Strona 33 z 110 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

wiecie, zostawiajac na chwile na boku kwestie ochrony przyrody - zastanwaialem sie ostatnio czemu droga ma biec WLASNIE tam.. nie do konca chce mi sie wierzyc w kwestie wykupu dzialek przez "swoich"..

moze wiec inna wersja - budowa ma odbywac sie w trudnym terenie a wiec pociaga to za soba duze koszty.. duze koszty = proporcjonalnie wiekszy zysk dla firmy wykonujacej zamowienie.. ew. alternatywny plan pociagalby za soba kolejny przetarg w ktorym obecni wykonawcy startowaliby "od zera".. moze dlatego taki "pospiech" ..ciekawe ile jakis "pan dyrekto" zparoponowal by dostac mniej lub bardziej oficjalna "premie" :-?

ok, mozecie mi zarzucic snucie "teorii spiskowych" ale zbyt dlugo zyje w tym kraju i zbyt wiele widze, by wierzyc ze za kilka lat nie okaze sie ze sprawa wroci w kontekscie "wyciagania brudów ??:
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 19-02-2007 o 00:26

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kubak, teoria trzyma się kupy. Jest bardzo prawdopodobna. Tak samo, jak i dualna teoria, że ta firma która nie wygrała przetargu chce wziąć udział w dzieleniu tortu, więc wpłaciła "dotację" na podane powyżej konto GreenPeace i sprawa ruszyła
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu

Domyślnie

Kubak82
    Nie powiem, że nie jest to nieprawdopodobne! ;-)

PS
    Przepraszam, ale ciągle nie mam wystarczająco dużo czasu, aby wyczerpująco odpowiedzieć na wcześniejsze posty... :sad: Proszę o jeszcze trochę wyrozumiałości i cierpliwości.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Kubak, teoria trzyma się kupy. Jest bardzo prawdopodobna. Tak samo, jak i dualna teoria, że ta firma która nie wygrała przetargu chce wziąć udział w dzieleniu tortu, więc wpłaciła "dotację" na podane powyżej konto GreenPeace i sprawa ruszyła
    wydaje mi sie, ze tu juz gra nie do konca bylaby warta swiczki jesli chodzi o final, ktory latwo przewidziec.. no i oddzwiek w spoleczenstwie jest duzy, za duzy jak na dzialalnosc wylacznie "konkurnecji" i jej ew. "dotacji".. zreszta to obecnym wykonawcom spieszy sie z rozpoczeciem prac a greenpeace wlaczylo sie do akcji protestacyjnej stusunkowo pozno :smile:

nie bronie swojej tezy z uporem maniaka - do tego mi daleko ale szukam jakichs sensowynych wyjasnien sytuacji ktora jest dla mnie, nazwijmy to, niejednoznaczna :wink:

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Przeczytałem cały wątek i muszę przyznać, że nie jest mi do śmiechu. Część kolegów autentycznie staje w obronie przyrody lecz większość niestety zastanawia się nad teoriami spiskowymi. Fotografią przyrodniczą zajmuję się od kilku lat i z własnego doświadczenia wiem jak szybko ubywa miejsc, w których nie ma ingerencji człowieka. Nie chodzi nawet o wielkie inwestycje typu autostrady. Dopłaty do rolnictwa spowodowały, że dotychczasowe nieużytki są zamieniane w monokulturowe uprawy. Tam, gdzie kiedyś na podmokłych łąkach można było fotografować kszyki, biegusy i inne ptactwo, teraz jedynie ciągniki. Moim zdaniem doszliśmy już do takiego stadium, że nie możemy pozwolić sobie na stratę choćby niewielkiego obszaru "dzikiej" przyrody. Nie powielajmy błędów krajów zachodnich. U nich też były ekspertyzy naukowców mówiące o niskiej szkodliwości inwestycji i do czego doszli? Nie ma sensu powielać ich błędów. Pamiętajmy, że "przyroda nie należy do nas - mamy ją pożyczoną od naszych dzieci".
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Wyregulowanie rzek na zachodzie, miało zapobiec powodziom.Wskazywało na to ekspertyzy poważnych ośrodków naukowych i wielu innych instytów. I jak jest teraz? Nie dość, że uregulowane rzeki wyglądają tragicznie, to powodzie są tylko większę. Tutaj wzięliśmy przykład z zachodu. Póki co większość rzek jest nieuregulowana[poza częściami Wisły i Odry].

Co się tyczy doliny Rospudy: w jej obronie staje nawet taka osobistość[przeze mnie bardzo szanowany człowiek] Adam Wajrak. Kiedyś miałem okazję go poznać. Naprawdę miły i sensowny człowiek. Nie walczy w sprawach głupich i bezsensownych. Wie czego chce. I jak on się angażuje w tę akcję, to uważam że i my powinnyśmy. Gdyby nie on, nie zainteresowałbym bym się kompletnie tą sprawą, a tak mam zamiar się jakoś czynnie włączyć. Mam nadzieję, że i niezdecydowani się przekonają.

Co się tyczy układów - taką mamy manię, że wszędzie je widzimy. Ale czy musimy? Czy nie za bardzo upodabniamy się do panów K., którze przecież po to są u władzy aby "rozbijać układ"? Czy ciągle się z nich śmiejąc nie przejęliśmy ich zwyczajów?
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ornitolog Zobacz posta
    Przeczytałem cały wątek i muszę przyznać, że nie jest mi do śmiechu.
    bo watek z zalozenia nie mial byc smieszny

Część kolegów autentycznie staje w obronie przyrody lecz większość niestety zastanawia się nad teoriami spiskowymi.
    ale powiedz mi prosze, w czym przeszkadza Ci proba odpowiedzenia na pytanie dlaczego droga ma byc poprowadzona wlasnie tam ?? o obronie przyrody pisalo tu wiele osob, w tym i ja.. to jest oczywiste ale czemu nie zastanowic sie nad przyczyna ktora byc moze doprowadzila do tej dyskusji.. gdyby cos takiego sie potwierdzilo - bylby to wymarzonym argumentem dla przeciwnikow prowadzenia obwodnicy przez Rospude

. Pamiętajmy, że "przyroda nie należy do nas - mamy ją pożyczoną od naszych dzieci".
    masz w 100% racje i chyba nikt tego nie kwestionuje :-)

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    Co się tyczy układów - taką mamy manię, że wszędzie je widzimy. Ale czy musimy? Czy nie za bardzo upodabniamy się do panów K.
    nie, do tego mi daleko.. natomiast w tym kraju (w innych tez ale moze w innym natezeniu) kolesiostwo jest na porzadku dziennym.. i jesli trudno jest dostac prace bez znajomosci to i w wielim biznesie szanse na takie "transakcje wiazane" sa relatywnie wyzsze.. niestety, zawsze gdy w gre wchodza duze pieniadze, jest spora szansa, ze znajdzie sie ktos kto bedzie chcial na tym zarobic..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 19-02-2007 o 22:02

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

mungo, u nas jeśli chodzi o budownictwo to jest komuna pełną gębą, PRL na całego. Moja firma powiększyła parking, bo nie mieściliśmy się z samochodami. Urzędasy mieli 30 dni na odbiór techniczny. I pojawili się.. po 6 tygodniach. Parkowaliśmy na trawie, a za taśmą wicher hulał na 150 pustych miejscach parkingowych. Natomiast u konkurencji niedaleko, podobną sprawę załatwiono na drugi dzień. I nawet wiem dlaczego..
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Ten PRL to nie tylko w budownictwie[patrz moja sprawa z centralnym]. Może jednak zmienią coś z tą trasą. Czy oni się nawet Unii nie boją?!
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

wiecie co? ZTCMW to nie ma szans zatrzymac tej budowy bo grunty juz od dawna sa wykupione i podzielone - to kosztowalo kupe kasy projekty ekspertyzy itd... machina juz ruszyla, dawno temu teraz sie juz jej nie zatrzyma - zapozno!

Strona 33 z 110 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów