Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Widok wątkowy

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Od razu zaznaczam, że nie bronię się jako osoba, która nie wzięła udziału w wyborach i referendum.
    Może niezbyt dokładnie się wyraziłem, więc doprecyzuję: miałem na myśli TE WYBORY. Nie wiem na ile jesteś zorientowany w sytuacji. W wyniku wyborów samorządowych powstał pewien układ sił, z którego wyłoniła się koalicja. Niestety w wyniku kłótni ambicjonalno-personalnych nie udało się jej doprowadzić do końca pewnych procedur i musiało dojść do powtórnych wyborów. Na nowych listach wyborczych prym wiedli ludzie z tych samych układów, więc wyborcy oleli sprawę. Nie pojawił się nikt nowy, z na tyle silną pozycją, by mógł coś zmienić. Po prostu nie było kogo wybierać. Normalnie frekwencja na wyborach w naszych stronach jest zdecydowanie większa. Trochę to też wina ordynacji wyborczej, ale to już temat na inną dyskusję.
    Pytanie dlaczego nie macie ludzi z poza koalicji, układów. Tzw swoich ?
    Jeśli jest tak że zbojkotowaliście wybory bo nie było na kogo głosować to może najwyższy czas to zmienić ? Jak będziecie tak głosować to zawsze będą Ci sami i nic się nie zmieni. A przecież jesteście mniejszą społecznością i łatwiej się wam organizować. Naprawdę trudno mi uwierzyć w to że nie było kandydatów niezależnych. To nie PZPR gdzie kandydatów ustalano z góry. I dlaczego z góry ustalacie przed pójściem do urn kto jest mocny i ma silną pozycję a kto nie. Jeśli z góry ustalicie że mocni są Ci z układów/koalicji a Ci nowi są słabi to z góry się poddajecie. Albo głosujecie na swoich niezależnie czy mają silną pozycję czy nie albo dajecie sobie wmówić że nie ma na kogo głosować i wygrywają Ci co byli za pomocą żelaznego elektoratu.

Co do referendum. Jeśli bym był za obecnym projektem obwodnicy i już zorganizowano referendum to bym poszedł i zagłosował na Tak. Jeśli już nikt nie chciał iść na wybory to powinni pójść na to referendum jeśli są za obwodnicą. Wciąż uważam że główny powód to brak zainteresowania i wyborami i obwodnicą.
    Ostatnio edytowane przez Nasir ; 23-05-2007 o 10:41
    EOS 400D , EF 400/5.6 L USM

Uprawnienia umieszczania postów