Strona 44 z 110 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Ad 1. W którym momencie prawo polskie jest w konflikcie z europejskim? Przecież zgodność prawna była podstawowym warunkiem przyjęcia Polski do UE i tu nie ma rozbieżności! W Polsce prawomocne orzeczenie NSA w sprawach administracyjnych ma wymiar najwyższy.
    Które z „szeregu rozporządzeń i dyrektyw” i w których punktach „poczynania Rządu” łamią? Proszę o konkrety. Mi wiadomo tylko o dyskusyjnej niezgodności jednego zapisu SFD PLB200002 dotyczącego potencjalnych zagrożeń i o wyjaśnienie go prosiła KE.
    Ad 2. Skąd te informacje? Na razie są to tylko zapowiedzi i to pod warunkiem ich spełnienia, gdy KE uzna, że rzeczywiście naruszono zapisy dyrektywy ptasiej.
    Ad 3. Aby PE mógł nałożyć na Polskę kary, najpierw musi być prawomocne orzeczenie skazujące TS, a do tego bardzo daleka droga. Nie sądzę, że sprawa będzie miała taki finał.
    Ad 4. Twoim zdaniem kto powinien zgarnąć kasę przeznaczoną na kompensację przyrodniczą skoro Podlaskie Stowarzyszenie Ochrony Ptaków to nieodpowiedni adresat dotacji? W każdym przypadku realizacja zadań kompensacji przyrodniczej jest obliczana na wiele lat!
    Ad 5. Nawet gdyby zaniechano budowy estakady las i tak będzie cięty. Jest to przecież las gospodarczy! Inną sprawą jest to, w jaki sposób i kiedy będzie cięty, ale to określa plan cięć.
    Ad 6. Tylko w przypadku prawomocnego orzeczenia skazującego TS (patrz ad 3), ale najpierw obwodnica i estakada musiałyby być zbudowane! Czy sądzisz, że w przypadku realnego zagrożenia wyrokiem skazującym TS ktokolwiek z rządzących podjąłby ryzyko uruchomienia prac budowlanych?

Wydaje mi się, że pozostałe punkty w świetle powyższego nie wymagają odrębnych odpowiedzi. Bardzo proszę o mniejszą dawkę demagogii i realizm Kolego!

PS
    Odpowiedź na Twój argument dotyczący „spadania z estakady”. A co powiedziałbyś w przypadku budowy mostów z prześwitem przynajmniej kilkudziesięciu metrów? Przecież takie są też budowane!
    1. Zgodność prawna jest warunkiem. Oczywiście.
    Tyle że KE uważa że prawo zostanie złamane jeśłi wjadą buldożery.
    Kwestia kar tak jak napisałem w marcu (przyśpieszona procedura)
    2. KE już uznała jeśli budowa ruszy. Dokument (tajny) który podesłała Polska
    wcale jej nie przekonał. KE w tej chwili nakazuje zatrzymanie budowy.
    Jeśli Rząd to zignoruje to KE wystąpi do Trybunału o uprawomocnienie decyzji
    (już pisałem - w marcu będzie wszystko załatwione). To nie jest polska administracja Kolego gdzie na decyzje czeka się latami.

3. Już w marcu. Poczekamy zobaczymy.........

4. Nikt nie powinien dostać bo budowa nie powinna się rozpocząć.
    Naukowcy przyrodnicy, ekolodzy mówią nie i nikt nie napisze że można tam
    budować bo wszyscy twierdzą , że to unikalne tereny o wartości
    światowej. Mam Ci wyszukiwać nazwiska ?
    Wojewoda szukał kogoś kto by zrobił ekspertyzę (tzn według jego
    życzenia) na której mógłby oprzeć swe decyzje odnośnie budowy.
    No i znalazła się organizacja która grzecznie pod dyktando napisała
    to co lokalni chcieli.
    5. Przecież nie będą wycinali lasu jeśli tam nie będą budować drogi.
    Spójż na mapę, droga przeciina na wylot spory obrzar leśny. Nie mów mi p
    roszę że tak czy siak będzie wycięty. Oczywiście robi się podcinkę, ale nie
    całą partię lasu która będzie wycięta przy obecnym wariancie.
    To jest obszar Natura 2000 i nie mogą sobie wyciąć takiego obszaru lasu.
    6. Jak wyżej. To tylko kwestia tygodni.

Możesz twierdzić że to demagogia, ssane z palca itp. Wczoraj komisarz powiedziała że Polskę nie stać na kary jakie zostaną obłożone. Nie żebym się cieszył bo to podatnik zapłaci a nie koleś który zatwierdził budowę. . Ale mam nadzieję że może Rząd się opamięta.
    Ostatnio edytowane przez Nasir ; 23-02-2007 o 11:46

Początki nałogu

Domyślnie

Nasir! Nie chcesz, czy nie potrafisz zrozumieć słowa pisanego? Wybacz, ale ciągle uprawiasz demagogię posiłkując się papką medialną, która z faktami ma niewiele wspólnego, a nie odwołujesz się do argumentów rzeczowych. Nawiasem mówiąc, trasa alternatywna prowadzona jest przez obszar z listy cieniowej, a te obecnie traktowane są na równych prawach z już wpisanymi do sieci Natura 2000.

Tom01
    Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    W tym regionie jedna droga ekspresowa ma załatwiać wszystkie problemy? To nie jest wykonalne. Potrzebne jest połączenie pomiędzy centrum (Warszawa) oraz południem (Lublin) z północą (Litwa) oraz wschodem (Białoruś). Potrzebne są obie drogi nr 61 i nr 8. Nie da się ruchu z nich, puścić jedną.

Rozwiązanie, z technicznego punktu widzenia może i jest, ale ciężki ruch przez środek miasta turystycznego to nie jest moim zdaniem dobra koncepcja. Augustów w ostatnich latach odżywa, Nie jest to już tylko Albatros z krwią przed wejściem na chodniku. Pojawiło się mnóstwo nowych inwestycji pod kątem turystyki. Knajpki, ładne deptaki przez las i brzegiem Netty. Mnóstwo ludzi przyjeżdża na weekend, a nawet na niedzielne popołudnie. Korzystanie z tych przyjemności z tirami w tle to średnia atrakcja.
    To prawda i dlatego obwodnica jest potrzebna. Odnośnie przeprowadzenia trasy przez Augustów zgadzam się z Tobą, że takie rozwiązanie rzutowałoby na atrakcyjność turystyczną miasta, ale lepsze to niż nic!
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 23-02-2007 o 12:22 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

lepsze to niż nic!
    W myśl przekornej zasady, że prowizorki są najtrwalsze, jestem zdeklarowanym przeciwnikiem tego typu metod "rozwiązywania" problemu.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec

Domyślnie

Nasir!
    Nie chcesz, czy nie potrafisz zrozumieć słowa pisanego? Wybacz, ale ciągle uprawiasz demagogię posiłkując się papką medialną, która z faktami ma niewiele wspólnego, a nie odwołujesz się do argumentów rzeczowych. Nawiasem mówiąc, trasa alternatywna prowadzona jest przez obszar z listy cieniowej, a te obecnie traktowane są na równych prawach z już wpisanymi do sieci Natura 2000.
    No ciekawe. Oficjalne stanowisko KE papką medialną.
    Wczorajsze słowa Pani komisarz w TVP1 że Polskę nie stać na kary też papka medialna. Widzę że kolega promuje stalinowsko - komunistyczną dyskusję.

Ja nie piszę że KE jest za obwodnicą przez Raczki. KE zajmuje się aktualną sprawą obecnego wariantu. Co będzie dalej nie wiem.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    W myśl przekornej zasady, że prowizorki są najtrwalsze, jestem zdeklarowanym przeciwnikiem tego typu metod "rozwiązywania" problemu.
    Chyba się nie zdziwisz, że ja również? Konsekwencji takiego mojego podejścia do sprawy zapewne się domyślasz, prawda?

Cytat Zamieszczone przez Nasir Zobacz posta
    No ciekawe. Oficjalne stanowisko KE papką medialną.
    Wczorajsze słowa Pani komisarz w TVP1 że Polskę nie stać na kary też papka medialna. Widzę że kolega promuje stalinowsko - komunistyczną dyskusję.

Ja nie piszę że KE jest za obwodnicą przez Raczki. KE zajmuje się aktualną sprawą obecnego wariantu. Co będzie dalej nie wiem.
    Oświadczenia ze strony KE jak na razie są jedynie deklaracją działań w sprawie, a nie konkretnymi działaniami.
    Zgadzam się z Tobą, że Polski nie stać na kary, ale jak dotąd nikt ich nie zasądził i nie podejrzewam, że zasądzi (pisałem o tym wcześniej).
    Proszę, nie imputuj mi podtekstów politycznych. Dałem tu już w wielu miejscach dowód, że jestem bardzo odległy od myślenia w duchu komunistycznej mentalności (za to Ty, co mnie smuci, jesteś jej dość bliski — bez urazy!).
    W takim razie jakie rozwiązanie problemu Ty proponujesz, skoro również (jak się tylko domyślam) odrzucasz wariant alternatywny?
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 23-02-2007 o 12:47 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Nasir ty ty naprawdę chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem
    1. Ewentualne kary będzie nakładał TS, po wcześniejszym sprawdzeniu zgodności działań rządu polskiego z prawem.
    2. Pani komisarz nie będzie polski karać, a wnioskować o ukaranie.
    3. Do KE poszły wyjaśnienia rządu RP i jeszcze chyba adresaci tych wyjaśnień ich oficjalnie nie ocenili.
    4. Groźby KE dotyczą sytuacji, gdyby prace rozpoczęły się przed rozpatrzeniem tychże wyjaśnień, a KE uzna je za niewystarczające. Wtedy dopiero sąd i ewentualne kary.
    5. Padło chociaż jedno drzewo ? Prace geodezyjne chyba nie szkodzą dolinie rospudy ?

A tak z innej beczki: Może estakadę nad jeziorami, lasu nie trzeba wycinać A jaka atrakcja turystyczna
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    A tak z innej beczki: Może estakadę nad jeziorami, lasu nie trzeba wycinać A jaka atrakcja turystyczna
    Doskonały pomysł! Popieram. Tylko co ryby na to powiedzą? ;-)

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Nasir:
    I jeszcze jedna uwaga Na podstawie jakich cech w/w dyskusji stwierdziłeś,że jest ona "stalinowsko-komunistyczna" ?

Pogonus: Ryby podobno głosu nie mają Ale na pewno znajdzie się jakaś grupa ichtiologów, którzy...
    Mam nadzieję, że wszyscy forumowicze zrozumieją, że to są żarty
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Może wezmą udział w referendum: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3941151.html
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Może wezmą udział w referendum: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3941151.html
    Nareszcie jakaś konkretna i rozsądna decyzja. Chyba taka pierwsza w kadencji Kaczorów!

Strona 44 z 110 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów