Pokaż wyniki od 1 do 10 z 152

Wątek: Adobe Lightroom Beta dla Windows pojawiło się

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Kluczową zmianą mogła by się okazać zmiana grafiki na 512 mega ...
    Raczej nie, bo ta pamiec dot. tylko i wylacznie tekstur 3D wiec w 2D mozesz to olac. Procek+Ram+szybki HDD - to cie interesuje, grafa nie. Zreszta do obrobki zdjec to ja polecam Matroxa. Kolory nieporownywalnie lepsze niz jakakolwiek Nvidia czy nawet Ati:-|
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaj_2
    Raczej nie, bo ta pamiec dot. tylko i wylacznie tekstur 3D wiec w 2D mozesz to olac. Procek+Ram+szybki HDD - to cie interesuje, grafa nie.
    Dokładnie tak. Ja mam szybki dysk i 1GB Ramu, ale procek słaby i tnie bardzo.

Zreszta do obrobki zdjec to ja polecam Matroxa. Kolory nieporownywalnie lepsze niz jakakolwiek Nvidia czy nawet Ati:-|
    A co sądzisz o NVidia Quadro. Do 3d są bardzo dobre. Nie słyszałem o ich przydatności w 2d.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Zreszta do obrobki zdjec to ja polecam Matroxa. Kolory nieporownywalnie lepsze niz jakakolwiek Nvidia czy nawet Ati:-|
    Taki maly OT.

Matroxowosc matroxa to jest juz nieaktualny mit. Karty Ati maja bardzo dobre odworowanie kolorow.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Taki maly OT.
    Matroxowosc matroxa to jest juz nieaktualny mit. Karty Ati maja bardzo dobre odworowanie kolorow.
    Powiem tak - Ati ma rzeczywiscie lepsze kolory i ostrosc obrazu niz Nvidia, ale ... porownanie np Radek 9800Pro kontra Matrox Parhelia wypada na korzysc tego drugiego. Jasne ze bardziej uniwersalna karta jest Ati:-P

Cytat Zamieszczone przez mkwiek
    A co sądzisz o NVidia Quadro. Do 3d są bardzo dobre. Nie słyszałem o ich przydatności w 2d.
    Ja tez nie :-)
    Wiesz to jest grafa typowo do 3D czyli 3D Studio, Maya itp. Poza tym droga
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Raczej nie, bo ta pamiec dot. tylko i wylacznie tekstur 3D
    Skonczyly sie czasy, kiedy tekstury 3D to gry i 3ds.

Taki soft tez.

Pragne zauwazyc ze np. aperture wyswietla informacje bardzo intensywnie korzystajac z ogl'a i akceleracji grafiki. Wyswietlanie tam czegokolwiek to renderowanie odpowiednio oteksturowanych prostokatow. Trojwymiarowa czesc karty uczestniczy tam bardzo intensywnie w skalowaniu czy przewijaniu. Windows tez od dawna dzieki DirectX tez korzysta z akceleracji do wyswietlania interfejsu i podstawowych operacji. Sadzac po standardzie wyznaczonym przez aperture i zachowaniu tego softu w lightroom'ie tez dosyc daleko poszli w wykorzystaniu akceleracji.

O matroxie koledzy wspomnieli. Mam nadzieje ze skoro uwazasz ze roznice sa, jestes w stanie zaprezentowac je w jakims tescie, bo od dlugiego czasu nie widzialem zadnych ktore by to potwierdzaly. No chyba ze jakies bardzo stare, gdzie brano stara rive 128 i matroxa... Ale to wszystko juz dawno nieprawda...
    ...

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Dokladnie, dlatego np. w przypadku Aperture minimalne wymagania dotyczace kart graficznych wygladaja tak:

One of the following graphics cards:
    • ATI Radeon X600 Pro or X600 XT
    • ATI Radeon X800 XT Mac Edition
    • ATI Radeon X850 XT
    • ATI Radeon X1600
    • ATI Radeon 9800 XT or 9800 Pro
    • ATI Radeon 9700 Pro
    • ATI Radeon 9600, 9600 XT, 9600 Pro, or 9650
    • ATI Mobility Radeon 9700 or 9600
    • ATI Mobility X1600
    • NVIDIA GeForce 6600 LE or 6600
    • NVIDIA GeForce 6800 Ultra DDL or 6800 GT DDL
    • NVIDIA GeForce 7800 GT
    • NVIDIA Quadro FX 4500
    Na slabszych kartach nie ruszy (bez kombinacji )

W przypadku Lightrooma wplyw karty graficznej na szybkosc pracy wydaje mi sie duzo mniejszy niz w przypadku Aperture.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Dokladnie, dlatego np. w przypadku Aperture minimalne wymagania dotyczace kart graficznych wygladaja tak:---tu lista---
    Na slabszych kartach nie ruszy (bez kombinacji )

W przypadku Lightrooma wplyw karty graficznej na szybkosc pracy wydaje mi sie duzo mniejszy niz w przypadku Aperture.
    Hmmm ... to co powiecie na to ze bez problemu udalo mi sie uruchomic Lightrooma na kompie ze zintegrowana grafa oparta o 845 Intela ??
    To jest kompletne badziewie a jednak P4 2,66 1GB Ram i nie jest tak źle
    Dodam, że nic nie musialem kombinowac.
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Taki soft tez
    Ok, ale IMHO tylko do wyświetlania, przeglądania, scrollowania, generalnie GUI. Sama obróbka na CPU ciągle wisi i wisieć będzie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Poznań

Domyślnie

O matroxie koledzy wspomnieli. Mam nadzieje ze skoro uwazasz ze roznice sa...
    Hmm niestety na chwile obecna nie potrafie tzn. nie ma testow ale jak znajde to podesle. Sam tez nie wygeneruje bo aktualnie nie mam dostepu do Parhelii. Pozostaje na razie wiara :grin:
    Zreszta shaqi tez sie wypowiedzial pozytywnie o Matroxie
    Kiedys (ale nie tak dawno) widzialem test na benchmark.pl kart graficznych i subiektywny odbior jakosci i ostrosci kolorow.Matrox Parhelia zawsze byl jako "znakomita" i zajmowala pierwsze miejsce
    Ostatnio edytowane przez tomaj_2 ; 19-07-2006 o 21:13
    Moje wypociny

Uprawnienia umieszczania postów