Strona 100 z 110 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 991 do 1 000 z 1093

Wątek: Dolina Rospudy - protest!

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Od razu zaznaczam, że nie bronię się jako osoba, która nie wzięła udziału w wyborach i referendum.
    Może niezbyt dokładnie się wyraziłem, więc doprecyzuję: miałem na myśli TE WYBORY. Nie wiem na ile jesteś zorientowany w sytuacji. W wyniku wyborów samorządowych powstał pewien układ sił, z którego wyłoniła się koalicja. Niestety w wyniku kłótni ambicjonalno-personalnych nie udało się jej doprowadzić do końca pewnych procedur i musiało dojść do powtórnych wyborów. Na nowych listach wyborczych prym wiedli ludzie z tych samych układów, więc wyborcy oleli sprawę. Nie pojawił się nikt nowy, z na tyle silną pozycją, by mógł coś zmienić. Po prostu nie było kogo wybierać. Normalnie frekwencja na wyborach w naszych stronach jest zdecydowanie większa. Trochę to też wina ordynacji wyborczej, ale to już temat na inną dyskusję.
    Pytanie dlaczego nie macie ludzi z poza koalicji, układów. Tzw swoich ?
    Jeśli jest tak że zbojkotowaliście wybory bo nie było na kogo głosować to może najwyższy czas to zmienić ? Jak będziecie tak głosować to zawsze będą Ci sami i nic się nie zmieni. A przecież jesteście mniejszą społecznością i łatwiej się wam organizować. Naprawdę trudno mi uwierzyć w to że nie było kandydatów niezależnych. To nie PZPR gdzie kandydatów ustalano z góry. I dlaczego z góry ustalacie przed pójściem do urn kto jest mocny i ma silną pozycję a kto nie. Jeśli z góry ustalicie że mocni są Ci z układów/koalicji a Ci nowi są słabi to z góry się poddajecie. Albo głosujecie na swoich niezależnie czy mają silną pozycję czy nie albo dajecie sobie wmówić że nie ma na kogo głosować i wygrywają Ci co byli za pomocą żelaznego elektoratu.

Co do referendum. Jeśli bym był za obecnym projektem obwodnicy i już zorganizowano referendum to bym poszedł i zagłosował na Tak. Jeśli już nikt nie chciał iść na wybory to powinni pójść na to referendum jeśli są za obwodnicą. Wciąż uważam że główny powód to brak zainteresowania i wyborami i obwodnicą.
    Ostatnio edytowane przez Nasir ; 23-05-2007 o 10:41
    EOS 400D , EF 400/5.6 L USM

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    sniper to nie tak... źle to rozumiesz, ja mam na mysli to iż jakies prawo/obowiązek nie jest czyms co ma byc zawsze i po wsze czasy może poza aksjomatem wolnosci, ludzie musza miec prawo decydowac czy dany przepis ma tu zastosowanie przyczym decydowac powinna wiekszosc jesli nie 50% to moze 2/3 by uwzglednic wole wiekszosci narodu i jesli ktos chce zdecydowac ze droga ma biec tak a nie inaczej powiniem miec ku temu mozliwosc jesli znajdzie ku temu stosowną wiekszosc
    wiesz ja studiowałem prawo, poznałem wiele róznych systemów prawnych i moze dlatego to inaczej widze, stąd moj poglad iz prawo stanowione przez ludzi jest lepsze od prawa stanowionego przez władze... jaka by ona nie była..
    Ja nie twierdze, że prawo to jedyna słuszna wyrocznia której trzeba bezdyskusyjnie słuchać. Ale przy dolinie rospódy pojawił się ten problem, że dało się wyznaczyć inną, alternatywną trasę (żeby nie było, nie popieram greenpeace), a mimo to państwo zdecydowało się na inne rozwiązanie.
    Poza tym, wyobrażasz sobie takie referendum np. w UK, albo USA gdzie obowiązuje prawo precedensu? Przecież zacząłby się tam horror.
    Co do respektu dla prawa, to po wypowiedziach ludzi IV PR można wyciągnąć jeden wniosek: Przepis jest, ale nam się nie podoba, więc na niego nie zwracamy uwagi.
    Koszmar
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nasir Zobacz posta
    Pytanie dlaczego nie macie ludzi z poza koalicji, układów. Tzw swoich ?
    Jeśli jest tak że zbojkotowaliście wybory bo nie było na kogo głosować to może najwyższy czas to zmienić ? Jak będziecie tak głosować to zawsze będą Ci sami i nic się nie zmieni. A przecież jesteście mniejszą społecznością i łatwiej się wam organizować. Naprawdę trudno mi uwierzyć w to że nie było kandydatów niezależnych. To nie PZPR gdzie kandydatów ustalano z góry. I dlaczego z góry ustalacie przed pójściem do urn kto jest mocny i ma silną pozycję a kto nie. Jeśli z góry ustalicie że mocni są Ci z układów/koalicji a Ci nowi są słabi to z góry się poddajecie. Albo głosujecie na swoich niezależnie czy mają silną pozycję czy nie albo dajecie sobie wmówić że nie ma na kogogłosować i wygrywają Ci co byli za pomocą żelaznego elektoratu.

Co do referendum. Jeśli bym był za obecnym projektem obwodnicy i już zorganizowano referendum to bym poszedł i zagłosował na Tak. Jeśli już nikt nie chciał iść na wybory to powinni pójść na to referendum jeśli są za obwodnicą. Wciąż uważam że główny powód to brak zainteresowania i wyborami i obwodnicą.
    Chyba z założenia musisz pisać przeciwko Augustowianom, albo na przekór mi
    Czy wiesz o jakich wyborach mowa? Jaką siłę przebicia w takich wyborach może mieć człowiek z 30 tys. miasta? Ponadto żeby stanowić pewną siłę trzeba mieć reprezentację kilku, a najlepiej kilkunastomandatową. Lokalne komitety wyborcze liczą się tylko w wyborach na poziomie miast lub gmin (i to pewnie tych niezbyt dużych). Więc nie wypisuj rzeczy, delikatnie mówiąc, niemądrych.

Co do celowości i oceny referendum przez społeczność Augustowa już pisałem więc nie będę się powtarzał. Ty zrobiłbyś inaczej i to twoje prawo, ja wiem też co myśli i mówi augustowska ulica. Było to referendum dla referendum. Gdyby frekwencja i wynik były niezgodne z twoim punktem widzenia to byś pewnie grzmiał, że z niego przecież nic nie wynika, nie ma żadnej mocy prawnej. Augustowiacy właśnie tego nasłuchali się i naczytali w mediach, więc po co iść na referendum, które niczego nie zmieni. Zdanie społeczności lokalnej zostało już rozpropagowane przy okazji protestu zielonych i się nie zmieniło. W końcu nie bez przyczyny jesteśmy wrogami numer jeden twoimi i innych podobnie myślących.
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 23-05-2007 o 11:50
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Poza tym co innego frekwencja w powiecie Augustowskim, a co innego w całym podlaskim.
    IMHO, to gdyby gdziekolwiek w Polsce były w tej chwili podobne wybory, nie sądzę aby frekwencja była wyższa niż w podlaskim, ludzie są po prostu zniechęceni tym co się dookoła dzieje (w "polityce").

Co prawda myślałem, że mimo wszystko frekwencja podczas referendum będzie większa, ale nie można wykluczyć, że po ludzie jednak zrozumieli, że to jest jedynie zabieg socjotechniczny bez większego znaczenia na rozwiązanie tej sprawy. Jeśli mam rację, to raczej zamiast na podlasian naskakiwać, to powinniśmy im pogratulować zdrowego rozsądku (w tej sprawie)
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    ...ale nie można wykluczyć, że po ludzie jednak zrozumieli, że to jest jedynie zabieg socjotechniczny bez większego znaczenia na rozwiązanie tej sprawy. Jeśli mam rację, to raczej zamiast na podlasian naskakiwać, to powinniśmy im pogratulować zdrowego rozsądku (w tej sprawie)
    Zapewniam cię, że tak właśnie jest. Oczywiście jest jakiś tam odsetek ludzi, którzy nie poszli z lenistwa lub dla czystej przekory. Jestem pewien , że gdyby to referendum miało jakiekolwiek znaczenie (prócz propagandowego) frekwencja byłaby na pewno powyżej wymaganych 30% na podlasiu, a w rejonach bezpośrednio zainteresowanych (powiat Augustowski i okolice Wasilkowa) penie byłaby to liczba rzędu 80%, a może i więcej. Wiem co ludzie mówili o referendum oraz wyborach i pamiętam jak organizowali się i przypominali sobie wzajemnie o terminach rozpoczęcia blokad i protestów.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec

Domyślnie

Chyba z założenia musisz pisać przeciwko Augustowianom, albo na przekór mi
    Nie mam takich intencji. To, że mam inne zdanie nie oznacza iż robię sobie z kogoś przeciwnika.

Czy wiesz o jakich wyborach mowa? Jaką siłę przebicia w takich wyborach może mieć człowiek z 30 tys. miasta?

Ponadto żeby stanowić pewną siłę trzeba mieć reprezentację kilku, a najlepiej kilkunastomandatową. Lokalne komitety wyborcze liczą się tylko w wyborach na poziomie miast lub gmin (i to pewnie tych niezbyt dużych). Więc nie wypisuj rzeczy, delikatnie mówiąc, niemądrych.
    Ursynów ma ponad 100 tyś i jak widać można się zorganizować.

http://www.passa.waw.pl/index.php?na...ticle&sid=3287

Oni też piszą niemądrze..... ?

Nie od razu takie wyniki daje się wprowadzić, ale nie pójście na wybory bo się ktoś obraził na władzę, lub podobne jest niedojrzałe. Piszę to nie dlatego że jestem przeciw komukolwiek, ale piszę by wskazać że można inaczej.

Co do celowości i oceny referendum przez społeczność Augustowa już pisałem więc nie będę się powtarzał. Ty zrobiłbyś inaczej i to twoje prawo, ja wiem też co myśli i mówi augustowska ulica. Było to referendum dla referendum. Gdyby frekwencja i wynik były niezgodne z twoim punktem widzenia to byś pewnie grzmiał, że z niego przecież nic nie wynika, nie ma żadnej mocy prawnej. Augustowiacy właśnie tego nasłuchali się i naczytali w mediach, więc po co iść na referendum, które niczego nie zmieni. Zdanie społeczności lokalnej zostało już rozpropagowane przy okazji protestu zielonych i się nie zmieniło.
    Wiesz poprostu zdziwiło mnie to że mało kto poszedł na referendum. Takie miałem wrażenie że ktoś kto ostro protestuje nagle daje sobie spokój bo nie widzi już sensu.....

W końcu nie bez przyczyny jesteśmy wrogami numer jeden twoimi i innych podobnie myślących.
    Wiesz nie nie gniewaj się , ale zalatuje mi tu Putinizmem.....
    To groźna choroba, uważaj. Można polemizować, mieć różne zdania, ale uchowaj Boże od takiego stawiania sprawy.

pozdrawiam

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Wygląda na to, że jednak nie wiesz o jakie wybory chodziło
    Z resztą nie polemizuję, bo nie bardzo wiem z czym.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec

Domyślnie

Wygląda na to, że jednak nie wiesz o jakie wybory chodziło
    Z resztą nie polemizuję, bo nie bardzo wiem z czym.
    No dobrze, przyjmijmy że nie wiem o jakie wybory chodzi

zdrówko

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Ja nie głosowałem a miałem prawo... Na łonie byłem i cieszyłem się, że mi przez Puszczę Białowieską estakady na białoruś nie ciągną... Ale gdyby ciągnęli... Może sam bym na drzewie nocował. Ktoś z forum fotografuje Przyrodę? - ten zrozumie co to jest wydeptany przez lata "swój" teren. Ja się wściekam jak ktoś mi się plącze koło czatowni, a co dopiero buldożery...

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    Ja nie głosowałem a miałem prawo... Na łonie byłem i cieszyłem się, że mi przez Puszczę Białowieską estakady na białoruś nie ciągną... Ale gdyby ciągnęli... Może sam bym na drzewie nocował. Ktoś z forum fotografuje Przyrodę? - ten zrozumie co to jest wydeptany przez lata "swój" teren. Ja się wściekam jak ktoś mi się plącze koło czatowni, a co dopiero buldożery...
    A przejeżdża ci koło domu parędziesiąt setek TIRów dziennie ?
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Strona 100 z 110 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów