Strona 60 z 91 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Różnice w naszym widzeniu tego filmu wynikają z różnic w emocjach jakie budzi w nas ta sprawa Postarajmy więc skupić się na faktach.
    1. Może wyjaśniłem się niezbyt precyzyjnie. Pisząc o torfowiskach miałem na myśli obszar (ze wszystkim co się na nim znajduje, łącznie z roślinami i zwierzętami) nie sam torf.
    2. Nie pisałem o 50 m nitce, a o pasie rzędu 400-500 m. Jeśli moje szacunki są według ciebie zbyt małe to możemy o tym podyskutować.
    3. Film nie jest o Rospudzie (ma ona chyba około 80 km długości). W filmie pojawia się odcinek pewnie około 10 ostatnich kilometrów i to właśnie w kontekście zniszczenia, jeśli budowa zostanie poprowadzona w obecnym kształcie. Ty wiesz, że Święte Miejsce jest daleko poza obszarem inwestycji i nie jest zagrożone fizycznie, ale jak myślisz - jak wielu ludzi w Polsce o tym wie? W filmie takie stwierdzenie nie pada, a właśnie na podstawie takich filmów ludzie wyrabiają sobie zdanie na ten temat.

I jeszcze jedno - USTALILIŚMY ?
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 16-03-2007 o 17:19
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Postarajmy więc skupić się na faktach.
    no właśnie na faktach, dlatego tak mi się nie podoba, że pomimo iż głuszec został podany przez samą stronę rządową jako gatunek zagrożony inwestycją w obecnym kształcie - na co przytoczyłem odpowiednie pisma, znane przecież od kilku miesięcy i omawiane w tym wątku zasugerowałeś, że film "MOŻE" być oszukany. To absurd, to nie jest argument bo tak najzwyczajniej nie jest.

Manipulacja polega na tym, że wciąż odchodzi się od tematu: od forsowanej budowy drogi w najgłupszy możliwy sposób, jak to sobie już tutaj napisaliśmy: przyrodniczy, ekonomiczny, logistyczny i operacyjny. No i oczywiście plus termin realizacji, bo budowa już się przeciągnęła, a to dopiero początek. Cały czas się mówi o zielonych, definicji ekologii, o zabitych, o rzekomej szkodliwości obozu ekologów, o zdaniu jego wysokości JKM, o oszukanych filmach, o łapówkach dla przyrodników, o ciekawych walorach fotograficznych mostu , wybiórczo cytuje informacje itd, itp. To jest manipulacja IMHO, ale nie mówię tego aby cię obrazić, po prostu tak uważam.

I jeszcze jedno - USTALILIŚMY ?
    no może mam sklerozę, poczytam od nowa Wydawało mi się, ze wśród dyskutantów zapanowała jakiś czas temu zgoda, że inwestycja w dzisiejszym kształcie jest idiotyczna z wymienionych wyżej w tym poście względów, i jedynym czynnikiem za nią przemawiającym (nieprawdziwym według mnie, właśnie ze względu na zablokowanie wykonania przez Unię - ale to już moja opinia) jest to, że Augustów potrzebuje tej drogi jak najszybciej. Nawet Pogonus zaczął dyskusję o alternatywach.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

probowalam znalezc jakies info w prasie regionalnej (min. we "wspolczesnej") na temat tego zajscia z drogowcami, ale niestety nic nie znalazlam. takze mamy tylko glos "gazety" w tej sprawie.

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monisiek Zobacz posta
    probowalam znalezc jakies info w prasie regionalnej (min. we "wspolczesnej") na temat tego zajscia z drogowcami, ale niestety nic nie znalazlam. takze mamy tylko glos "gazety" w tej sprawie.
    Też mnie to zastanawia. Albo zmowa milczenia, albo "incydent" ma jakieś bardziej prozaiczne wyjaśnienie. Szkoda, że wyborcza nie poprosiła o wypowiedź drugiej strony.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

szkoda, ze nikt nie mial aparatu ze soba

Miasto
    Augustów

Domyślnie

No teraz to już wymiękłem. Poddaję się. Nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie zarzuty, tym bardziej, że wszystkie są kierowane bezpośrednio pod moim adresem (w odpowiedzi na mój post), a prawdziwym adresatem czuję się tylko niektórych i to nie do końca. Tu chyba jednak nie chodzi o dyskusję, wymianę informacji i poglądów. Gromy spadały się na mnie i Pogonusa, bo nie przytakiwaliśmy ogólnemu głosowi. Zostańcie w swoim świętym przekonaniu, że walczycie o dobrą sprawę i to ci inni są źli. A że czasem jakieś argumenty nie są poparte racjonalnymi przesłankami? Cóż, ludzie tego i tak nie zweryfikują, ważne żeby nam wierzyli. Co z tego, że coś tam jest kilka kilometrów w tą, czy w inną stronę. Obwodnica i jej zwolennicy są bleee. Już o tym pisałem, od wyniku tej dyskusji lokalizacja budowy nie zależy w najmniejszym stopniu, więc po co takie emocje. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Narzekajcie sobie dalej we własnym gronie, nie będę wam już przeszkadzał.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

a byla to dosyc przyjemna do tej pory dyskusja :/. chyba nie ma co sie goraczkowac, bo i tak wszystko teraz w rekach UE.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Biperek, no teraz to mnie zdumiałeś. Co się stało, że nagle się obraziłeś?
    Nie napisałem nigdzie, że wszystkie wymienione "manipulacje" przypisuję tobie, do ciebie napisałem o głuszcu. A ty zamiast w końcu przyznać, że nie miałeś w tym aspekcie racji, to się obrażasz.

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Biperek, no teraz to mnie zdumiałeś. Co się stało, że nagle się obraziłeś?
    Nie napisałem nigdzie, że wszystkie wymienione "manipulacje" przypisuję tobie, do ciebie napisałem o głuszcu. A ty zamiast w końcu przyznać, że nie miałeś w tym aspekcie racji, to się obrażasz.
    Dlaczego nie mam, twoim zdaniem, prawa zadać pytania gdzie sfilmowano tego głuszca ? Gniazdo pokazane w materiale znajduje się ewidentnie w pasie drogowym. Przy głuszcu nie było komentarza co do miejsca. Nie sugerowałem, że został sfotografowany w np. Puszczy Białowieskiej. Po zdjęciach widać, że autorzy filmu penetrowali też teren znaznie oddalony od miejsca ewentualnej budowy, więc może głuszec został "ustrzelony" np. w okolicach Świętego Miejsca nad j.Jałowym ?
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 17-03-2007 o 12:51
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Miasto
    Kraków

Domyślnie

no tak Biperek, ale to przecież oczywiste - przeczytaj swojego posta - że to była sugestia, że nie można od razu uwierzyć zaprezentowanej w filmie linii w tej kwestii. Podałeś zresztą informację o tym, jakoby głuszca tam nie znaleziono, a jedynie ktoś pokazywał odchody i nikt mu nie uwierzył. No to napisałem, ze sam minister go tam "widział" dopóki Unia nie zaczęła się przyczepiać, i dopóki się nie okazało ile to ma kosztować. Wtedy na chybcika już w czasie sporu o rzekę w dwa dni go "szukano", tak aby nie znaleźć. To zresztą we wspaniały sposób ujawnia intencje tych, którzy tę drogę tak a nie inaczej zaplanowali. Nie są istotne żadne fakty, byle było jak my chcemy. Minister środowiska celowo występujący przeciwko środowisku, to już kuriozum.

P.S> no i jeszcze jedno - wcześniej tego nie doczytałem. Ministerstwo środowiska proponuje kompensację poprzez zalesienie 100ha ugorów. Tak się niestety składa, że one również sa objęte ochroną siedliskową, i należy te tereny chronić przez zalesianiem zgodnie z unijnym prawem To jakaś kompletna kompromitacja niekompetencji ministerstwa.

Strona 60 z 91 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów