Strona 2 z 110 PierwszyPierwszy 12341252102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Przejechanie dla tira dodatkowych 50 km nie stanowi problemu
    Hm, nie piszesz, dla kogo nie stanowi. Dla przeciętnego tira to 30 l paliwa (tam i z powrotem). Pomnożyć przez cały ruch tranzytowy...Chyba z ekologią to ma też coś wspólnego?

Ale OK - jestem jak najbardziej za chronieniem siedlisk, bo ropę tak, czy owak zużyjemy i moje wnuki jeździć już będą na wodorze z elektrowni atomowych, a siedlisk się nie odtworzy.

Także widzę wzmocnienie Łomży kosztem Białegostoku (nie od dziś :-D )

PS. Jak komuś przeszkadza UE przy ochronie polskich siedlisk na tyle, że zgłasza to publicznie, to jednak powinien przemyśleć swój stan duchowy.
    Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 20-07-2006 o 11:50

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Jesli ktoś jako argumentu używa UE, to od razu jestem sceptyczny a jak pojawiają się organizacje "ekologiczne" to mój sceptycyzm rośnie.
    Tomek, dobrze wiesz, że jestem po tej samej stronie. Kurde, ale byliśmy razem na Biebrzą, chyba nie masz wątpliwości, że budowa takiej drogi przez bagno to idiotyzm i zbrodnia na naturze.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000
    Hm, nie piszesz, dla kogo nie stanowi. Dla przeciętnego tira to 30 l paliwa (tam i z powrotem). Pomnożyć przez cały ruch tranzytowy...Chyba z ekologią to ma też coś wspólnego?
    racja!, patrzyłem na to z punktu widzenia kosztów i opłacalności transportu (zboczenie zawodowe ). Oczywiście większe spalanie spowoduje większe zanieczyszczenie powietrza, jednak jak zwykle jest to kwestia kompromisu. Bagna i siedliska rzadkich ptaków sa bardziej unikalne, niż nieco czystsze powietrze w obszarach i tak w większości zanieczyszczonych. Do tego technika się rozwija i jak piszesz w przyszłości mamy nadzieję jeździć czyściej, a raz zniszczonej pierwotnej doliny nam nic nie przywróci.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No, ok. Ale tamtędy już droga idzie.

Gdyby potraktować serio, to co piszą oszołomy z Greenpeace, to droga powinna ominąć również Warszawe, bo "Puszcza Biała".

Poparłbym protest, gdyby ci ludzie zbierali kasę na wykupienie od państwa terenu tych parków i urządzenie tam sensownych rezerwatów. A tak to są tylko powarkiwania i sprzeczki socjalistów między sobą...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Kraków

Domyślnie

przecież ten protest nie jest inicjowany przez Greenpeace, tylko przez Adama Wajraka z gazetą. W każdym razie ten, o którym tu mówimy, bo greenpeace ma oczywiście swój własny protest w tej sprawie.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To jeszcze gorzej
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna Awatar Dexxim
    Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Trasa Białystok - Augustów przecina Biebrzański Park Narodowy na odcinku około
    500 metrów (zaznaczone na mapce)
    Dokładnie nie pamiętam bo przejazd zajmuję dosłownie chwilę.
    Głowna ostoja dzikich zwierząt jest dalej na zachód: np czerwone bagno, rejen twierdzy osowiec i dalej do Narwii - tam jest dzicz i warto ją chronić.
    Zaznaczony fragment nie ma większego znaczenia ( co nie znaczy że jest nieważny)

Poprowadzenie Via Baltici przez Łomże nie spowoduje że tę drogę zamkną
    Łatwiej jest poszerzyć istniejącą i dostosować ją do wymogów UE niż od podstaw coś wybudować.

A najłatwiej rządzi się na cudzym podwórku.

Nie dla obwodnicy ________________* !!!!!!!!!!!

(*wpisać właściwe miasto)

P.S. Słowo autostrada jest już nadużyciem - droga ta nie będzie miała statusu autostrady.
    Canon 7d | T 18-270 | S 18-35 | C 18-55 | C 50 1.8

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dexxim, powiedz mi ile czasu spędziłeś w bezpośredniej okolicy tego mostu, który tak ładnie przedstawiłeś? Boję sie, że niezbyt wiele - jeśli wogóle, a w każdym razie nie obserwując przyrodę (zakładam, że możesz mieć tam grilla przy drodze). Powiem ci, że w odległości kilkuset metrów justrzeliłem tam bielika. Przy drugim moscie niżej Tomek i Metus fotografowali błotniaki stawowe przy gnieździe, gęsi zborzowe i wiele innych. Spędziłem tam wiele dni więc wiem o czym mówię.

Ktoś kto pisze takie bzdury jak w mailu powyżej powienien się zapoznać z tematem, terenem i co tak naprawdę możemy stracić. Dla ścisłości Biebrzański Park Narodowy jest przecięty w dwóch miejscach drogami, które niestety powstały tam za czasów towarzysza Gierka, który chciał Biebrzę i Narew osuszyć w ramach socjalistycznego czynu cywilizacyjnego. Nie zmienia to faktu, że ich obecność jest fatalna dla środowiska. To, że droga przecina park na długości 500m nie wynika z nieatrakcyjności przyrodniczej dookoła na dłuższym odcinku, ale z nacisków drogowców i samorządowców, którzy chcą robić inwestycje przy drogach - czyli kasę. Gdyby nie droga szerokośc Parku miała by w tym miejscy 2-3 kilometrów. Rozbudowa tych dróg to pomysł idioty.

Pytanie: jak chcesz chronić przyrodę Bagna Ławki, jesli wody, które do niego spływają będą zanieczyszczone droga ekspresową, o które mówimy od początku. :rolleyes: Wielka zagadka.

Ale co najważniejsze - protest jest skierowany ściśle w kierunku ochrony rzeki Rospudy, która nie jest tknięta przez cywilizację, a którą można w łatwy sposób ocalić, przeprowadzając obwodnicę Augustowa od drugiej strony. Czysta głupota i zła wola powodują, że będzie inaczej.

Thumbs up

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Mam nadzieję, że wszyscy fotografujący z naszego forum (...) podpiszą się pod tą petycją.
    Kubaman, właśnie się podpisałem

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000
    Kubaman, właśnie się podpisałem
    To tak jak ja. W sierpniu jadę tam focić

Strona 2 z 110 PierwszyPierwszy 12341252102 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów