Strona 40 z 110 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzyciech Zobacz posta
    Jeżeli zostałby zatwierdzony którykolwiek projekt z opracowywanych aktualnie przez firmę Scott Wilson to obwodnica Augustowa nie jest potrzebna - bo w każdym przypadku Via Baltica idzie bokiem.
    I tu się mylisz. Obwodnica Augustowa jest potrzebna, niezależnie od tego którędy będzie przebiegać Via Baltica. Problem dotyczy jej wymiaru i trasy.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mazowsze, woj. podlaskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    I tu się mylisz. Obwodnica Augustowa jest potrzebna, niezależnie od tego którędy będzie przebiegać Via Baltica. Problem dotyczy jej wymiaru i trasy.
    Oczywiście najlepiej by było aby drogi omijały miasta ale jeżeli ktoś twierdzi że trzeba rozkopać dolinę ze względu na TIRy to ewidentnie mija się z prawdą. Dolinę trzeba rozkopać aby Białystok miał drogę ekspresową do Warszawy.

Początki nałogu

Domyślnie

Zapoznałem się ze szczegółami wariantu alternatywnego „Chodorki” i z przykrością jestem zmuszony stwierdzić, że nie jest to dobre rozwiązanie, a to dlatego, że trasa na całym odcinku od Augustowa do Chodorek przecina użytkowane rolniczo tereny kilku wsi. Wykup terenów pod budowę i konieczność komasacji gruntów będą nie tylko bardzo kosztowne, ale spowodować mogą bardzo ostre konflikty społeczne. Przede wszystkim z tego powodu odrzucono przecież wariant „Raczki”, którego trasa na dłuższym odcinku jest niemal zgodna z zaproponowaną w wariancie „Chodorki”.

PS
    Nieoficjalnie jako jeden z powodów pominięcia w analizach wariantu „Chodorki” podano mi, że... nie był on opracowany przez specjalistów z uprawnieniami!!!

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzyciech Zobacz posta
    Augustów jest chyba jedynym miastem gdzie światła tamują ruch. Obecnie istnieją takie systemy jak światła "inteligentne" - wiem że się sprawdzają z autopsji.
    Powtarzam: trzeba znać specyfikę miejsca by móc stawiać takie zarzuty. Weź pod uwagę, że ruch odbywa się wąską drogą o natężeniu ruchu, który spokojnie kwalifikuje się na drogę co najmniej dwupasmową. Samochody jadą cięgiem zderzak w zderzak i zdarza się, że spiętrzają się na rondzie, które jest około 400 do 500 m od skrzyżowania ze światłami. Każde zatrzymanie na tym odcinku powoduje jeszcze większe spiętrzenia. A na ile znam swoje miasto to konieczne byłoby zorganizowanie co najmniej dwóch takich przejść na tym odcinku. Rozwiązaniem mogłyby być przejścia bezkolizyjne (kładki lub przejścia podziemne) ale na takowe nie ma miejsca na ulicy, o której wspominałem w swoim poprzednim poście. A droga ekspresowa między Warszawą i Białymstokiem jest potrzebna, czy ci się to podoba czy nie. Białystok jest ważnym węzłem komunikacyjnym dla Polski północnowschodniej i drogi ekspresowe docelowo powinien mieć nie tylko w stronę Warszawy. Popatrz sobie na mapę.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Zapoznałem się ze szczegółami wariantu alternatywnego „Chodorki” i z przykrością jestem zmuszony stwierdzić, że nie jest to dobre rozwiązanie, a to dlatego, że trasa na całym odcinku od Augustowa do Chodorek przecina użytkowane rolniczo tereny kilku wsi. Wykup terenów pod budowę i konieczność komasacji gruntów będą nie tylko bardzo kosztowne, ale spowodować mogą bardzo ostre konflikty społeczne. Przede wszystkim z tego powodu odrzucono przecież wariant „Raczki”, którego trasa na dłuższym odcinku jest niemal zgodna z zaproponowaną w wariancie „Chodorki”.

PS
    Nieoficjalnie jako jeden z powodów pominięcia w analizach wariantu „Chodorki” podano mi, że... nie był on opracowany przez specjalistów z uprawnieniami!!!
    Zawsze to tańsze niż wyprodukowanie tysięcy ton betonu i wycięcie kilku tysięcy drzew.
    A potem z kasy polskiego podatnika lokalna organizacja ekologiczna będąca na garnuszku wojewody dostanie miliony na odnawianie zdewastowanej doliny rospudy. Niezły deal prawda ? Homo sovieticus jeszcze raz.

A jak ktoś zleci z estakady to ma darmowy pogrzeb razem z samochodem.
    No może go wyciągną po tygodniu jak się całe świństwo zdąży rozlać po rospudzie.

O, proszę jaki nasz Minister wspaniały
    http://www.dziennik.pl/Default.aspx?...rticleId=32702
    Ostatnio edytowane przez Nasir ; 22-02-2007 o 14:02

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nasir Zobacz posta
    Pytanie tylko kto pozwolił na taką wersję. Wiele lat ludzie walczą o alternatywny, tańszy bezpieczniejszy dla mieszkańców Augustowa wariant.
    A teraz kiedy w grudniu KE zgłosiła zastrzeżenia nagle przyśpieszono decyzję. Przykro wam to mówić , ale jesteście naiwni. Nie chodzi o Tiry które jeżdżą po Augustowie. I tak będą jeździć i ocierać się o to miasto według obecnego wariantu. Chodzi o to żeby szybko zacząć budowę bez względu na koszty, pociągnąć maksymalnie ile się da a potem za wielkie pieniądze się wycofać. Możliwy jest drugi wariant. Przeciągania struny w sporze z KE. Rządzący zdali sobie sprawę że z KE nie będzie łatwo i będą kombinować jakby tu przeciągnąć spór bo się sami nie wycofają bo stracą stołki.

Prezydent Polski każdego dnia , ba nawet godziny mówi co innego na temat Rospudy, więc nie robi na mnie wrażenia jego wypowiedzi. Dla mnie lawiruje tak jak Szyszko. Stracili już moje poparcie mimo że głosowałem na PIS.

Co do nazwania was ignorantami. Przyznaję zapędziłem się. Cholera mnie bierze jak można 10 lat walczyć o alternatywny tańszy , czystszy wariant i nic. Z uporem godnym maniaka władze forsują najbardziej szkodliwą wersję. I dla mieszkańców Augustowa i dla Przyrody, nie rozwodząc się nad innymi ludźmi, bo torfowiska na Rospudzie to dziedzictwo każdego Polaka ale i Europejczyka.

Ciekawym jest co zrobiły władze lokalne dla poprawienia bezpieczeństwa. Rozmawiałem z lokalnymi. Niestety nic, brak świateł (bo tamują ruch) , brak tuneli po przejściami, brak kładek. Wasi włodarze mają was w głębokim poważaniu niestety. Liczy się kasa.
    Homo sovieticus ma się świetnie.
    Ciekawe ile jeszcze wody upłynie zanim zatrute socjalizmem umysły zaczną myśleć w kierunku innym niż do Władywostoka.
    Dlaczego uważasz, że poprowadzenie trasy alternatywnej przez tereny użytkowane rolniczo jest rozwiązaniem tańszym i lepszym od przyjętego do realizacji?
    PS
    Pytanie to dotyczy również treści Twojego ostatniego postu.

Miasto
    Augustów

Domyślnie

No to teraz się zacznie Miłościwie nam panujący rozpoczęli ściganie winnych. Zamiast normalnie powiedzieć ludziom - odpuszaczmy dla dobra przyrody i szukamy innych rozwiazań, to będą sobie zbijac kapitał polityczny na pokazaniu jacy to wredni ci z III RP, a najlepiej jak się uda utopić jakiegos komucha albo platformersa. A tak:
    1. KE się odczepi, bo nie będzie budowy;
    2. Ekolodzy i wszyscy przeciwnicy budowy w obecnym kształcie usatysfakcjonowani:
    3. Drugiej stronie się powie, że no JAK TO, BUDOWAĆ OBWODNICĘ, KTÓREJ PROJEKT BYŁ JEDNYM WIELKIM PRZEKRĘTEM !!!
    i do następnych wyborów będą mieli spokój, niech sie następni martwią.

Pogonus spodziewaj się wizyty smutnych panów POZDRAWIAM
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nasir Zobacz posta

O, proszę jaki nasz Minister wspaniały
    http://www.dziennik.pl/Default.aspx?...rticleId=32702
    wlasnie mialam podac link do tej wiadomosci tylko na innym portalu. nasuwa sie po raz kolejny pytanie czy min. szyszko jest kompetentna osoba na tym stanowisku.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    No to teraz się zacznie Miłościwie nam panujący rozpoczęli ściganie winnych.

ale o co chodzi?
    Ostatnio edytowane przez monisiek ; 22-02-2007 o 15:06 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monisiek Zobacz posta
    ale o co chodzi?
    Funkcjonariusze CBA na polecenie milościwie panującego nam J.K. rozpoczęli kontrolę w GDDKiA. Rychło w czas.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

wlasnie przeczytalam, ale nic nie ma na temat wstrzymania budowy.

Strona 40 z 110 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów