Rozumiem twoja intencje. Tutaj cytat za Azazelem:
Wielkość dopuszczalnej średnicy krążka rozproszenia zależy od formatu negatywu i przewidywanej wielkości odbitki. Można to sobie przeliczyć następująco: Jeżeli korzystamy z formatu negatywu 24*36mm i przewidujemy format odbitki np. 13*18cm i chcemy mieć odbitkę ostrą 'jak żyleta' to rozmiar krążka rozproszenia na odbitce nie powinien być większy niż 0.1mm (bo taka jest najmniejsza wielkość szczegółów rozróżnialnych gołym okiem). Powiększenie pozytyw/negatyw wynosi 18cm/36mm=180/36=5, zatem dopuszczalna średnica krążka rozproszenia na negatywie wynosi 0.1mm/5=0.02mm.
Ale gdybysmy wybrali inny rozmiar docelowej odbitki to rowniez maksymalny rozmiar krazka rozproszenia moglby byc wiekszy. Wobec tego jaki rozmiar odbitki proponujesz do definicji krazka rozproszenia dla danych wymiarow elementu swiatloczulego? Przyjeto na przyklad ze dla wymiarow elementu 24x36mm (FF) maksymalny rozmiar krazka rozproszenia nie moze byc wiekszy niz 0.03mm.
Ja powiem tak. Zalozmy, ze jakis obiektyw produkuje rozmiar krazka rozproszenia rowny 1mm (mocno przesadzone ale zakladam tak dla uproszczenia). Rzucasz obraz z tego obiektywu na matryce FF. Stosunek rozmiaru krazka do dluzszego boku klatki wynosi 1/36. Jesli rzucimy ten sam obraz na APS-C to ten sam stosunek wyniesie 1/24. Znaczy to tyle, ze duze odbitki beda mniej ostre z APS-C. Ale czy naprawde potrzebujemy tego wszystkiego do oceny GO. Zalozmy po prostu, ze wszystkie obiektywy do FF maja taki sam rozmiar krazka rozproszenia (produkowany na elemencie swiatloczulym) i obraz z takiego obiektywu rzucamy raz na FF a innym razem na APS-C. Rozmiar krazka jest taki sam w obu wypadkach wiec nie daje on wkladu do GO lecz do ogolnej ostrosci zdjecia dla duzych odbitek - ostrosc lepsza dla FF a gorsza dla APS-C (we wzorze na GO jest rozmiar krazka przyjety dla danego rozmiaru klatki, a my zalozylismy, ze wszystkie rozwazane obiektywy zaprojektowane sa pod FF).
Taka jest moja koncepcja, tak ja to widze...
pzdr