Tak pisałem już o tym. Zerknij na mapkę i pomyśl. Te argumenty, to moim zdaniem jak zwykle w takich sprawach układy i korupcja publicznych pieniędzy. Wystarczy spojrzeć na opinię z UE.Zamieszczone przez Fan nr 1
Niesety nie, decyzja nie jest prawomocna albo nieprawomocna. Decyzja oznacza natychmiastową wykonalność, a proces odwoławczy, choćby i był najbardziej uzasadniony i w oczywisty sposób do wygrania, odbywa się podczas gdy budowa już się toczy. To nie jest normalna sytuacja w kraju, gdzie procesy trwają latami, powiem więcej - to jest korupcjogenne. Widziałeś u nas kiedyś rozbiórkę? Zresztą to by nic nie zmieniło, bo dolina już dawno byłaby rozwalona.Przecież budowlańcy nie mogą od tak sobie ropocząc prac musiała by wydana decyzja a skoro zgoda jest i to prawomocna to według mnie " po ptokach".
Oto oficjalna informacja ministerstwa środowiska. Czy wśród sześciu wymienionych obszarów woj. śląskiego znajduje się wymieniony przesz ciebie kawałek SzyndzielniSiec natura była tworzona na łapu capu . Np w Bielsku dołączono do jej obszaru spory kawałek miasta ( okolice Szyndzielni), który przeznaczony był w planach zagospodarowania na cele rekreacyjne dla ludności. Generalnie jak twierdzili bielscy urzędnicy ileśtam procent kraju miał by włączony do tego programu, a że brakowało to ci z ministerstwa dopisywali bezmyślnie na ostatnią chwilę.(nota bene objętej polskim prawem o parkach krajobrazowych, które powinno ją chronić przed takim zagospodarowaniem). Nie, więc sprawdzaj lepiej.
tunele nie są niczym nadzwyczajnym, ale tunele naruszają gospodarkę wodną, zwłaszcza na torfowisku. Jeśli chcesz uszczelinić tego typu grunty musisz wpompować miliony litrów specjalnego betonu w podłoże, czego oczywiście ze względów ekonomicznych się nie zrobi, a nawet gdyby, to zniszczy to środowisko bo wymaga wprowadzenia ciężkiego sprzętu i robót ziemnych.No nie wiem przecież tunele pod rzekami nie są chyba czymś niezwykłym, a że drogim - przecież sam powiedziałeś, że do bezcenny fragment przyrody![]()