Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Wątek: Zmieniłem 350d na 30d :):):)

Początki nałogu

Domyślnie

Jakie jeszcze różnice na korzyść 30d dostrzegliscie w porównaniu do 350d???
    Może szybszy AF?
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alien
    Jakie jeszcze różnice na korzyść 30d dostrzegliscie w porównaniu do 350d???
    Może szybszy AF?
    Szybszy Af... wiekszy wizjer... o niebo lepsza ergonomia (trzeba sie tylko przyzwyczaic do klawiszologi), wypas ten duzy lcd... no ja jestem zadowolony ze zmiany.
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Początki nałogu

Domyślnie

Szybszy Af... wiekszy wizjer... o niebo lepsza ergonomia (trzeba sie tylko przyzwyczaic do klawiszologi), wypas ten duzy lcd... no ja jestem zadowolony ze zmiany.
    dzięki za szybką i precyzyjną odpowiedz!
    Dawno się przesiadłeś?Jakich szkieł używasz na codzień ze swoją 30-ką?
    Ostatnio edytowane przez alien ; 21-08-2006 o 01:24
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

3 dni temu

Szkla od 18 do 200mm
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

30D - zwłaszcza przy gorszyn świetle np. kościół, koncert - ma lepszy balans bieli. Jest szybsza. Ma całkowicie użyteczne iso 3200. Ma bardziej precyzyjny AF i pomiar światła z tym, że na to trzeba uważać, bo dużo mniej wybacza błędy. Ma ciut miększy spust (może to przypadłość poszczególnych egzemplarzy). Jest większy, cięższy, zwłaszcza z gripem (z lampą błyskową i 70-200 to już potwór; ręka odpada po 5-ciu min.). Ma dwukrotnie większy bufor w rawach i dużo bardziej wykorzystuje szybkość kart. Co do ergonomii, genialne jest to kółko z tyłu (zawsze mnie zastanawiało czemu nikon jeszcze na to nie wpadł?:-)). Natomiast z ergonomią to trochę jak z gustem jeden woli jabłka drugi śliwki. Dla mnie ta z 350D (mam małe łapy :-)) jest całkiem przyzwoita no i ta lekkość:-).
    Fajny wyświetlacz. Przycisk "direct print" ! Lepiej zorganizowane menu, profile kolorystyczne, możliwość robienia RAW + small jpg itd. A jeszcze jedno: ten "jojstic" z tyłu do wyboru punktu ostrości - świetny patent. W ogóle dla mnie to pod względem obsługi to 30/20-tka, mają swoją specyfikę, ale to na prawdę wypas. Zresztą dla mnie to stoi w jawnej sprzeczności z utyskiwaniem na ergonomię canonów. Zwłaszcza że prawie w każdym modelu jest inna polityka. Nawiasem mówiąc kolejna różnica w porównaniu z nikonami:-). Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę:-).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 21-08-2006 o 02:52
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

3 dni temu

Szkla od 18 do 200mm
    no to gratuluje zakupu =) Tym bardziej ,że jak piszesz warto było się przesiąść

Kolekcjoner dzięki za wyczerpująca odpowiedz!Jednym słowem w tej cenie nie ma nic lepszego....

Zablokowany

Domyślnie

ja się właśnie zamierzam przesiąść. Nurtuje mnie tylko, czy puchę da się utrzymać bez gripa. Ja 350-tkę mogłem z najwyższym trudem, aż kupiłem BG E3. 30-tka jest dużo poręczniejsza?

Początki nałogu

Domyślnie

Ja uzywam 30D i nie widze specjalnego problemu. Przy normalnym foceniu jest ok, choc z gripem bedzie napewno lepiej. Do kadrow pionowych napewno byloby milej miec grip.

Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Bywalec
    Miasto
    Legionowo k. Wawy

Domyślnie

Nie wiem jak duże masz dłonie, ale mi 30D idealnie w łapie leży. Do tego palce same trafiają na przyciski i koła nastaw praktycznie bez odrywania oka od wizjera.

Miałem ostatnio przez chwilę w rękach 350D i była dla mnie za mała,a poza tym przez chwilę ciężko mi się było połapać w mrowiu przycisków (kółko z tyłu jest niesamowicie funkcjonalne).
    Szkoła fotografowania National Geographic Peter K. Burian, Robert Caputo + Szkoła fotografowania. Krajobrazy Caputo Robert + Nowy podręcznik fotografii John Hedgecoe + Praktyczny kurs fotografii Łukasz Gaweł

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

30D bez gripu jest bardzo wygodny. Z gripem (jak już zresztą pisałem) robi się spora kolubryna. Ja mam dość małe dłonie także bez grip-a jest co najmniej dobrze. Używałem z gripem, bo pożyczony i nie miałem klapki od baterii ale nie wiem czy gdybym miał dłużej to bym go nie odpiął. Moja małżonka ile razy coś nim robiła to stwierdzała, że: "to bardzo fajny aparat tylko gdyby nie to coś co mu się przyczepiło u dołu" .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów