Strona 4 z 110 PierwszyPierwszy ... 234561454104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cala ta sprawa dotyczaca ViaBaltica, obwodnicy Augustowa... rany.. ilez tego mozna sluchac i czytac w lokalnej prasie, mediach.. a teraz zagladam na CB po dlugiej nieobecnosci i co widze? Tutaj tez o tym pisza! Niedlugo bede sie bal otworzyc lodowke..

Bez wiekszej dyskusji jestem podobnego zdania co Tomek i Dexxim.. moze to patriotyzm lokalny.. a moze po prostu bedac w poblizu tego calego "cyrku" jaki dzieje w zwiazu z budowami obwodnic (nie tylko Augustowa), marketow i innych wielkich inwestycji, inaczej sie na te sprawy spoglada? Chocby z perspektywy czasu i tego co sie do tej pory dzialo?

Najlepiej nie tworzyc nic nowego, zasypac istniejaca juz droge, zniszczyc slupy energetyczne a miasta zrownac z ziemia.. bedzie sielsko i zielono

Protestujacym proponuje jednak pomieszkac w okolicy ktorej dotyczy sprawa, pouzywac istniejacych drog.. i dopiero zaczac sie wypowiadac na temat przyszlych inwestycji w tym regionie

PS. Tykocin jest bardzo klimatyczny.. ale wiecej niz 2 dni pod rzad ciezko tam wytrzymac

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Ale najważniejsze: protest nie jest jakimś idiotycznym blokowaniem inwestycji przez oszołomów lewackich (kto zna moje wypowiedzi o polityce doskonale wie, że do lewicy mi bardzo daleko). Jest to inicjatywa Adama Wajraka, Gazety (i owszem, Tomek bojkotowanie pisma niezależnie od konkretnych treści nie jest postawą najwyższych lotów IMHO) i środowisk takich jak Polskie Towarzystwo Ochrony Ptaków, czy Polski Komitet Ochrony Orłów.
    1. Wajrak planował przykuć się do drzew czy czegośtam. Jak dla mnie pasuje pod lewackiego oszołoma.
    2. Pismo czytam, ale jak pisałem, podchodzę sceptycznie. Prędzej znajdę prawdziwą informację w "Nie" niż w "GW". A do Wajraka mam mało szacunku, skoro się z taką podejrzaną bandą zadaje.
    3. (po przeczytaniu Czachy) Ja nie mam opinii w sprawie obwodnicy Augustowa i Via Balticy. Tyle, że jestem sceptyczny
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A co mnie zastanawia to to, ze w takich sprawach najczesciej lokalna ludnosc jest jakas taka strasznie (no jak oni moga ) "nieekologiczna" - wszelkiego rodzaju aktywisci przyjezdzaja zawsze "skadinad" I to jest co najmniej dziwne i nie napawa entuzjazmem.

Za to w zupelnosci zgadzam sie z tym co napisal Kubaman pod koniec ostatniego posta - korupcja, uklady itp, to jak najbardziej. Ale ekologii do tego nie mieszajmy

BTW, kolo mojego miasteczka jest zaj*** las, zwierzeta, rybki, ptaszki, no ogolnie sielanka... a w polowie przecina go autostrada

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wiesz Muflon, co innego jakby mieli wykarczowac 10 hektarow lasu bo ktos se robi poletko do golfa, a co innego gdy maja wybudowac droge dzieki ktorej ruch bedzie odbywal sie szybciej, bedzie mniej wypadkow, mniej zanieczyszczen bedzie przedostawalo sie do pobliskiej gleby itp. itd. etc. I tak jezdza TIRy.. i nadal jezdzic beda. Jedyne co mozna zrobic to poprawic droge oraz zabezpieczyc to co jest w poblizu niej.. ale po co.. mozna protestowac i zostawic to tak jak jest obecnie. Przynajmniej w takiej postaci nikmu to nie przeszkadza.. a juz na bank nie "ekologom".

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Najlepiej nie tworzyc nic nowego, zasypac istniejaca juz droge, zniszczyc slupy energetyczne a miasta zrownac z ziemia.. bedzie sielsko i zielono
    ojej, ale znów odwracamy argumenty do góry nogami. Nie chodzi o nie budowanie obwodnicy, tylko o budowanie taniej i z korzyścią dla środowiska. Do tego dodam, że gdyby nie było Rospudy, Biebrzy i innych tego typu dzikich i pięknych miejsc w Waszej okolicy, to nigdy bym się tam nie pojawił. A tak to bywam często i wydaję kasę, razem z wieloma innymi turystami - popytajcie co myślą właściciele gospodarstw agroturystycznych i kwater wokół Rospudy o planowanej drodze
    Protestujacym proponuje jednak pomieszkac w okolicy ktorej dotyczy sprawa, pouzywac istniejacych drog.. i dopiero zaczac sie wypowiadac na temat przyszlych inwestycji w tym regionie
    hehe, bywam, mieszkam i znam. A u siebie mieszkam w sąsiedztwie drogi, którą przejeżdza na dobę dwa razy więcej samochodów niż przez Augustów. To po prostu kwestia tego, co się ludziom wydaje o nich samych, liczby jednak nie pozostawiają wątpliwości.

PS. Tykocin jest bardzo klimatyczny.. ale wiecej niz 2 dni pod rzad ciezko tam wytrzymac
    Tykocin Tykocinem , ale ja pisałem, o Narwi i o jej ptakach i krajobrazach mógłbym tam siedzieć i dwa miesiące.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Do tego dodam, że gdyby nie było Rospudy, Biebrzy i innych tego typu dzikich i pięknych miejsc w Waszej okolicy, to nigdy bym się tam nie pojawił.
    A gdyby Gdansk nie lezal nad morzem tylko na Lubelszczyznie to nie mial by pomnika Neptuna Gdybac mozemy do woli..

A tak to bywam często i wydaję kasę, razem z wieloma innymi turystami
    Tak, a dzieki rozbudowanym szlakom komunikacyjnym ludzie wola wydac wiecej i poleciec samolotem na Litwe i dopiero stamtad jechac do Augustowa niz zrobic to z Warszawy.. dlaczego? Ze wzgledu na drogi.. a raczej ich brak w tym rejonie A to niestety rowniez spadek dochodow.. bo sama ekologia czlowiek sie nie naje Nie kazdy jest tak poblazliwy/przyzwyczajony do podrozowania takimi drogami jak Ty.. zwlaszcza ci zagramaniczni i zamozni ludzie

Via Baltica jak i obwodnia Augustowa maja swoje + i - .. ale obecny szum w kolo tego problemu uwazam za zbyt wielki.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    A co mnie zastanawia to to, ze w takich sprawach najczesciej lokalna ludnosc jest jakas taka strasznie (no jak oni moga ) "nieekologiczna" - wszelkiego rodzaju aktywisci przyjezdzaja zawsze "skadinad" I to jest co najmniej dziwne i nie napawa entuzjazmem.
    Muflon, no nie napawa. Wystarczy sprawdzić jak większość Polaków się zachowuje wokół własnego domu na wsi lub w miasteczku: wynoszą śmieci do lasu, robią "dziurawe" szamba, żeby można żadziej wywozić nieczystości i mniej płacić, kradną drewno w lesie na opał, zakopują w krzakach padłe zwierzęta, do jastrzębi i puchaczy strzelają z wiatrówki bo to szkodnik jest, kradną drzewo z lasu na boazerię itp. itd. , nawet piasek, który jest tani jak barszcz kradną kopiąc doły w lasach. Kumunistyczna spuścizna mentalna, to samo jest w Czechach, gdzie podobno ostatnio ich zasypały śmieci sprowadzane z Niemiec i wysypywane w rowach.

BTW, kolo mojego miasteczka jest zaj*** las, zwierzeta, rybki, ptaszki, no ogolnie sielanka... a w polowie przecina go autostrada
    OK, tylko czy to jest ostatnia ostoja w Europie kilku szczególnie pięknych gatunków ptaków i roślin? No i jak pewnie wiesz w Szwajcarii nie ma tranzytu, bo jest zabroniony ze względu na ochronę środowiska
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

No i jak pewnie wiesz w Szwajcarii nie ma tranzytu, bo jest zabroniony ze względu na ochronę środowiska
    Nie wiem jak to sie ma do tranzytu (nie znam sie), ale TIRy na zagranicznych rejestracjach na autostradach widuje. Nawet polskie ;-)

A poza tym to zgadzam sie z Czacha. Zdrowy rozsadek, a nie zaslepienie - czy to w jedna (ekologiczna) czy to w druga (komunikacyjno-korupcyjna) strone.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Troche nam jednak brauje do Szwajcarii zeby porownywac nas z tym krajem Poczynajac od... w sumie nie wiem od czego zaczac, bo wszystko nas rozni

Piszesz Kubaman o ochronie zwierzat - ile w chwili obecnej ginie na drodze plazow i zwierzat w okolicach Augustowa, ktore z cala pewnoscia do pospolitych tez nie naleza? A no tak.. zabka nie jest tak ladna jak ptaszek

Wiecie, cos mi mowi, ze nowa droga posiadala by odpowiednie zabezieczenia.. tak jak ma to miejsce na nowo oddanym odcinku za Sztabinem i w innych tego typu miejscach. To nie te czasy, ze drogi buduje sie wycinajac przy okazji 300m lasu po kazdej stronie bo spychacz nie mogl sie zawrocic.. lub operator nie posiadal odpowiednich uprawnien

Problemem nie jest droga, tylko to, iz u nas opozycja zawsze musi byc w opozycji.. wystarczy spojzec na kazda dziedzine zycia, poczawszy od gory.. czyli politykow. Ci co moga cos zmienic ciagle robia sobie na zlosc - a traca wszyscy inni..

PS. Akurat bardziej popieram opozycje niz obecny rzad "klonow", ale to nie temat na ten watek.. chociaz.. jak by sie zastnowic..

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kubaman, to organizuj zrzutę kasy na wykupienie tych terenów. 100k ludzi podpisało, bezcenna ostoja. Bez problemu powinniście zebrać kasę. I problem będzie z głowy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 4 z 110 PierwszyPierwszy ... 234561454104 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów