Zamieszczone przez
Biperek
Czy jesteś pewien, że to ma być droga dwupasmowa ? Odcinek między Augustowem i Sztabinem jest już zmodernizowany i nie jest drogą dwupasmową, więc dlaczego za Augustowem miałyby być raptem dwa pasy. Więc dane o tych hektarach lasu są jednak chyba na wyrost. Już pisałem o modernizacji drogi Augustów - Sztabin, cięto las tylko przy modernizacji niebezpiecznych zakrętów (a tych między Gatnem i Suwałkami nie ma wogóle). Droga była modernizowana niecałe 2 lata temu. Teraz jak tam pojedziesz nawet nie zauważysz, że bylo tam coś robione (to jest uwaga odnośnie argumentów o ogromnych i nieodwracalnych zniszczeniach wokół budowy).
Nie jestem w stanie tego sprawdzić. Podałem szacunkowe dane 16 hektarów do usunięcia ze strony Siscom.
Argumenty dla ciebie niewygodne z godną podziwu konsekwencją pomijasz, a ciągle wyciągasz jakieś dziwne informacje (niestety nie do zweryfikowania dla osób nie znających okolic Augustowa). To jest właśnie mój główny zarzut wobec ciebie, jako manipulatora.
Bla bla bla....
Oczywiście dane o ilości par lęgowych są pewnie prawdziwe, ale może poszukaj danych ile jest par lęgowych tych ptaków na terenie powiatu augustowskiego, to może te liczby nie będą już takie dramatyczne.
Jednym słowem można juz płoszyć i niszczyć gniazda ? Żurawie zlatują się już teraz i od razu przystępują do lęgów
Drogowcy nie mają ich zabić, mają im ewentualnie utrudnić założenie gniazda w tym konkretnym miejscu. Konsekwencje - dana para w najgorszym wypadku nie wyprowadzi w tym sezonie lęgu. Czy to aż tak wielka strata dla przyrody w moich okolicach ?
Jasne nic nie szkodzi. Przepraszam mistrzu. Wiesz na pewno lepiej.
Na pewno to też wiesz że wbijanie betonowych słupów podporowych także nic nie zaszkodzi torfowiskom, i na pewno nie rozumiesz o co ten cały hałas o Rospudę. Ech a miało być tak pięknie.....a tu jacyś nawiedzeni ekologowie plus jakieś urzędasy z KE , a ja biedny muszę bronić poronionego pomysłu obecnego wariantu który był zatwierdzony kiedy przeciwnicy nie mieli nic do powiedzenia , a UE to jeszcze się nikomu nie śniło.