Strona 83 z 110 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

wyniki prac fachowcow od ochrony srodowiska jak widac okazaly sie niewystarczajace dla KE.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez pister Zobacz posta
    Sądzę, że wyniki pracy fachowców od ochrony środowiska, które są dostępne jeżeli ktoś chce się z nimi zapoznać i ma odpowiedni aparat poznawczy (umie je zinterpretować), które streścił i omówił Pogonus wyraźnie wskazują na przyjęty wariant budowy obwodnicy jako najlepszy. Nie idealny ale najlepszy (najmniej szkodzący przyrodzie, ludziom, najmniej kosztowny w chwili obecnej i w dającej się przewidzieć perspektywie).
    Powtarzasz (nie tylko Ty) na tym forum różne nie poparte rzetelną wiedzą sądy dotyczące ochrony przyrody jakby to były prawdy objawione. Zapoznałeś się może z materiałami, które polecał Pogonus? Czy może nie masz "chęci ich zdobycia"?
    Oczywiście można pisać - myśleć: korupcja, układ, opinie na zamówienie, co mi tam jakiś profesorek będzie gadał itd. ale czy to są argumenty?? Czy propagandowe filmiki o Rospudzie to są argumenty w dyskusji? Czy felietony Wajraka i zielone wstążeczki u takich "speców" od ochrony przyrody jak .....* (* tu wpisz nazwiska aktórów, polityków, muzyków...) są jakimś argumentem?
    Nie odmawiam dobrej woli większości ludzi, którzy bronią Rospudy, uważam tylko, że są niedoinformowani i zmanipulowani.
    jezeli rada ochrony srodowiska przy min. Szyszko, ktora jest przeciwna budowie obwodnicy w tej formie, nie sklada sie z fachowcow. to jakich "fachowcow" ty masz na mysli?????. nie obraz sie ale chyba sam jestes lekko niedoinformowany.
    Ostatnio edytowane przez monisiek ; 21-03-2007 o 14:47 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monisiek Zobacz posta
    wyniki prac fachowcow od ochrony srodowiska jak widac okazaly sie niewystarczajace dla KE.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

jezeli rada ochrony srodowiska przy min. SZyszko nie sklada sie z fachowcow. to jakich "fachowcow" ty masz na mysli. chyba sam jestes lekko niedoinformowany.
    Przepraszam, ale czy dla Ciebie Komisja Europejska jest naprawdę takim autorytetem?? Dla mnie to wiarygodniejsze są już opinie p. Wajraka.
    A merytorycznie co do "fachowców" z Unii proszę patrz parę postów wyżej opinie Pogonusa, z którą się całkowicie zgadzam
    Rada ochrony środowiska...fajnie tylko, że jak sama jej nazwa wskazuje radzi nad tym co jej poddadzą pod obrady. Nie opracowuje analiz, te wykonują "wyrobnicy", różne instytuty badawcze itd. Rada niestety postanowiła zaprotestować przeciwko nie samej budowie (bo czemu nie protestowała wcześniej w ciągu 15 lat) ale przeciwko stylowi współpracy z p. Szyszką. Ten rząd ma już taką przypadłość, że umie sobie zrazić praktycznie każdą niezależną instytucje, a naukowcy (ci co "zasiadają" oczywiście,) mają tą cechę, że lubią się obrażać.
    Pomyliłeś fachowców z tzw. "autorytetami"

Pozdrówka

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Kubaman, jesteś inżynierem budownictwa...ok to dlaczego wypowiadasz się w kwestiach, na których się nie znasz?
    O przepraszam, ale Kubaman raczej podnosił przeciw budowie argumenty oparte na znajomości realiów dużych projektów budowlanych w szczególności drogowych. Tak ja przynajmniej widzę, a śledzę ten wątek dość uważnie.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

(...) Rada niestety postanowiła zaprotestować przeciwko nie samej budowie (bo czemu nie protestowała wcześniej w ciągu 15 lat) ale przeciwko stylowi współpracy z p. Szyszką.(...)
    Parę razy ten argument padł więc co nieco napiszę.

Rada, ekolodzy, itp. nie mogli zgłaszać formalnych protestów na etapie przygotowania dokumentacji/wywłaszczania/wykupu gruntów/wydawania decyzji, ponieważ nie są stroną w takich postępowaniach. Mogą co najwyżej prosić, spotykać się, tłumaczyć, lobbować, itp.

Prawo do oprotestowania (formalnego) przysługuje właścicielowi terenu i terenów sąsiadujących z inwestycją. Są oni zawiadamiani o wszczynaniu postępowań.

A kto jest właścicielem terenów pod obwodnicę? Skarb Państwa.

Dlaczego nie protestuje?

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

Pomyliłeś fachowców z tzw. "autorytetami"

Pozdrówka
    a ty pomyliles plec 8)
    tez pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeżeli Pogonusa kolega Kubaman zalicza do "grupy osób, którym brakuje wiedzy oraz chęci jej zdobycia" to przepraszam ale co można powiedzieć o Tobie i innych jego interlokutorach.
    pisałem o tobie i kilku innych podobnej maści - głównie dzięki wejściu jakie tu mieliście. Z Pogonusem konwersowaliśmy bardzo ciekawie na PM, ale ty tego wiedzieć nie możesz, a wyobraźni ci nie staje jak widzę że ja z moimi poglądami mogę bez wyzwisk wymieniać poglądy z Dr hab. inż. prof. UTP.

Nie idealny ale najlepszy (najmniej szkodzący przyrodzie, ludziom, najmniej kosztowny w chwili obecnej i w dającej się przewidzieć perspektywie)
    przeczytałeś bez zrozumienia. Pogonus przyznał mi rację, że projekt jest irracjonalnie drogi, a przyjęte przez ekspertów założenia przeprowadzenia budowy w sposób nie ingerujący w teren są delikatnie mówiąc mało realne (choć tu pisał, że dalej w nie "wierzy") - podawałem na to przykłady.
    Pytam się: pod jakimi warunkami Szanowny Kolega Kubaman (piszę tak naprawdę bez cienia złośliwości) dałby sie przekonać, że budowa drogi w tym miejscu a nie w innymjest ok??
    dam się przekonać szanowny Pisterze (pisze tak bez cienia złośliwości) do czegokolwiek, jeśli jest to racjonalne. Już pisałem, a podobno czytałeś: jeśli nawet Unia nam na to pozwoli, to wedle mojej opinii będzie to triumf głupoty, marnotrawstwa pieniędzy i bezczelnej arogancji dla jedynego skarbu tych terenów - przyrody. Unia jest przykrą deską ratunku, bo to Szyszko powinien bronić w tym kraju środowiska, a on tymczasem pozwala kryminaliście robić z żubrów kiełbasy itd, etc.

Pisałem również, że wedle znaków na niebie i ziemi droga Via Baltica nie przejdzie przez Augustów (dlaczego - poszukaj). Czyli ta inwestycja, która miała się zakończyć (a najpewniej nie zakończy) w 2009 roku i będzie kosztować pół miliarda złotych posłuży przez 5 lat a później będzie niepotrzebna. Czy trzeba być Szacownym Kubamanem, aby uważać, że to jest idiotyzm?

Dlaczego w Polsce z funduszy ministerstwa ochrony środowiska wydaje się co roku miliony złotych na ochronę wymierających ptaków i ich siedlisk (torfowisk, bagien, lasów, rozlewisk itd), jednocześnie decydując się na zniszczenie tych właśnie wyjątkowo cennych naturalnych siedlisk? Dlaczego minister Szyszko wydaje pozwolenie płoszenia ptaków i niszczenia ich rewirów lęgowych i to w okresie lęgowym? Czy trzeba być Szacownym Kubamanem, aby twierdzić, że to marnotrawstwo i schizofrenia?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Kubaman ta droga będzie potrzebna jako część systemu drogowego Via Baltica, przestanie być potrzebna jeśli zostaną zlikwidowane przejścia graniczne, do których w tej chwili jeżdżą TIRy. Czy wiesz coś o planach ich likwidacji ?
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Kubaman ta droga będzie potrzebna jako część systemu drogowego Via Baltica, przestanie być potrzebna jeśli zostaną zlikwidowane przejścia graniczne, do których w tej chwili jeżdżą TIRy. Czy wiesz coś o planach ich likwidacji ?
    Jeśli Via Baltica nie będzie "pchana" przez Białystok, to może ominąć Augustów. TIRy was miną nawet bez obwodnicy. W szczególności budowanie obwodnicy tak blisko Augustowa będzie wtedy pozbawione sensu. Tak więc, tak naprawdę, to na tej obwodnicy zależy Białystokowi, bo będzie wtedy kolejny pretekst aby Via Baltica przechodziła w pobliżu tego miasta.

Jak zresztą widać na mapce http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Via-baltica.jpg ominięcie Via Balticą Białegostoku pozwoliłoby w minimalny sposób naruszać cenne przyrodniczo tereny, a nawet zupełnie tego uniknąć.

Oczywiście, nie za bardzo to w smak władzom Białystoku...

EDIT:

Tj. ominięcie oczywiście nie w smak
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Biperek, pisałem już o tym. KUE wywarła nacisk na Polskę aby opracowanie strategii dla spóźnionej u nas już całe lata drogi Via Baltica zleciła niezależnej firmie. Między innymi ze względu na środowisko, ale również aby nie przyjęto wariantu bez sensu z wielu innych przyczyn i nie blokowało to dalszych prac nad budową trasy. Tak się stało, firma Scott Wilson za 2mln PLN od początku zeszłego roku taki raport opracowuje dla GDDKiA. Wedle informacji z samej firmy na obecnym etapie prac rozpatrywane są - zgodnie z przyjętą i zaaprobowaną (w poniższym dokumencie Etap 1) metodologią - jedynie trzy najbardziej optymalne warianty tej trasy. Żaden z nich nie przechodzi przez Białystok ani przez Augustów.

Oto źródło tych informacji:
    http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=10039
    http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=10523

A oto i sama strona projektu:
    http://www.viabaltica.scottwilson.com.pl/index.htm

I dokumenty dla zainteresowanych:
    Etap pierwszy - założenia
    http://www.viabaltica.scottwilson.co...pI_wer2_22.pdf

Etap drugi - raporty ze spotkań z mieszkańcami
    http://www.viabaltica.scottwilson.co...ze_spotkan.pdf

Prezentacja opisująca na spotkaniach zasady oceniania wariantów przebiegu trasy
    http://www.viabaltica.scottwilson.co...nf_2509_TK.pdf

Końcowa rekomendacja będzie gotowa we wrześniu i jestem pewien, że roboty nad Rospudą zostaną zatrzymane przez Strasbourg minimum do ich ogłoszenia i przeanalizowania - czyli pewnie z rok. W tym czasie wy będziecie mieli TIRy a rząd będzie stał okoniem zamiast pracować nad sensowną alternatywą. Ale ja to już pisałem..
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

No na tej mapie wygląda to nieźle, ale w terenie to już tak różowo chyba nie jest. Odcinek od Ełku w stronę Suwałk biegnie przez dzikie tereny po polikwidowanych PGRach. Obszary te są mało zurbanizowane (pola poprzecinane lasami) dzikie zwierzęta mają się tam całkiem nieźle. Jest tam wszystkiego - sarny, jelenie, łosie, dziki i pewnie kupa różności , które trudno wypatrzeć. Ptactwa mniej. Jest to już trochę dalej od Augustowa i rzadziej sie tam zapuszczam. Mam bliżej np. do Biebrzy dzisiaj podglądałem trochę ptasiory, istna orgia Gęsi, kaczki, żurawie, czaple i kupa innego drobiazgu. W samym środku polujące na to bieliki W ciągu 4 godzin wdzieliśmy 3 pary. Wrażenie niesamowite kiedy z rozlewisk podrywa się wszystko co umie latać kiedy nadlatują orły. Wlazłem też na łosia, niestety martwego .
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 21-03-2007 o 22:54
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Strona 83 z 110 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów