków. Oraz zalegalizować związki żółwi błotnych z papugami. Czy uwzględnisz mój głos? Znajde nawet kilku myślących podobnie.
    co do podatków to sam Cie popre tylko że wtedy przejmujesz pełna odpowiedzialnosc za siebie i sam pokrywasz wszelkie koszty swego istnienia...

a co do uwzględniania Twojego głosu... Kuba zrob referendum w tej sprwie znajdz ludzi ktorzy Cie popra i jesli ponad 50% społeczeństwa wypowie sie za to mimo iż to mi sie moze nie podobac zaakceptuje taki wynik...

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    A znasz takie?:
    Dura lex, sed lex
    a wiesz o tym iż juz rzymianie mawiali że zbyt rygorystyczne przestrzeganie prawa prowadzi do bezprawia?
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Racja, ale czy dobrze by było, gdyby każdy mógł stwierdzić że takie i takie przepisy są głupie i je po prostu olać? Wtedy dopiero byloby bezprawie:-P
    To tak jak napisał Kubaman, jak można głosować czy złamanie prawa jest dobre czy złe? A może zagłosujmy czy nie zamknąć wszystkich nikoniarzy w Polsce?
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Skipper:
    Zbyt surowo oceniasz ludzi.
    1. Intencje inicjatorów referendum, moim i znakomitej większości ludzi, których znam, były aż nader oczywiste.
    2. Wiesz dlaczego ludzie nie poszli na te wybory ? Mają dość panów, którym kwestie personalne i partyjniactwo przysłaniają interes społeczny, a zapowiada się, że nic tego (przynajmniej na razie) nie zmieni.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Skipper:
    1. Intencje inicjatorów referendum, moim i znakomitej większości ludzi, których znam, były aż nader oczywiste.
    2. Wiesz dlaczego ludzie nie poszli na te wybory ? Mają dość panów, którym kwestie personalne i partyjniactwo przysłaniają interes społeczny, a zapowiada się, że nic tego (przynajmniej na razie) nie zmieni.
    Być może, że już nie wierzą że to coś zmieni. To niestety pewnie choroba ogólnopolska. Szkoda tylko że pieniądze na to referendum poszły na marne bo i tak nic by to nie zmieniło. Moim zdaniem pieniądze powinny pójść na poprawę stanu bezpieczeństwa dróg w Augustowie. Aczkolwiek lokalni włodarze i Premier mieli nadzieję, że duża frekwencja i poparcie rządowego projektu będzie atutem w rozprawie przed Trybunałem. Zaryzykowali i nie udało się.

Ad ptk2. Wiesz myślę, że "Partyjniactwo i przysłanianie interesu społecznego" jest wam akurat na rękę bo przecież Premier i lokalny rząd jest za obwodnicą w tym wariancie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    co do podatków to sam Cie popre tylko że wtedy przejmujesz pełna odpowiedzialnosc za siebie i sam pokrywasz wszelkie koszty swego istnienia...

a co do uwzględniania Twojego głosu... Kuba zrob referendum w tej sprwie znajdz ludzi ktorzy Cie popra i jesli ponad 50% społeczeństwa wypowie sie za to mimo iż to mi sie moze nie podobac zaakceptuje taki wynik...
    No właśnie a gdzie 50 % społeczeństwa Podlasia było kiedy były wybory ?
    Z resztą pytanie jaki fragment społeczeństwa ma objąć referendum ?
    Jeśli Podlasia, to pewnie 90 procent, jeśli Polski to pewnie poniżej połowy.
    Bo ja jako z Warszawy mam prawo decydować co się dzieje na Podlasiu jeśli chodzi o dobro ogólopolskie takie jak np przyroda. Nie dlatego że jestem z Warszawy, tylko dlatego że jestem Polakiem i chodzi o dobro uniwersalne.
    Ostatnio edytowane przez Nasir ; 22-05-2007 o 17:09 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 400D , EF 400/5.6 L USM

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Nadal upraszczasz, nie znając realiów. Lokalni włodarze nie są z PiSu. PiS właśnie chciał przeciągnąć ludzi na swoją stronę tym referendum (piszę o Augustowie i powiecie). Na całym Podlasiu PiS też nie jest w stanie rządzić samodzielnie lub w jakiejś sensownej (zdaniem PiSu) koalicji, stąd te wybory.
    Co do zmarnowanych pieniędzy to się zgadzam. Inicjatorem referendum był jednak PiS i tylko ta partia odpowiada za zmarnowanie pieniędzy.
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 22-05-2007 o 17:18
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Racja, ale czy dobrze by było, gdyby każdy mógł stwierdzić że takie i takie przepisy są głupie i je po prostu olać? Wtedy dopiero byloby bezprawie:-P
    To tak jak napisał Kubaman, jak można głosować czy złamanie prawa jest dobre czy złe? A może zagłosujmy czy nie zamknąć wszystkich nikoniarzy w Polsce?
    sniper to nie tak... źle to rozumiesz, ja mam na mysli to iż jakies prawo/obowiązek nie jest czyms co ma byc zawsze i po wsze czasy może poza aksjomatem wolnosci, ludzie musza miec prawo decydowac czy dany przepis ma tu zastosowanie przyczym decydowac powinna wiekszosc jesli nie 50% to moze 2/3 by uwzglednic wole wiekszosci narodu i jesli ktos chce zdecydowac ze droga ma biec tak a nie inaczej powiniem miec ku temu mozliwosc jesli znajdzie ku temu stosowną wiekszosc
    wiesz ja studiowałem prawo, poznałem wiele róznych systemów prawnych i moze dlatego to inaczej widze, stąd moj poglad iz prawo stanowione przez ludzi jest lepsze od prawa stanowionego przez władze... jaka by ona nie była..

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Skipper:
    jesli mają dosc panów to dlaczego ich wybieraja ciągle...???
    absencja wyborcza odbiera prawo do negowania czy krytykowania bo mogli wybrac... jesli nie panów z prawej czy lewej strony to swoich... to jest własnie tragedia w tym kraju bo ludzie nie mają ochoty za nic odpowiadac, kazdy idzie po najmniejszej lini oporu wiec idą tylko "betonowe" elektoraty głosowac a ci co naprawde moga cos zmienic siedzą w domu a później najwiecej narzekają...

Polacy jako naród nie dorosli do demokracji bo nie potrafią z niej korzystac, nie chcą tak naprawde nic zmienic, a szkoda bo sa narody bardziej swiadome swoich praw i obowiązków i tym narodom sie znacznie lepiej zyje...
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 22-05-2007 o 21:32
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Miasto
    Augustów

Domyślnie

...
    jesli mają dosc panów to dlaczego ich wybieraja ciągle...???
    absencja wyborcza odbiera prawo do negowania czy krytykowania bo mogli wybrac... jesli nie panów z prawej czy lewej strony to swoich... to jest własnie tragedia w tym kraju bo ludzie nie mają ochoty za nic odpowiadac, kazdy idzie po najmniejszej lini oporu wiec idą tylko "betonowe" elektoraty głosowac a ci co naprawde moga cos zmienic siedzą w domu a później najwiecej narzekają...

Polacy jako naród nie dorosli do demokracji bo nie potrafią z niej korzystac, nie chcą tak naprawde nic zmienic, a szkoda bo sa narody bardziej swiadome swoich praw i obowiązków i tym narodom sie znacznie lepiej zyje...
    Od razu zaznaczam, że nie bronię się jako osoba, która nie wzięła udziału w wyborach i referendum.
    Może niezbyt dokładnie się wyraziłem, więc doprecyzuję: miałem na myśli TE WYBORY. Nie wiem na ile jesteś zorientowany w sytuacji. W wyniku wyborów samorządowych powstał pewien układ sił, z którego wyłoniła się koalicja. Niestety w wyniku kłótni ambicjonalno-personalnych nie udało się jej doprowadzić do końca pewnych procedur i musiało dojść do powtórnych wyborów. Na nowych listach wyborczych prym wiedli ludzie z tych samych układów, więc wyborcy oleli sprawę. Nie pojawił się nikt nowy, z na tyle silną pozycją, by mógł coś zmienić. Po prostu nie było kogo wybierać. Normalnie frekwencja na wyborach w naszych stronach jest zdecydowanie większa. Trochę to też wina ordynacji wyborczej, ale to już temat na inną dyskusję.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Strona 99 z 110 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów