Strona 38 z 110 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Nasir, skąd ta informacja o 3 "słownie" gospodarstwach ? Chyba w samych Raczkach. Rozumiem, że na całej trasie teren jest niczyj (państwowy). Pogadaj z ludźmi, którzy mieliby mieszkać po jednej stronie trasy, a wypasać krowy po drugiej, albo orać kawałeczek poletka, a potem jechać kilka kilometrów do jakiegoś przejazdu żeby zaorać drugi, takich będzie napewno więcej niż "słownie" 3. Pomijam już możliwość zbytu produkcji wyhodowanej w takich warunkach. Czy masz pojęcie jak wyglada sprawa własności lasów nad Rozpudą? Zainteresuj się tematem. Są miejsca gdzie każdy gospodarz z danej wsi ma kiludziesięciometrowy pas dochądzący do samej rzeki.

Pogonus - chętnie podyskutuję o przeprowadzeniu drogi przez samo miato, propozycje mile widziane i nie jest tu naprawdę problemem uciążliwość dla mieszkańców, ale topografia miasta i okolic. Przez Augustów przebiega Netta, kanał Bystry i Augustowski, w obrębie strefy miejskiej jest (o ile dobrze pamiętam) 7 jezior. O bezpośrednim sąsiedctwie puszczy i Rozpudy już pisałem. Istniejących ulic tranzytowych nie poszerzysz bez wyburzania wielu budynków. No chyba, że estakada na wyskości kilkunastu metrów ?

Zaznaczam, że nie jestem wrogiem Rozpudy, ale wkurzają mnie wypowiedzi ludzi, którzy nie mają pojęcia o czym piszą. (Pogonus to nie do ciebie )
    Jestem za zmianą lokalizacji, o ile budowa rozpocznie się w jakimś rozsądnym czasie. Dotychczasowe doświadczenia skłaniają mnie jednak do opowiedzenia się po stronie zwolenników obecnej lokalizacji
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 21-02-2007 o 19:18
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nasir Zobacz posta
    Kurcze Człowieku jakie bzury pleciesz i na dodatek robisz ludziom wodę z mózgu. Jaka dłuższa ?!!!!! Krótsza o 30 - 40 km !!
    Byłaby krótsza przy ominięciu Białegostoku. Tylko małe ale. Białystok jako największe miasto w tej części Polski pilnie oczekuje na drogę szybkiego ruchu łączącą z resztą kraju. Proszę spojrzeć na mapę. W regionie N-E polski w porównaniu do reszty nie ma w ogóle dróg ekspresowych. Do tego proszę zauważyć ile ostatnio przybyło ciężarówek z Bułagarskimi numerami jadących trasą z południa na północ przez Białystok. Albo jaki w ogóle jest ruch z kierunku Lublina na północ. Im bliżej B-stoku będzie zaczynała się droga ekspresowa na północ, tym skuteczniejsze rozładowanie ruchu w stronę Augustowa. Droga którą pokazał Pan w linku pokrywa się mniej więcej z obecną drogą nr 61, tzw "trasą śmierci". Nikt nie przeczy, że jest potrzebna bardziej przepustowa, ale jedna w tym regionie nie załatwi sprawy.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Jeżeli już, to odwrotnie! Jak wiesz, obecnie rozpatrywane są trzy warianty przebiegu Via Baltica i obwodnica augustowska wcale nie musi być jej częścią.
    Informuję Cię, że wariant obwodnicy przez Raczki był szczegółowo rozpatrywany i nie bez powodu został odrzucony.
    Proszę więc o powody. Ja napisałem swoje, ale jakoś nprzekonują mnie konkrety a nie słowa w stylu "odwrotnie" "nie bez powodu"

Proszę poczytać link który podesłałem w poprzednim poście.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Nasir, skąd ta informacja o 3 "słownie" gospodarstwach ? Chyba w samych Raczkach. Rozumiem, że na całej trasie teren jest niczyj (państwowy). Pogadaj z ludźmi, którzy mieliby mieszkać po jednej stronie trasy, a wypasać krowy po drugiej, albo orać kawałeczek poletka, a potem jechać kilka kilometrów do jakiegos przejazdu żeby zaorać drugi, takich będzie napewno więcej niż "słownie" 3. Pomijam już możliwość zbytu produkcji wyhodowanej w takich warunkach. Czy masz pojecie jak wyglada sprawa własności lasów nad Rozpudą? Zainteresuj się tematem. Są miejsca gdzie każdy gospodarz z danej wsi ma kiludziesięciometrowy pas dochądzący do samej rzeki.

Pogonus - chetnie podyskutuję o przeprowadzeniu drogi przez samo miato, propozycje mile widziane i nie jest tu naprawde problemem uciążliwość dla mieszkańców, ale topografia miasta i okolic. Przez Augustów przebiega Netta, kanał Bystry i Augustowski, w obrębie strefy miejskiej jest (o ile dobrze pamiętam) 7 jezior. O bezpośrednim sąsiedctwie puszczy i rozpudy już pisałem. Istniejących ulic tranzytowych nie poszerzysz bez wyburzania wielu budynków. No chyba, że astakada na wyskości kilkunastu metrów ?

Zaznaczam, że nie jestem wrogiem Rozpudy, ale wkurzają mnie wypowiedzi ludzi, którzy nie mają pojecia o czym piszą. (Pogonus to nie do ciebie )
    Jestem za zmianą lokalizacji, o ile budowa rozpocznie się w jakimś rozsądnym czasie. Dotychczasowe doświadczenia skłaniają mnie jednak do opowiedzenia się po stronie zwolenników obecnej lokalizacji
    Biperek! Topografię Augustowa doskonale znam i wiem, że poprowadzenie tam trasy szybkiego ruchu, to zadanie niezwykle trudne z inżynieryjnego punktu widzenia, ale nie niemożliwe. Właśnie o estakadzie myślałem. Na pewno nie obyłoby się to bez wyburzenia wielu budynków. Zaprojektowanie przebiegu trasy i rozwiązań technicznych to jest zadanie dla inżynierów, a ja się na tym nie znam. Zgłosiłem tylko luźną propozycję i wiem, że jest ona bardzo kontrowersyjna . Póki co, podtrzymuję opinię z wcześniejszego (tego długiego) postu ;-).
    PS
    Dziękuję za poparcie!

Proszę więc o powody. Ja napisałem swoje, ale jakoś nprzekonują mnie konkrety a nie słowa w stylu "odwrotnie" "nie bez powodu"

Proszę poczytać link który podesłałem w poprzednim poście.
    Przeczytaj post Biperka! Ja powody już podałem.
    PS
    Cofnij się kilkanaście stron wstecz i prześledź przebieg dyskusji, a wiele Ci to wyjaśni.
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 21-02-2007 o 19:33 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec

Domyślnie

[QUOTE=Biperek;285112]

Nasir, skąd ta informacja o 3 "słownie" gospodarstwach ? Chyba w samych Raczkach. Rozumiem, że na całej trasie teren jest niczyj (państwowy). Pogadaj z ludźmi, którzy mieliby mieszkać po jednej stronie trasy, a wypasać krowy po drugiej, albo orać kawałeczek poletka, a potem jechać kilka kilometrów do jakiegos przejazdu żeby zaorać drugi, takich będzie napewno więcej niż "słownie" 3. Pomijam już możliwość zbytu produkcji wyhodowanej w takich warunkach. Czy masz pojecie jak wyglada sprawa własności lasów nad Rozpudą? Zainteresuj się tematem. Są miejsca gdzie każdy gospodarz z danej wsi ma kiludziesięciometrowy pas dochądzący do samej rzeki.

Są plany zrobione przez Siscom
    http://www.siskom.waw.pl/siskom-dzialania-rospuda.htm

Pogonus - chetnie podyskutuję o przeprowadzeniu drogi przez samo miato, propozycje mile widziane i nie jest tu naprawde problemem uciążliwość dla mieszkańców, ale topografia miasta i okolic. Przez Augustów przebiega Netta, kanał Bystry i Augustowski, w obrębie strefy miejskiej jest (o ile dobrze pamiętam) 7 jezior. O bezpośrednim sąsiedctwie puszczy i rozpudy już pisałem. Istniejących ulic tranzytowych nie poszerzysz bez wyburzania wielu budynków. No chyba, że astakada na wyskości kilkunastu metrów ?

Nie będzie uciążliwa dla mieszkańców. Dobre sobie.
    Jakąś nową rzeczywistość Panowie tworzycie ?

Zaznaczam, że nie jestem wrogiem Rozpudy, ale wkurzają mnie wypowiedzi ludzi, którzy nie mają pojecia o czym piszą. (Pogonus to nie do ciebie )

Mnie też wkurzają ignoranci którzy piszą jest już za późno budujmy i niszczmy a potem ktoś za to odpowie. I nie sil się proszę na przyjaciela , nie wroga rospudy jak Min. Szyszko bo mnie pusty śmiech ogarnia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Przeczytaj post Biperka! Ja powody już podałem.
    PS
    Cofnij się kilkanaście stron wstecz i prześledź przebieg dyskusji, a wiele Ci to wyjaśni.

A ty przeczytaj jeszcze raz moje odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez Nasir ; 21-02-2007 o 19:35 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Mnie też wkurzają ignoranci którzy piszą jest już za późno budujmy i niszczmy a potem ktoś za to odpowie. I nie sil się proszę na przyjaciela , nie wroga rospudy jak Min. Szyszko bo mnie pusty śmiech ogarnia.
    No chyba że sprawa tak właśnie wygląda... Ale czy w tym układzie jest sens kontynuować tą dyskusję?
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 21-02-2007 o 20:25

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Ale czy w tym układzie jest sens kontynuować tą dyskusję?
    Oczywiście, że nie ma sensu. Dyskusja to wymiana merytorycznych argumentów. Nie da się zwalczać oporu "nie bo nie". Prowadzi to co coraz większego zaślepienia i wymyślania bądź powielania nieprawdziwych tez, byle tylko popierały swoje racje. Żenująca jest ta sprawa, która z niewiele wartego robi coraz gorsze bagno.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

POZDROWIENIA DLA POGONUSA Oczywiście wszystko co napisałem poniżej kierowane jest do Nasira, ale jesli ktoś będzie miał ochotę to przeczytać to nie zabraniam

Nasir jestem zbyt poważnym człowiekiem, żeby nazywac ludzi, których nie znam IGNORANTAMI. Ja napisałem, że w sprawie zabierają głos ludzie "którzy nie mają pojecia o czym piszą", bo sprawę znają z map i opracowań. Z mapy, do której odsyłasz jasno wynika, że praktycznie cała trasa alternatywna przebiega przez tereny uprawne (ja te tereny znam z autpsji) i ludzie którzy mówią o kilku, czy kilkunastu gospodarstwach są poprostu kłamcami. Ponadto źle zrozumiałeś moje stwierdzenie: "...nie jest tu problemem uciążliwość dla mieszkańców..." chodziło mi o fakt, że dużo większym problemem są możliwości lokalizacyjne. Nadużyłeś też mojej wypowiedzi stwierdzając, że jestem dwulicowy, gdyż mienię się przyjacielem Rozpudy. Ja stwierdziłem, że nie jestem jej wrogiem. A tak na poważnie to chodzi o to, że świat nie jest czarno-biały i naprawdę jestem świadom zagrożeń, jakie wynikają z forsowanej lokalizacji, ale też wiem jakie konsekwencje może mieć przerwanie tej budowy. Obym się mylił, a zmiana lokalizacji opóźni ją o... powiedzmy 3 lata. Chętnie przyznam ci i tobie podobnym rację. My jednak na tę obwodnicę czekamy juz 15 lat i boję się, że możemy poczekać następne 10 Ciekaw jestem, czy byłbyś taki radykany w sądach, gdybś musiał uciekać przed TIRem, który wymusił ci pierwszeństwo na rondzie i miałbyś na tylnym siedzeniu dwójkę kilkumiesiecznych dzieciaczków.
    Wiem, że internet daje anonimowość i dla wielu daje to odwagę do obrażania innych, ale mam prośbę: zastanów się i może ugryź w język zanim nazwiesz kogoś ignorantem, głupcem lum jakimś poobnym mianem. To, że ktoś na podstawie swoich doświadczeń i posiadanej wiedzy ma inne zdanie niż ty nie oznacza, że możesz go tak nazywać. Daleko ci do ludzi, którzy siedzą na drzewach w lesie. Byłem dzisiaj w ich obozowisku, rozmawiałem z niektórymi i mimo, że nie ukrywałem swoich poglądów i argumentów wszyscy moi rozmówcy traktowali mnie ze zrozumieniem i pełną sympatią, jako i ja ich. AMEN
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 21-02-2007 o 21:25
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu

Domyślnie

Biperek! Zauważyłem błąd i już poprawiłem. Sorry.
    Ej, ale Ty chyba też pomyliłeś adresata odpowiedzi ;-)? Poza pierwszym zdaniem Twojego postu reszta odnosi się do Nasira — czy tak? Proszę, popraw zapis na bardziej czytelny!

Dziękuję i też pozdrawiam serdecznie!

Uwaga! Wiadomość z ostatniej chwili.
    Jest nadzieja na zmianę decyzji odnośnie rozpoczęcia prac w Dolinie Rospudy! Swoją zdecydowaną dezaprobatę dla budowy wyraził Prezydent Lech Kaczyński.
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 21-02-2007 o 21:36 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    POZDROWIENIA DLA POGONUSA Oczywiście wszystko co napisałem poniżej kierowane jest do Nasira, ale jesli ktoś będzie miał ochotę to przeczytać to nie zabraniam

Nasir jestem zbyt poważnym człowiekiem, żeby nazywac ludzi, których nie znam IGNORANTAMI. Ja napisałem, że w sprawie zabierają głos ludzie "którzy nie mają pojecia o czym piszą", bo sprawę znają z map i opracowań. Z mapy, do której odsyłasz jasno wynika, że praktycznie cała trasa alternatywna przebiega przez tereny uprawne (ja te tereny znam z autpsji) i ludzie którzy mówią o kilku, czy kilkunastu gospodarstwach są poprostu kłamcami. Ponadto źle zrozumiałeś moje stwierdzenie: "...nie jest tu problemem uciążliwość dla mieszkańców..." chodziło mi o fakt, że dużo większym problemem są możliwości lokalizacyjne. Nadużyłeś też mojej wypowiedzi stwierdzając, że jestem dwulicowy, gdyż mienię się przyjacielem Rozpudy. Ja stwierdziłem, że nie jestem jej wrogiem. A tak na poważnie to chodzi o to, że świat nie jest czarno-biały i naprawdę jestem świadom zagrożeń, jakie wynikają z forsowanej lokalizacji, ale też wiem jakie konsekwencje może mieć przerwanie tej budowy. Obym się mylił, a zmiana lokalizacji opóźni ją o... powiedzmy 3 lata. Chętnie przyznam ci i tobie podobnym rację. My jednak na tę obwodnicę czekamy juz 15 lat i boję się, że możemy poczekać następne 10 Ciekaw jestem, czy byłbyś taki radykany w sądach, gdybś musiał uciekać przed TIRem, który wymusił ci pierwszeństwo na rondzie i miałbyś na tylnym siedzeniu dwójkę kilkumiesiecznych dzieciaczków.
    Wiem, że internet daje anonimowość i dla wielu daje to odwagę do obrażania innych, ale mam prośbę: zastanów się i może ugryź w język zanim nazwiesz kogoś ignorantem, głupcem lum jakimś poobnym mianem. To, że ktoś na podstawie swoich doświadczeń i posiadanej wiedzy ma inne zdanie niż ty nie oznacza, że możesz go tak nazywać. Daleko ci do ludzi, którzy siedzą na drzewach w lesie. Byłem dzisiaj w ich obozowisku, rozmawiałem z niektórymi i mimo, że nie ukrywałem swoich poglądów i argumentów wszyscy moi rozmówcy traktowali mnie ze zrozumieniem i pełną sympatią, jako i ja ich. AMEN
    Pytanie tylko kto pozwolił na taką wersję. Wiele lat ludzie walczą o alternatywny, tańszy bezpieczniejszy dla mieszkańców Augustowa wariant.
    A teraz kiedy w grudniu KE zgłosiła zastrzeżenia nagle przyśpieszono decyzję. Przykro wam to mówić , ale jesteście naiwni. Nie chodzi o Tiry które jeżdżą po Augustowie. I tak będą jeździć i ocierać się o to miasto według obecnego wariantu. Chodzi o to żeby szybko zacząć budowę bez względu na koszty, pociągnąć maksymalnie ile się da a potem za wielkie pieniądze się wycofać. Możliwy jest drugi wariant. Przeciągania struny w sporze z KE. Rządzący zdali sobie sprawę że z KE nie będzie łatwo i będą kombinować jakby tu przeciągnąć spór bo się sami nie wycofają bo stracą stołki.

Prezydent Polski każdego dnia , ba nawet godziny mówi co innego na temat Rospudy, więc nie robi na mnie wrażenia jego wypowiedzi. Dla mnie lawiruje tak jak Szyszko. Stracili już moje poparcie mimo że głosowałem na PIS.

Co do nazwania was ignorantami. Przyznaję zapędziłem się. Cholera mnie bierze jak można 10 lat walczyć o alternatywny tańszy , czystszy wariant i nic. Z uporem godnym maniaka władze forsują najbardziej szkodliwą wersję. I dla mieszkańców Augustowa i dla Przyrody, nie rozwodząc się nad innymi ludźmi, bo torfowiska na Rospudzie to dziedzictwo każdego Polaka ale i Europejczyka.

Ciekawym jest co zrobiły władze lokalne dla poprawienia bezpieczeństwa. Rozmawiałem z lokalnymi. Niestety nic, brak świateł (bo tamują ruch) , brak tuneli po przejściami, brak kładek. Wasi włodarze mają was w głębokim poważaniu niestety. Liczy się kasa.
    Homo sovieticus ma się świetnie.
    Ciekawe ile jeszcze wody upłynie zanim zatrute socjalizmem umysły zaczną myśleć w kierunku innym niż do Władywostoka.

Strona 38 z 110 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów