Oo, chyba pomogło. Dzięki. A byłem już w sytuacji, że LR w ogóle nie startował :/Zamieszczone przez tomaj_2
ja tak z innej beczki, bo raczej Lightroom nie dla mnie z laptopem na ATI X200 i 1GB Ramu. Zresztą nie mam legalnego PSa a "poprawianego" softu nie używam.
Co zrobi Corel w PaintShopPro? Bedzie rozwijał własny soft do RAWów? Ostatnio dołączali RSE.
| http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |
Na laptopie z giga ramu i marna grafika od intela lajtrum chodzi calkiem znosnie.
Instaluj i sie przekonaj.
...
Ta "kiszka" od adobe jak ja nazywasz to przynajmniej efekty produkuje przyzwoite i nie trzeba czekac az laskawie naprawia bugi softu po premierze, na ktory sie wybulilo kilka stow. Co wiecej, jak narazie Adobe umozliwia uzytkowanie calkowicie za darmo, wiec nie wiem jak on jest drozszy... Doplacaja do aperture?![]()
...
Narazie to jest beta i to trialowa jak pisze w licencji... skończy się czas i bedzie do wyboru albo droższy Lightroom albo tańszy Aperture. A co do efektów to liczy się właśnie efekt końcowy... Aperture programuje nowy zespół, poprawili błędy, obniżyli cenę i oddali nadwyżkę wszystkim którzy wcześniej kupili
. I liczy się prędkość o której nie wspomniałeś a Aperture jest szybsze. Adobe na uwagi o błedach jest głuche i trzeba czekać albo bardzo długo na Update albo do następnej wersji.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
Adobe juz bardzo duzo zmienilo po sugestiach uzytkownikow i nadal ma soft w stadium bety, ktora do premiery mozna jeszcze w wielu miejscach poprawic i zmienic. W przeciwienstwie do apla po premierze nie beda tez pewnie panicznie szukac nowych pracownikow aby poprawic ewidentne bugi, ktore upakowali do pudelek i reklamuja jako super soft.
Liczac ile trzeba wydac na najszybsze maki na ktorych aperture w miare przyzwoicie chodzi nie byl bym taki pewien czy ono jest takie tansze.
...
Nie można tylko koniecznie trzebaZamieszczone przez KuchateK
.
Ja mówię o mierzeniu prędkości między Aperture a Lightroom na takiej samej maszynie testowej. Mam nakręcic film z zegarkiem w ręku?Zamieszczone przez KuchateK
Kto pożyczy kamery?
To nie zapomnij dorzucic tam do biblioteki wiecej jak 10 fotek. Pewnie wtedy nagle aperture przestanie wyrabiac z wysylaniem animacyjek do karty graficznej i juz nie bedzie tak pieknie. Zobaczymy w czym lepiej sie bedzie pracowalo na zwyklym komputerze z normalna iloscia zdjec bez sztucznie narzuconych wymagan i ograniczen.
Btw... Skoro takie aperture ********e to czemu obrabiasz w lightroom'ie? Hipokryzja mi to smierdzi.
...
A skad wiesz że obrabiam w Lightroomie tylko. I o co tobie biega z tymi animacyjkami skoro tam nie ma żadnych przy obróbce.... a skalowanie okien jak i wyświetlanie fotek jest realizowane w pełni przez procesor karty graficznej... tam się nie ma prawa mulić przez animacje bo sa one (jak wszystkie okna w OSX) wspomagane przez kartę grafiki. Jedynymi elementami jakie nie są akcelerowane to miniaturki w Library oraz podgląd lupą i akurat lupa w Aperture muli tak jak podgląd w Lightroomie
.
Aperture, co pokazaly wymagania sprzetowe jakie ma i dzialanie jak zaczyna byc ciasniej z zasobami nie jest dobrze zrobione pod wzgledem wykorzystania akceleracji. Zaloze sie ze na typowym laptopie znacznie lepiej sobie poradzi soft od adobe. Wybacz, ja wole bez zbednych bajerow i nawet nieco czasem wolniej, ale wiedziec ze zawsze bedzie tak samo i nie bedzie gdzies czychajacej niedaleko sciany, ktora uniemozliwi mi prace bo nagle soft przestanie chodzic jak wrzuce pare fotek wiecej na i tak sporo za drogim kompie, ktory trzeba bylo kupic zeby wogole zaczac uzywac tych wynalazkow spod nadgryzionego niewiadomo przez kogo ogryzka...
Te dwie foty z aperture vs dziesiat z lajtruma to nie byl wyjatek tylko ty tak normalnie![]()
...