Cytat Zamieszczone przez Kuba60 Zobacz posta
Moje stanowisko wynika z doświadczeń z budową A4. W naszym przypadku wybrano najgłupszą lokalizacje. Puszczono autostradę przez sam wierzchołek jedynej góry w okolicy. Góra co prawda niezbyt wielka, ale wymagała podjazdów z różnicą poziomów +250m...
Pokonuje ta trase (tj miedzy Legnica a Krakowem) srednio 4 x w tygodniu i wiem co sie dzieje na podjazdach przy najmniejszych oblodzeniach. TIRy stojace w poprzek, gigantyczne korki itd itp. Z mojego punktu widzenia jest to konstrukcyjny bubel, ale z drugiej strony nie mam wystarczajacej wiedzy zeby oceniac czy inna trasa bylaby duzo lepsza (np moze sie okazac ze prowadzi w poblizu kilku wiosek i ludzi w nich mieszkajacych).
Szkoda ze tak naprawde rzadko mozna uslyszec racjonalne argumenty za i przeciw i na ich podstawie wyrabiac sobie opinie. Od jakiegos czasu mam dosc politycznego belkotu zwolennikow takich inwestycji a z drugiej strony zielonej demagogi gloszonej przez bojownikow jadacych na miejsce akcji samochodami, ubranych w goretexy itd (czyli uzywajacych zdobyczy technologicznych powstalych kosztem srodowiska o ktore walcza)