Strona 34 z 110 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Domyślnie

Będzie nad Rospudą tak, jak w Kyoto :grin: (autor: Maurice Joubert)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mazowsze, woj. podlaskie

Domyślnie

W trakcie czytania wątku nie zmieniłem zdania (przyrodę trzeba chronić) ale dużo się dowiedziałem. Podziękowania dla Pogonusa i Kubamana.

Nie było obwodnicy tyle lat poczekajmy do zakończenia ekspertyz. Modernizujmy przejazd przez Augustów i Suwałki. Komuś jednak bardzo zależy na takim przebiegu trasy. Może Pan Tomasz coś wie na ten temat (z racji miejsca zamieszkania).
    Ostatnio edytowane przez Krzyciech ; 20-02-2007 o 01:48

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    wiecie, zostawiajac na chwile na boku kwestie ochrony przyrody - zastanwaialem sie ostatnio czemu droga ma biec WLASNIE tam.. nie do konca chce mi sie wierzyc w kwestie wykupu dzialek przez "swoich"..

moze wiec inna wersja - budowa ma odbywac sie w trudnym terenie a wiec pociaga to za soba duze koszty.. duze koszty = proporcjonalnie wiekszy zysk dla firmy wykonujacej zamowienie.. ew. alternatywny plan pociagalby za soba kolejny przetarg w ktorym obecni wykonawcy startowaliby "od zera".. moze dlatego taki "pospiech" ..ciekawe ile jakis "pan dyrekto" zparoponowal by dostac mniej lub bardziej oficjalna "premie" :-?

ok, mozecie mi zarzucic snucie "teorii spiskowych" ale zbyt dlugo zyje w tym kraju i zbyt wiele widze, by wierzyc ze za kilka lat nie okaze sie ze sprawa wroci w kontekscie "wyciagania brudów ??:
    Ja też tego nie rozumiem.

1. Od 10 lat (sic !!!) proponowana jest alternatywna trasa. Krótsza i tańsza !
    2. Ta droższa ma już wynieść na dziś około 520 mln PLN.
    3. Nie będzie finansowana z budżetu UE, czyli za nasze pieniądze.
    4. Koś weźmie kupę kasy za wycinkę drzew.
    5. Ktoś weźmie kupę kasy za produkcje tysiąca ton betonu.
    6. Ktoś weźmie kupę kasu na rozbiórkę tego wszystkiego jeśli przegramy z UE.
    7. Alternatywa dla ptk 6 będziemy płacić spore kary pieniężne jeśli całkowicie zignorujemy Komisję Europejską. Na dodatek mogą nam obiciąć finansowanie dla innych inwestycji.
    8. Lokalne władze od 10 lat NIC nie zrobiły aby poprawić bezpieczeństwo na drogach dla miejscowej ludności gdzie aktualnie jeżdżą tiry.
    9. Przez 7 lat na drogach zginęło tam 12 ludzi , ale nie wiadomo czy od tirów czy od pijanych lokalnych kierowców.

Gdzie tu sens i logika ?
    Od wieków już prywata lokalnych władz wpływa na losy naszego kraju. Od rozbiorów po marnowanie najcenniejszych przyrodniczych skarbów we współczesnej Polsce. Zachód nam ich zazdrości, ale już niedługo nie będzie miał czego. Wszystko w imię zysków lokalnych zaprzańców.

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

"Bruksela > Komisja Europejska chce nakazu wstrzymania prac w dolinie Rospudy
    Komisja Europejska jest gotowa zwrócić się do Trybunału Sprawiedliwości UE o wydanie Polsce nakazu wstrzymania prac przy budowie obwodnicy Augustowa w cennej przyrodniczo Dolinie Rospudy - powiedział we wtorek komisarz ds. środowiska Stawros Dimas.

Podczas spotkania w Brukseli z ministrem środowiska Janem Szyszką Dimas zapowiedział, że jeszcze we wtorek wyśle do polskiego rządu list z takim ostrzeżeniem."

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3933010.html

zanosi sie jednak ze moze zatrzymaja ta budowe
    duzo osob sie ucieszy - w tym ja...

ale ta kasa ktora juz zostala wydana (z naszej kieszeni) przepada bezpowrotnie - i za to ktos powinien beknac i to zdrowo

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

przydaloby sie, ze by pisowski CBA - czy jak to sie nazywa, zajelo sie ta sprawa.

najgorsze jest to ze min. szyszko idzie w zaparte....
    "Reakcja polskiego rządu

"Nie uważam, że Polska będzie płacić kary" - powiedział w Brukseli minister środowiska Jan Szyszko. "Ja uważam, że wszystko jest robione zgodnie z planem". Minister odmówił odpowiedzi na pytanie, jaką decyzję podejmie polski rząd. Nie wiadomo też, kiedy Polska odpowie na list unijnego komisarza."
    Ostatnio edytowane przez monisiek ; 20-02-2007 o 19:52

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    ale ta kasa ktora juz zostala wydana (z naszej kieszeni) przepada bezpowrotnie - i za to ktos powinien beknac i to zdrowo
    i to jest bardzo dobry postulat. Jak można kupować grunt pod budowę za państwowe pieniądze na lata przed jakąkolwiek decyzją czy opiniami odpowiedzialnych organów.. a no można, w Augustowie.

EIDT: O i jeszcze coś ciekawego znalazłem http://wiadomosci.onet.pl/1489962,11...,itemspec.html
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monisiek Zobacz posta
    było tak ze trzy strony w tył. Cytowałem właśnie te analizy powyżej.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

ups sorry kubaman juz pogubilam sie w tych cytatach

Strona 34 z 110 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów