Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pogonus, niestety audycji nie słyszałem. Natomiast słyszałem audycję z grudnia w radiu Tok FM, gdzie przytaczano właśnie te dane o zaniechaniu pozostałych wariantów. Zresztą nie sądzę, żeby na stronach ministerstwa znajdowała się kilkuset stronicowa dokumentacja analizy wariantów alternatywnych. Mówienie zatem o jej powszechnym dostępie jest nadużyciem - ale sprawdzę na wszelki wypadek, może ktoś wpadł na taki ekstra pomysł i to opublikował
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Pogonus, niestety audycji nie słyszałem. Natomiast słyszałem audycję z grudnia w radiu Tok FM, gdzie przytaczano właśnie te dane o zaniechaniu pozostałych wariantów. Zresztą nie sądzę, żeby na stronach ministerstwa znajdowała się kilkuset stronicowa dokumentacja analizy wariantów alternatywnych. Mówienie zatem o jej powszechnym dostępie jest nadużyciem - ale sprawdzę na wszelki wypadek, może ktoś wpadł na taki ekstra pomysł i to opublikował
    Ale ja nigdzie przecież nie pisałem, że dokumentacja jest podwieszona na stronie MŚ. Deklarowałem natomiast (i nadal deklaruję) pomoc w możliwości zapoznania się z nią.
    Monisiek! Nie ukrywam, że maczałem palce w ekspertyzach, ale o tym już wcześniej pisałem :-D .
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 14-02-2007 o 22:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Nie ukrywam, że maczałem palce w ekspertyzach, ale o tym już wcześniej pisałem :-D .
    można wiedziec na czyje zlecenie byly Twoje elspertyzy?

Powtarzasz frazesy z gazet. Wymiar przestrzenny inwestycji to tylko nieco ponad 3 ha i nie tylko lasu (niewielki fragment), a w większej części bagna, które po zakończeniu inwestycji bagnami pozostaną. W skali przestrzennej całej Doliny Rospudy to zaledwie 0,5%. Estakada zlokalizowana będzie w najmniej cennym z przyrodniczego punktu widzenia miejscu.
    Gdyby nawet pod inwestycję przeznaczono 5 ha lasu (co wcale nie jest tak dużo), to jest to las produkcyjny, który z czasem i tak zostałby wycięty. W jednym punkcie masz rację: posadzą w innym miejscu nie 5, a przynajmniej 10 ha lasu, natomiast w miejscu inwestycji po jej zakończeniu w bardzo krótkim czasie nie pozostanie śladu po jakichkolwiek prowadzonych tam pracach (oczywiście z wyjątkiem pobudowanej estakady!).
    podawałem tylko przyklad a nie scisle dane
    dajesz gwarancje, ze po zakonczeniu inwestycji nie pozostanie slad po prowadzonych tam pracach?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    można wiedziec na czyje zlecenie byly Twoje elspertyzy?

podawałem tylko przyklad a nie scisle dane
    dajesz gwarancje, ze po zakonczeniu inwestycji nie pozostanie slad po prowadzonych tam pracach?
    To było podzlecenie z UAM. Czy daję gwarancję? Takie są wymagania określone w decyzji ministra środowiska i muszą być dotrzymane. Według zapewnień wykonawców — będą! Póki co, nie ma podstaw, aby w to wątpić.

Domyślnie

Czy daję gwarancję? Takie są wymagania określone w decyzji ministra środowiska i muszą być dotrzymane. Według zapewnień wykonawców — będą! Póki co, nie ma podstaw, aby w to wątpić.
    zapewnienia wykonawcow to prawie to samo co zapewnienia politykow, niestety widzialem zbyt wiele budow wiaduktow, mostow i drog by uwierzyc w takie zapewnienia...
    krajobraz księzycowy to wlasciwie jedyne co zwykle mozna zobaczyc po realizacji inwestycji

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    zapewnienia wykonawcow to prawie to samo co zapewnienia politykow, niestety widzialem zbyt wiele budow wiaduktow, mostow i drog by uwierzyc w takie zapewnienia...
    krajobraz księzycowy to wlasciwie jedyne co zwykle mozna zobaczyc po realizacji inwestycji
    Jesteś pesymistą, ale masz do tego prawo! Ja na sprawę patrzę nieco inaczej. W wielu miejscach w Polsce w podobnych warunkach budowano przeprawy (bez takich wstępnych warunków i obostrzeń, jakimi obwarowano realizację estakady przez Dolinę Rospudy) i nie odnotowano tam „katastrof ekologicznych”. Niepewność zawsze pozostanie, jednak bądźmy dobrej myśli.
    Moim zdaniem „krajobrazy księżycowe” po budowach mamy już za sobą. W ciągu ostatnich kilkunastu lat w Polsce jednak trochę zmieniło się na lepsze.
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 15-02-2007 o 00:31

Domyślnie

Jesteś pesymistą, ale masz do tego prawo!
    jestem realistą...
    a w szczegolnosci jesli chodzi o ta inwestycje, bo jakos trudno mi uwierzyc ze glebokie wykopy w podmoklym terenie nie zmienia warunkow hydrologicznych na wiekszym obszarze niz sam plac budowy:sad:
    krajobrazy ksiezycowe sa codziennoscia akurat od paru lat na na drodze do pracy mialem kilka duzych inwestycji drogowych
    Ostatnio edytowane przez yggdrassill ; 15-02-2007 o 00:38

Uprawnienia umieszczania postów