Zenitar z mocowaniem na NIKONA + adapter z dendalionem działa i nic nie obciera na 6D. Może komuś się to przyda.
Zenitar z mocowaniem na NIKONA + adapter z dendalionem działa i nic nie obciera na 6D. Może komuś się to przyda.
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
mam zeniatara od dawna i zadnych otarc czy problemow nie mam. mocowanie eos oczywiscie
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
a może to dziwne ale zenitary z mocowaniem M42 + adapter potrafią ocierać z 6D... więc kwestia pewnie leży w tych adapterach.
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
Pobrałem ostatnio dla zabawy (i porównania z EF 8-15 f/4) znakomity obiektyw 3EHNTAP 16 mm z mocowaniem EF i dandelionem. Potwierdzenie ostrości działa. Oczywiście takie mocowania sa dodawane później, czyli jest to po prostu M42 z przykręconym adapterem przez firmę która to sprzedaje.
No i problem jest taki, że tak jakby lustro 6d ociera się conieco o filtr z tyłu. Ociera się ledwo ledwo, bo tylko czasem się blokuje.
Jak najlepiej to naprawić? Można posmarować brzeg lustra masłem,i wtedy na pewno się prześizgnie. Filtr można odkręcić, ale powoduje to ponoć tajemnicze konsekwencje optyczne.
Można też brutalnie obudowę filtra opiłować o mały włos, ale będzie wtedy się brzydko błyszczał.
W sieci sa różne najdziwaczniejsze opinie na ten temat. Ciekawe czy jest na cb ktoś kto ogarnał ten zaawansowany wyrób od strony technicznej, np. funkcję tego filtra.
Filtr w zenitarze 16 mm jest niezbędnym składnikiem układu optycznego, dlatego w komplecie z kolorowymi jest też bezbarwny.
Zamiast masła użyj oliwy z oliwek wyciskanej na zimno, będzie bardziej zdrowo.
Doszedłem w końcu do tego wniosku drogą eksperymentalmą.To znaczy filtr szklany wstawiony za obiektywem skraca odległość back focus na tyle, że bez filtra ostrzy tylko do ok. 1m a z filtrem poza nieskonczoność.
Oczywiście, to jest własnie cel tego filtra (żeby symulować ten efekt kiedy nie używa sie filtrów kolorowych). Jeżeli nie ma sę w ogóle zamiaru używać filtrów kolorowych to można ten filtr kompensacyjny odkręcić i zamiast tego wyregulowac pierścień ostrości, tak, żeby ostrzył na niskończoność ( o ile da się aż o tyle - chyba tak). Zwłaszcza, że i tak musiałem lekko dopasować teń pierścień, bo ostrzył za daleko poza nieskończoność.
Ale, przy okazji filtr uszczelnia obiektyw od tyłu (i chroni aparat przed możliwym zasyfieniem przez Zenitara.) Więc wole go zostawić.
I tu dała sie poznać słynna rosyjska precyzja. Po mocniejszym dokreceniu filtra (o może 1/8 obrotu) już nie haczy o lustro. Czyli, jako, że jest to gwint 0.5 mm, luz miedzy lustrem a filtrem jest mniejszy niż 0.1 mm.
A poza tym, po krótkich testach jestem zaskoczony pozytywnie ostrością tego obiektywu na pełnej dziurze, mimo przesadzonych narzekań, że mydło. Niestety ultra szeroki kąt jednak nie zwalnia z potrzeby dosyć dokładnego ostrzenia na f/2.8.
U mnie na 5DC i MKII chodzi bez problemów. Kupiony z mocowaniem Konica Minolta, wymieniłem tylko bagnet![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Witam,
Miałem możliwość przetestowania Zenitara.
Działa świetnie z 5DmkIII, niestety moja sztuka nie jest dobra, ostry dopiero od f8..... Na szczęście robię panoramy na Nodaj Ninja więc tylko ze statywu i za te pieniądze nie miałbym nic lepszego (Canon 8-15L jest 10 razy droższy....)
Problemy zaczęły się na 1DsmkII gdzie po prostu obiektyw nie działa z body.....Podpiąc się go da bez problemu, ale jak staram się zrobić zdjęcie to tak jakby aparat podnosił lustro które nie opada szybko i żadne zdjęcie się nie rejestruje....
Dlaczego na tym samym bagnecie i również FF na 5D obiektyw działa dobrze? W czym może być rzecz?
Moja wersja Zenitara jest na bagnet EF i nie ma żadnych przejściówek itp itd.
Ktoś coś?
--- Kolejny post ---
Witam,
Miałem możliwość przetestowania Zenitara.
Działa świetnie z 5DmkIII, niestety moja sztuka nie jest dobra, ostry dopiero od f8..... Na szczęście robię panoramy na Nodaj Ninja więc tylko ze statywu i za te pieniądze nie miałbym nic lepszego (Canon 8-15L jest 10 razy droższy....)
Problemy zaczęły się na 1DsmkII gdzie po prostu obiektyw nie działa z body.....Podpiąc się go da bez problemu, ale jak staram się zrobić zdjęcie to tak jakby aparat podnosił lustro które nie opada szybko i żadne zdjęcie się nie rejestruje....
Dlaczego na tym samym bagnecie i również FF na 5D obiektyw działa dobrze? W czym może być rzecz?
Moja wersja Zenitara jest na bagnet EF i nie ma żadnych przejściówek itp itd.
Ktoś coś?
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Nie widzę innej możliwości jak blokowanie lustra. Jak widać powyżej, luz moze być bardzo niewielki, a różne korpusy mają nieco różne odległości lustra od bagnetu. Oczywiście jeżeli to jest fabryczny bagnet EF to teoretycznie powinno działać z każdym korpusem ale..
Sprawdź czy filtr z tyłu jest dokręcony do końca i spróbuj dokręcić. Jeśli nie pomaga, to odkręć filtr i wtedy na pewno powinno działać. (ale tylko na krótki dystans)
Moj tego filtra wogóle nie ma....... Dlatego może to szkło jest nieostre
--- Kolejny post ---
Moj tego filtra wogóle nie ma....... Dlatego może to szkło jest nieostre
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User