Strona 77 z 110 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sp4xkp
    Zrób zdjęcia tej trasy i pokaż.
    Zdjęcia są w tym wątku, wystarczy się postarać i je znaleźć.
    Niestety, ani razu nie odpowiadasz na opinie przedpiśców. Skaczesz od tematu do tematu nawet nie próbując uzasadniać swoich racji, obalonych z taką łatwością. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że jedynie chcesz siać zamęt.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sp4xkp Zobacz posta
    Pan, Panie Nasir, nie musi mi pokazywać zdjęć z miejsc, które znam doskonale. Ale wyobraź sobie, że najczęstrzą przyczyną wypadków jest najechanie tira na tył samochodu, który zatrzymał się przed światłami lub przejściem dla pieszych. To co wypisuje siskom to bzdury. Wyobraź sobie postawienie świateł na każdym skrzyżowaniu. Czy ty zdajesz sobie sprawę, co by się wtedy działo??? Tu nie trzeba wielkiej wyobraźni. Tu potrzebny jest jedynie rozum.
    Tak jak myślałem. Relatywizacja faktu że brak świateł, brak wysepek i przejścia na zakrętach drogi 1x4 gdzie samochody się rozpędzają do dużych prędkości.
    Dodatkowo przejścia dla pieszych źle oznaczone.

I to wszystko jest wina ekologów, a pan Topczewski może spać spokojnie, on już zdołał namieszać swoim. Wam plują w oczy a wy mówicie że deszcz pada.

Coś już napisał Awatar sp4xkp
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Biperek, dyskusja zatacza koło, bo sp4xkp się nie chciało poczytać wątku.

Już pisałem, że obwodnica jest niezbędna, a światła jeszcze bardziej. I nie ma wymówki dla nikogo, że tych świateł wam jeszcze nie zamontowano. Realia sytuacji na drodze ocenia się natężeniem ruchu, a nie wielkością miasteczka - choć w tym wypadku akurat Augustów ma lepiej, bo ruch pieszych jest zdecydowanie mniejszy.

Czy może chcesz wytoczyć jakieś argumenty PRZECIWKO zainstalowaniu u was świateł, wysepek, kładek i poprawienia bezpieczeństwa ruchu? Abstrahując od obwodnicy, bo to tematy niezwiązane.

Jednopasmowa ulica. Światła co kilkadziesiąt lub kilkaset metrów. Cztery tysiące tirów dziennie zatrzymujących się na światłach, czekających i ruszających po to, by za kilkaset metrów znowu hamować, stać i ruszać smrodząc i hałasując przy tym niemiłosiernie.
    Jak można porównywać Kraków ze swoją infrastrukurą drogową do Augustowa. Przecież to paranoja. Kilka pasm w jednym kierunku do wąskiej ulicy jednopasmowej.
    Canon EOS 30D / Sigma 2,8-4,5/24-135 / Sigma 4,5-5,6/135-400.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Otóż związek jest. Kiedy obwodnica powstanie, to ruch lokalny będzie na tyle mały, że cała ta infrastruktura stanie się zbędna. To są właśnie realia małego miasteczka.
    No właśnie nie. Przejście dla pieszych na zakręcie czteropasmowej drogi wylotowej z miasta to rzeźnia. Na tym przykładowym odcinku to nie tiry się rozpędzają do 100km/h, tylko kolesie jadący na dyskotekę sprowadzonym 20 letnim BMW.

Temat świateł, pisaliśmy już o tym, jest tematem zastępczym. Zwolennicy budowy w obecnym kształcie podają jako argument "dziesiątki" zabitych. Zabitych jest kilkanaście osób (co zresztą jest straszne), z czego nie wiadomo w sumie ile przez TIRy, a ile po weselu czy imprezie (to tak a propos kolorytu małych polskich miasteczek). Tych zabitych byłoby z pewnością dużo mniej gdyby odpowiedzialne osoby zaplanowały bezpieczny ruch w mieście. Skoro więc przez 15 lat nikomu brak bezpieczeństwa nie przeszkadzał, argument przeciwko zwolennikom wariantu alternatywnego jest fałszywy i służy jedynie to podbijania emocji. Tyle całego związku z budową obwodnicy w jednym lub drugim wariancie.

I tak na marginesie. Gdyby 15 lat temu ktoś odpowiedzialny postawił w Augustowie światła, kładki i wysepki, odseparował ruch lokalny i zadbał o ograniczenie prędkości drogowcy, ministerstwo transportu i pokrewni musieliby zbudować tę obwodnicę lata temu w tempie ekspresowym. A jeśli nie, to i tak TIRy pojechałyby inną drogą, choćby i 50 km na około. Dlatego nie wierzę w żadne argumenty i intencje dotyczące pośpiechu i dramatyzmu sytuacji przytaczane przez miejscowych decydentów i politykierów.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

I to jest właśnie to o czym pisałem kiedyś. LUDZIE Z DUŻYCH MIAST WIEDZĄ LEPIEJ. Nie przykładaj "Krakowskiej" miarki do Augustowa.

Podam ci pewien przykład zupełnie nie związany ze sprawą ale dokładnie obrazujący podobny problem. Duży (jak na augustowskie warunki) sklep. W sezonie turystycznym 4 czynne kasy, terminal do obsługi kart płatniczych przy jednej. Kolejki jak diabli. Warszawiacy, Poznaniacy itd. pieklą się jak diabli, "oburzające, jak można tak źle organizowac obsługę klienta !). Miejscowi stoją cichutko, uśmiechają się do pań sklepowaych - głupki jakieś z prowincji.
    Widzisz, my wiemy, że jak sezon się skończy, to w tym samym sklepie maksimum 2 kasy spokojnie obsłużą wszystkich. My wiemy, że inwestowanie pieniędzy w dodatkowy sprzęt, który będzie potrzebny 2 miesiące w roku to wywalanie pieniędzy. Nie musisz tego rozumieć, tak poprostu jest i nie próbuj nam ukłądać życia, tak jak ja nie mówię ci, jak masz żyć w Krakowie.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Miasto
    Augustów

Domyślnie

I tak na marginesie. Gdyby 15 lat temu ktoś odpowiedzialny postawił w Augustowie światła, kładki i wysepki, odseparował ruch lokalny i zadbał o ograniczenie prędkości drogowcy, ministerstwo transportu i pokrewni musieliby zbudować tę obwodnicę lata temu w tempie ekspresowym. A jeśli nie, to i tak TIRy pojechałyby inną drogą, choćby i 50 km na około. Dlatego nie wierzę w żadne argumenty i intencje dotyczące pośpiechu i dramatyzmu sytuacji przytaczane przez miejscowych decydentów i politykierów.
    Nie wiem czy to wogóle było możliwe. Przecież drogi w miescie dzielą się na gminne, powiatowe, wojewódzkie i krajowe. Czy władze miejskie miały takie uprawnienia, żeby stawiać sobie światła, kładki i wysepki na drodze krajowej?

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Jednopasmowa ulica. Światła co kilkadziesiąt lub kilkaset metrów. Cztery tysiące tirów dziennie zatrzymujących się na światłach, czekających i ruszających po to, by za kilkaset metrów znowu hamować, stać i ruszać smrodząc i hałasując przy tym niemiłosiernie.
    Wyobraź sobie, że światła niekoniecznie muszą służyć temu, żeby się na nich zatrzymywać

Na drodze do mojej mieściny światłą w nocy przerzucają się w taki tryb "zawsze czerwone" (może ktoś fachowy to lepiej nazwie) i zielone się włączają po podjechaniu do nich. Efekt jest taki, że jeśli jedziesz spokojnie z dozwoloną prędkością to jedziesz na zielonej fali, lecz jeśli zaczniesz jechać szybciej to zaczniesz stawać na światłach...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek
    My wiemy, że inwestowanie pieniędzy w dodatkowy sprzęt, który będzie potrzebny 2 miesiące w roku to wywalanie pieniędzy
    Jeśli porównujesz troskę o ludzkie życie z komfortem robienia zakupów - to przepraszam, ale mi włosy z głowy wypadły i nie mam więcej do powiedzenia. Jeśli istnieje ryzyko na drodze, to polskie normy budowlane i bezpieczeństwa na drodze wymuszają zastosowanie odpowiednich środków. Tu nie chodzi o niczyją wygodę.

Biperek, ignorujesz moją wypowiedź o temacie zastępczym? Długo jeszcze będzie nie na temat? A co powiesz na propozycję zamknięcia uzdrowiska dla ruchu tranzytowego? Staraliście się kiedyś? Od jutra - dałoby się zrobić. Tylko my mówimy o rozsądnych kompromisach, a nie o jednostronnych, głuchych na otoczenie, niemądrych wymysłach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czy władze miejskie miały takie uprawnienia, żeby stawiać sobie światła, kładki i wysepki na drodze krajowej?
    to niewątpliwie wymaga sprawdzenia. Co nie zmienia faktu, że nikt się nigdy nad tym nie zastanowił, a to mnie utwierdza w przekonaniu, że ktoś tu gra nie fair.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 18-03-2007 o 14:50 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cały czas próbuję przebiś się do twojej świadomości, że jeżeli mieszkańcy (nie odpowiedzialni za to politycy) mówią ci, że nie trzeba świateł, kłądek itp. tylko zabrać TIRy to może tak rzeczywicie jest.
    Zabranie TIRów od jutra i zatrzymanie budowy ? JESTEM ZA !!!
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Biperek, ignorujesz moją wypowiedź o temacie zastępczym? Długo jeszcze będzie nie na temat? A co powiesz na propozycję zamknięcia uzdrowiska dla ruchu tranzytowego? Staraliście się kiedyś? Od jutra - dałoby się zrobić. Tylko my mówimy o rozsądnych kompromisach, a nie o jednostronnych, głuchych na otoczenie, niemądrych wymysłach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeżeli to załatwisz, to przyjadę i ucałuję Twoje ręcę

Strona 77 z 110 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów