Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon 350D - Tryb P a doswietlanie flashem

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Canon 350D - Tryb P a doswietlanie flashem

Pytanie:
    Canon w trybie "malpim" ma mozliwosc doswietlenia sobie sceny blyskiem flasha w celu latwiejszego zlapania ostrosci. Czy jest taka mozliwosc w trybie "P"?

Tak, szukalem w instrukcji - nie znalazlem

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregor40
    Pytanie:
    Canon w trybie "malpim" ma mozliwosc doswietlenia sobie sceny blyskiem flasha w celu latwiejszego zlapania ostrosci. Czy jest taka mozliwosc w trybie "P"?
    Chyba tak, ale najpierw musisz ręcznie otworzyć lampę przyciskiem, bo w tym trybie sama nie wyskoczy.
    Napisałem "chyba" bo nie używam tego, ponieważ ten sposób wspomagania AF doprowadza mnie do szału. Jedyne co dla mnie ma sens to zewnętrzna lampa błyskowa (i to zarówno w zakresie wspomagania AF, jak i błysku głownego).
    Ehhh... gdzie te stare dobre kliszaki (EOS 10/100/50) które miały normalne wspomaganie AF
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 19-07-2006 o 09:23
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał Awatar Brodi
    Miasto
    Warsaw, Poland

Domyślnie

Pytanie:

Tak, szukalem w instrukcji - nie znalazlem
    Ja sie tym ostatnio bawiłem i działa znakomicie.

Odplasz lampę z boku przyciskiem a następnie w menu, na drugiej zakładce na drugiej pozycji (chyba) masz Flash exp. settings i suwak - ustawiasz od -2 do +2. Jak chcesz wypełnienia, to poruszasz się od -2 do 0 co 1/3 EV. Świetna sprawa. "Odkryłem" to niedawno, przypadkiem, gdy znudzony zacząłem pstrykać kwiatki na działce :-) I już nie mam "przepalonych zdjęć" jak użyję lampy

PS. Nie działa to chyba dla trybów "full auto" czyli tych z obrazkami na pokrętle ;-)
    40D | 18-55mm II (kit) | 50 f/1.8 | 70-200 f/4 L USM | 430EX II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Brodi
    Odplasz lampę z boku przyciskiem a następnie w menu, na drugiej zakładce na drugiej pozycji (chyba) masz Flash exp. settings i suwak - ustawiasz od -2 do +2. Jak chcesz wypełnienia, to poruszasz się od -2 do 0 co 1/3 EV. Świetna sprawa. "Odkryłem" to niedawno, przypadkiem, gdy znudzony zacząłem pstrykać kwiatki na działce :-) I już nie mam "przepalonych zdjęć" jak użyję lampy
    Brodi!
    "...w celu latwiejszego zlapania ostrosci" !!!
    Pozdrowienia, Tomek

Coś już napisał Awatar Brodi
    Miasto
    Warsaw, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Brodi!
    "...w celu latwiejszego zlapania ostrosci" !!!
    Mea culpa. Chciałem "błysnąć" tym co odkryłem, a co inni już znali ;-) No i pomóc of coz...

BTW. Jeśli nie masz przedbłysków (te są tylko gdy jest ciemno), to jak ktoś mądrzejszy pisał kiedyś: aparat i tak błyska dwa razy: raz na pomiar, drugi raz leci flesh właściwy. Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi
    Ostatnio edytowane przez Brodi ; 20-07-2006 o 10:57
    40D | 18-55mm II (kit) | 50 f/1.8 | 70-200 f/4 L USM | 430EX II

Coś już napisał

Domyślnie

Hmmm.. pytanie nadal w mocy - co trzeba zrobić, aby aparat przed-błyskał w trybie P (funkcja custom ustawiona na "emits" )

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hmmm.. pytanie nadal w mocy - co trzeba zrobić, aby aparat przed-błyskał w trybie P (funkcja custom ustawiona na "emits" )
    Troche wymiekam. W 300D w kazdym trybie (nie obrazki i zielony - tam sama sie wlacza) jak jest ciemno lampa (jesli jest podniesiona) blyska aby dopomoc AF. Tak nie jest w 350D ?? Phii a ja chcialem to kupic
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Podnieść lampę, ustawić ostrość, zamknąć lampę. Funkcja od wyłączania błysku (w CF) nie działa.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedzi, ale chyba nie łapię.

1)Tryb "małpka" (zielony kwadracik) - aparat otwiera sobie lampę, strzela flasha kilka razy, łapie ostrość. Jest git (gdyby nie to, że nic nie mogę zmienić).
    2)Tryb "p" - otwieram ręcznie lampę - aparat nie strzela błysków żeby sobie pomóc złapać ostrość! Miga lampka potwierdzenia ostrości. Lampa strzela w momencie zrobienia zdjęcia. Scena jest doświetlona ale nie ostra.

Chodzi mi o to, żeby w trybie "p" aparat doświetlił sobie scenę, żeby mógł złapać ostrość...

Domyślnie

2)Tryb "p" - otwieram ręcznie lampę - aparat nie strzela błysków żeby sobie pomóc złapać ostrość!
    Sprawdź CF 05: AF-assist beam.
    żeby działało to powinno być ustawione 0: Emits
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów