Skipper, wejdź proszę na stronę Scott Wilson (ewentualnie wpisz do Googla Rospuda scott Wilson Raport) i poczytaj zawarte tam informacje oraz raporty. Cytowałem to już tutaj, nawet mapki wklejałem. Są trzy sensowne warianty trasy Via Baltica, wszystkie przechodzą przez Łomżę, Ełk, Suwałki - kilometry od Augustowa. Przecież na podstawie tych raportów, które tu cytowałem explicite, oparliśmy rozmowę kilkadziesiąt stron temu o bezsensowności tych wszystkich wydatków. Gdzie ty byłeś? Bo podobno wszystko czytałeś :>

To, że Polaczek mówi iż raport jest zły, bo mu tak akurat pasuje politycznie, jest równie warte mojej uwagi jak to, że Szyszko wydawał poszukiwanemu obecnie listem gończym senatorowi Stokłosie pozwolenia na sportowy odstrzał żubrów.

EDIT:
A tak, a propos Twojej wypowiedzi.
Sprawdziełm, jak to dokładnie wygląda z tym "psu na budę" i co powiedział pan minister:
http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=12280

cytat:
Co się stanie, jeśli wariant przez Rospudę zostanie jednak ostatecznie oceniony negatywnie? "Jeśli Scott Wilson nie ugnie się pod presją zleceniodawcy i okaże się, że obecnie budowana trasa to złe rozwiązanie, zapewne Generalna Dyrekcja uczyni wszystko, by podważyć wyniki studium" - przypuszcza prof. Kraszewski. Dla Komisji Europejskiej byłby to bowiem najmocniejszy dowód na to, że Europejski Trybunał Sprawiedliwości powinien natychmiast wstrzymać inwestycję pod Augustowem.
Zapytaliśmy ministra transportu Jerzego Polaczka, czy wie o badaniach zleconych przez GDDKiA. "Nie znam tego materiału" - odparł.

oraz drugi z burmistrza Augustowa - taka ciekawostka.

Czy augustowianie odpuściliby sobie walkę z ekologami, gdyby miasto uwolniono od tirów, budując Via Balticę przez Łomżę? "Augustów to miasto turystyczne i nam zależy, żeby turyści mieli tu dobry dojazd" - twierdzi burmistrz Leszek Cieślik. "Nam zależy na dobrej drodze szybkiego ruchu do Warszawy, ale bez tirów" - dodaje

I jeszcze w kwestii, kto odpowiada za pełne ujawnienie raportu (istotna częśc pod koniec artykułu):
http://www.money.pl/gospodarka/wiado...,0,257308.html

pozdrawiam