Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 92

Wątek: Zenitar 2,8/16 Fisheye - pytanie

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

Odpowiedzi na wszytskie Twoje pytania znadziesz tu:
    http://www.optyczne.pl/index.php?art=27

W skrócie jednak powiem, że kit na APS-C przy 18 mm daje kąt widzenia 74 stopni. Zwykły obiektyw 16 mm dałby 80.4 stopnia, ale Zenitar to 'rybie oko' więc zupełnie inne odzworowanie i dzięki temu masz tam aż 94 stopnie. Problem w tym, że jest to kosztem dystorsji, która w Zenitarze jest ogromna.

Na pewno nie ma tam 100-120 stopni jak pokazuje to forum z linku kilka postów powyżej.

Arek
    Ostatnio edytowane przez Arek_O ; 19-07-2006 o 16:19

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_O
    Odpowiedzi na wszytskie Twoje pytania znadziesz tu:
    http://www.optyczne.pl/index.php?art=27

W skrócie jednak powiem, że kit na APS-C przy 18 mm daje kąt widzenia 74 stopni. Zwykły obiektyw 16 mm dałby 80.4 stopnia, ale Zenitar to 'rybie oko' więc zupełnie inne odzworowanie i dzięki temu masz tam aż 94 stopnie. Problem w tym, że jest to kosztem dystorsji, która w Zenitarze jest ogromna.

Na pewno nie ma tam 100-120 stopni jak pokazuje to forum z linku kilka postów powyżej.

Arek
    WIELKIE DZIEKI
    5D+BG-E4,350D+Grip, Canon 85 1,8 USM, Tamron SP AF 90 2.8 Macro1:1,Tamron 28-75 2,8, KIT, 50 1.8 Canon, 90-300 1:4,5-5.6 Canon,50 2 Industar,Zenitar 16,2,8 fisheye, Speedlite 420EX, mieszek , Minolta Dimage 7, Elfo 500 Quant,300 Analog+kt i inne popierdółki..

Domyślnie

Zgodnie z obietnicą sample

1. Kit

2. Zenitar

3. Zenitar vs Kit kąt widzenia pi razy drzwi

4. Crop 100% KIT

5. Crop 100% Zenitar

6. Zenitar

Zenitarem zrobiłem też zwyciężką fotkę w moim pojedynku z eKrową.
    Jakbyś jeszcze coś chciał to wal śmiało.

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Korzystając z okazji, też się podłączę pod ten wątek. Szukam czegoś szerokiego i niedrogiego, a ten zenitar wydaje się niezłym rozwiązaniem. Mam już heliosa 50 więc wiem mniej więcej o co chodzi w słoikach na m42.

Te sample które tu prezentujesz z zenitara są już po wyprostowaniu beczki ? Jak obiektyw wypada na pełnej dziurze ?
    pucha i grucha

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scream
    Te sample które tu prezentujesz z zenitara są już po wyprostowaniu beczki ?
    Nie, zresztą beczka nie jest tak straszna na jak na pełnej klatce i można się nauczyć robić zdjęcia tym obiektywem tak, żeby dystorsja nie przeszkadzała zbytnio.

Cytat Zamieszczone przez Scream
    Jak obiektyw wypada na pełnej dziurze ?
    Nie wiem, ale sprawdzę jak chcesz, otwieranie go na maxa większego sensu nie ma, bo głębia ostrości i tak jest duża, a przy tym kącie zdjęcia wychodzą nieporuszone już przy 1/20s.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

[QUOTE=stdanielo]Zgodnie z obietnicą sample

To chyba najlepsza odpowiedz Wielkie dzięki, w koncu fotograf jest "wzrokowcem" raz jeszcze dzięki serdeczne.
    Pozdrawiam
    5D+BG-E4,350D+Grip, Canon 85 1,8 USM, Tamron SP AF 90 2.8 Macro1:1,Tamron 28-75 2,8, KIT, 50 1.8 Canon, 90-300 1:4,5-5.6 Canon,50 2 Industar,Zenitar 16,2,8 fisheye, Speedlite 420EX, mieszek , Minolta Dimage 7, Elfo 500 Quant,300 Analog+kt i inne popierdółki..

Domyślnie

Nie ma za co Polecam się na przyszłość.

Pozdrawiam

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    Nie wiem, ale sprawdzę jak chcesz, otwieranie go na maxa większego sensu nie ma, bo głębia ostrości i tak jest duża, a przy tym kącie zdjęcia wychodzą nieporuszone już przy 1/20s.

Nie, nie ma sensu sprawdzać. Wierzę na słowo =] A jak ten obiektyw oddaje kontrasty i kolory ? bo mój helios bardzo słabo . Może osłona by coś zmieniła..w każdym razie foty z heliosa trzeba mocno wyciagać w RS, a czasami i ten nie wystarcza, bo kończy się skala i trzeba dorabiać w PS'ie . Jak to wygląda u Ciebie na zenitarze ?
    pucha i grucha

Domyślnie

No tak ja widać, te pierwsze testowe zdjęcie jest robione, bez najmniejszej obróbki, prosto z aparatu, trzeba uważać jak się robi sceny z dużą rozpiętością tonalną, bo nieco wtedy światłomierz przekłamuje (rybie oko łapie dużo światła). Ale wszystko do opanowania, dam jakieś przykłady jak zacznie fotosik działać.

EDIT

No i zadziałał

to było, teraz w kolorze

i jeszcze jedno - tu widać, że przydałaby się lekka korekta
    Ostatnio edytowane przez stdanielo ; 21-07-2006 o 07:18

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Wyglada przyzwoicie jak na szkiełko za ok 5 stów ;] A do jakiej puszki masz podpięty ten słoik ?
    pucha i grucha

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów