Strona 45 z 110 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Chyba się nie zdziwisz, że ja również?

Oświadczenia ze strony KE jak na razie są jedynie deklaracją działań w sprawie, a nie konkretnymi działaniami.
    Zgadzam się z Tobą, że Polski nie stać na kary, ale jak dotąd nikt ich nie zasądził i nie podejrzewam, że zasądzi (pisałem o tym wcześniej).
    Proszę, nie imputuj mi podtekstów politycznych. Dałem tu już w wielu miejscach dowód, że jestem bardzo odległy od myślenia w duchu komunistycznej mentalności (za to Ty jesteś jej dość bliski — bez urazy!).
    W takim razie jakie rozwiązanie problemu Ty proponujesz, skoro również (jak się tylko domyślam) odrzucasz wariant alternatywny?
    To prawda jeszcze są deklaracją, ale teraz wszystko zależy od Rządu.
    Nie wierzę w to że KE da sobie spokój. Zapomnij o tym. Takie są procedury a tam to jest prawo które jest wdrażane w czyn. Pozatym silne lobby zielonych powoduje że sprawa jest na pieńku. Komisarz sama pwoiedziała że uruchomi awaryjną szybką procedurę do Trybunału, i w marcu będzie po herbacie jeśłi RP się nie opamięta. Tak trudno Ci to zrozumieć ? Ile razy jeszcze mam Ci o tym pisać ?

Gdybym ja mógł decydować to wstrzymałbym szybko jakiekolwiek działania a nie pędził na złamanie karku z budową.
    Nie wiem co powie KE na wariant przez Raczki czy inne.
    1. Ja bym zaczął od konsultowania planów w UE i zlecił kilku organizacjom ochrony środowiska opracowanie jak budowa się ma do środowiska.
    2. dzięki temu spora część kasy idzie z budżetu UE.
    3. Jednocześnie negocjacja z miejscowymi a, to temat rudny i bolesny.
    4. Wiem że to oznacza odroczenie budowy na około. Nie twierdzę że sytuacja jest prosta.

Problem z obecnym wariantem które zostało zatwierdzone jest taki że przez wejściem do UE każdy kto miał wpływ na decyzję gdzie i co budować lekko traktował problem ochrony środowiska. Nikt przy planowaniu i zatwierdzaniu nie myślał wtedy o KE. I nawet teraz kiedy Szyszko zgodził się na budowę to chyba nie zdawał sobie sprawy ze stanowczości KE.

Teraz Rząd jest w kropce bo wszystko niby gotowe , ale do siły doszli zieloni i mają KE za sobą. Myślę że Rząd liczył że KE przymknie oko i teraz jest kłopot.
    No i pytanie kto za to beknie.
    Sam jestem ciekaw co dalej będzie. Nie wiem co Rząd dalej zrobi, bo to już nie jest problem lokalny, ale sprawa ma rangę międzynarodową wewnątrzwspólnotową.

Rozumiem co piszesz tylko ja też widzę to z innej strony i sygnalizuję kłopoty które są dla mnie realne i poważne.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Nasir:
    I jeszcze jedna uwaga Na podstawie jakich cech w/w dyskusji stwierdziłeś,że jest ona "stalinowsko-komunistyczna" ?

Pogonus: Ryby podobno głosu nie mają Ale na pewno znajdzie się jakaś grupa ichtiologów, którzy...
    Mam nadzieję, że wszyscy forumowicze zrozumieją, że to są żarty
    Jest w tym samym poście w którym to wyczytałeś. Nie chce mi się klepać tego samego.
    Ostatnio edytowane przez Nasir ; 23-02-2007 o 13:15 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Może wezmą udział w referendum: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3941151.html
    Nareszcie jakaś konkretna i rozsądna decyzja. Chyba taka pierwsza w kadencji Kaczorów!
    Czy ja wiem czy to taki dobry pomysl? Imo wynik referendum mozna juz przewidziec. Na niczym mieszkancom podlasia tak nie zalezy jak na tej obwodnicy. Rospuda to sprawa calej Polski a nie tylko podlasia. I znowu pojda w kosmos miliony zlotych na jakies niepotrzebne glosowania.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Nareszcie jakaś konkretna i rozsądna decyzja. Chyba taka pierwsza w kadencji Kaczorów!
    Hę? Jeśli referendum się rzeczywiście odbędzie i jeśli rzeczywiście będzie ograniczone jedynie do województwa podlaskiego, to obawiam się, że już teraz możemy obstawiać wynik.

Edit:
    Ups, DoMiNiQuE mnie ubiegł...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Nie wiem, czy to dobry pomysł. W sytuacji, gdy mieszkańcy zdecydują za (ja będę głosował za), a KE uzna projekt za nielegalny to konsekwencje poniosą wszyscy Polacy. Z drugiej strony wiem, że wynik ewentualnego referendum ogólnokrajowego jest z góry przesądzony. Wydaje mi się, że w tej sytuacji rząd powinien wziąć na siebie odpowiedzialność i doprowadzić sprawę do rozwiązania w zgodzie z prawem. Działanie to odbieram, jako uchylanie się od odpowiedzialności ekipy rządzącej. Pewnie kontrola CBA okazała się nieskuteczna.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Nasir Zobacz posta
    No ciekawe. Oficjalne stanowisko KE papką medialną.
    Wczorajsze słowa Pani komisarz w TVP1 że Polskę nie stać na kary też papka medialna. Widzę że kolega promuje stalinowsko - komunistyczną dyskusję.

Ja nie piszę że KE jest za obwodnicą przez Raczki. KE zajmuje się aktualną sprawą obecnego wariantu. Co będzie dalej nie wiem.
    To jednak ja nie umiem czytać ze zrozumieniem Możesz mnie oświecić ?
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 23-02-2007 o 13:25 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu

Domyślnie

Nasir! Doceniam Twoją troskę i prawdę mówiąc też nie jestem do końca spokojny o wynik. Zauważ jednak, że czas na wykorzystanie środków finansowych z UE jest ograniczony (obwodnica Augustowa z tych środków nie będzie budowana — tu chodzi o wiele innych ważnych dla Polski inwestycji). Jest jeszcze inny, na szczęście już odległy aspekt sprawy: czy myślisz, że gdyby w Polsce była jeszcze komuna, to ktokolwiek z ówczesnych decydentów brałby pod uwagę jakiekolwiek racje? Doceń zatem to, co mamy obecnie.
    Sytuacja jest patowa i tu nie będzie łatwych rozwiązań. Coś za coś — takie są prawidła „zrównoważonego rozwoju”. Jak pisałem wcześniej, ważne jest, aby wszelkiej maści koszty były jak najniższe, a cel został osiągnięty. Celem w tym przypadku z jednej strony jest zaspokojenie potrzeb nie tylko lokalnej społeczności, ale całego państwa, z drugiej zaś strony potrzeba zachowania w możliwie najlepszej kondycji zasobów przyrody. I o to powinniśmy zabiegać.

Wydaje mi się, że w tej sytuacji rząd powinien wziąć na siebie odpowiedzialność i doprowadzić sprawę do rozwiązania w zgodzie z prawem. Działanie to odbieram, jako uchylanie się od odpowiedzialności ekipy rządzącej. Pewnie kontrola CBA okazała się nieskuteczna.
    Masz dużo racji w tym co piszesz. Widać, że Kaczory nie czują się jednak dostatecznie silni, aby wziąć na siebie całą odpowiedzialność, ale nie dziwię się im — myślą przede wszystkim o własnych tyłkach.
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 23-02-2007 o 13:39 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Nareszcie jakaś konkretna i rozsądna decyzja.
    Co obrazowałoby wynik takiego referendum? Czy mieszkańcy podlasia maja odpowiedni zasób informacji o problemie, aby słusznie decydować w takich kwestiach? Równie dobrze mogę, jako mieszkaniec Białegostoku wziąć udział w referendum na dowolny, choćby kosmiczny temat, tylko jaki jest sens?

Cyt: "Inteligencja tłumu jest odwrotnie proporcjonalna do sześcianu liczebności".
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 23-02-2007 o 13:54
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Co obrazowałoby wynik takiego referendum? Czy mieszkańcy podlasia maja odpowiedni zasób informacji o problemie, aby słusznie decydować w takich kwestiach? Równie dobrze mogę, jako mieszkaniec Białegostoku wziąć udział w referendum na dowolny, choćby kosmiczny temat, tylko jaki jest sens?

Cyt: "Inteligencja tłumu jest odwrotnie proporcjonalna do sześcianu liczebności".
    I tu ująłeś istotę sprawy całej burzy jaka dzieje się wokół Rospudy. Dyskusja powinna toczyć się pomiędzy ekspertami i nie nam oceniać ich decyzje. Kto z nas ma odpowiedni zasób informacji, żeby się wypowiadać na ten temat ? Oczywiście mamy prawo wyrazić swoje zadowolenie (bądź nie) z ich decyzji, ale jakiekolwiek oceny merytoryczne wydają się bezpodstawne. Oceniając wszystkie posty wydaje mi się, że Pogonus ma z nas największą wiedzę merytoryczną.
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 23-02-2007 o 14:04
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu

Domyślnie

Dobre pytanie i bezpośrednio nawiązuje do myśli sformułowanej przez Biperka. W przedstawionym przez Ciebie kontekście (z którym się zgadzam!) również wynik referendum ogólnokrajowego nie byłby obiektywny. Też oczekiwałbym od rządu zajęcia jednoznacznego stanowiska w sprawie, ale w sytuacji gdy jeden Kaczor mówi tak, a drugi nie odwołanie się do wyników referendum lokalnego może przynieść jakieś rozwiązanie. W końcu społeczność lokalna chyba najlepiej wie, co ją boli i czego oczekuje. Wie też, ile warte jest środowisko w którym mieszka i z którego korzysta.
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 23-02-2007 o 14:09

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

nie nam oceniać ich decyzje.
    Trochę to źle zabrzmiało, ale faktem jest, że albo mamy zaufanie do fachowca, albo nie. Czy idąc do dentysty, mechanika, fryzjera, architekta wręczamy mu gotowiec z kategorycznym stwierdzeniem, że jest optymalny? Albo z góry zakładamy że wykonany projekt/praca jest zła? Trzeba wiedzy z danej dziedziny, aby to ocenić. O ile ocena pracy hydraulika czy fryzjera jest dość prosta, to złożone problemy, obejmujące wiele dziedzin nauki nie jest tak banalna.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu

Domyślnie

Trochę to źle zabrzmiało, ale faktem jest, że albo mamy zaufanie do fachowca, albo nie. Czy idąc do dentysty, mechanika, fryzjera, architekta wręczamy mu gotowiec z kategorycznym stwierdzeniem, że jest optymalny? Albo z góry zakładamy że wykonany projekt/praca jest zła? Trzeba wiedzy z danej dziedziny, aby to ocenić. O ile ocena pracy hydraulika czy fryzjera jest dość prosta, to złożone problemy, obejmujące wiele dziedzin nauki nie jest tak banalna.
    Bardzo ładnie to ująłeś. Ja też po bułki chodzę do piekarza, a nie szewca. O braku zaufania do naszych fachowców już wcześniej pisałem. Wspomniałem też anegdotę o Stańczyku, który udowodnił, że w Polsce najwięcej jest medyków :grin:! Okazuje się jednak, że się mylił. Dzisiaj najwięcej mamy specjalistów od ochrony środowiska :wink:.
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 23-02-2007 o 14:29

Strona 45 z 110 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów