Strona 16 z 16 PierwszyPierwszy ... 6141516
Pokaż wyniki od 151 do 152 z 152

Wątek: Adobe Lightroom Beta dla Windows pojawiło się

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    ...
    Janusz. A jakie braki wykryłeś? Moje wrażenia są na razie pozytywne.
    ...
    No jest tego trochę Nie bawiłem się tym nazbyt długo i na pewno trzeba trochę poćwiczyć żeby dojść do wprawy i to i owo "odkryć".

Jak na razie to:
    - utrzymana z ACR polityka Adobe o niedopuszczaniu obcych profili to krok wstecz w stosunku do RSP. Mam na myśli nie tylko profile Magne Nielsena ale też moje własne. Mam aparat mocno "oprofilowany" i to mi się baaaardzo nie podoba,
    - W ACR w zakładce Camera Profile było łatwo powstawiać sobie swoje ustawienia i zapisać je jako np. "Słoneczny dzień" albo "Tungsten" (mam takich "podstawowych" sporo). Tutaj to jakoś strasznie skomplikowali.
    - engine jest jakąś dziwną mieszanką RSP i ACR - podobnie jak ACR słabo radzi sobie z blikami zwykle dorabiając trudne do zwalczenia obwódki.

Ogólnie to dużo za mało się tym bawiłem żeby mieć wyrobioną opinię. Za pare tygodni zoooobaczymy

Mam wrażenie, że trochę za dużo powrzucali w program - zrobił się kombajn z wszystkimi wadami kombajnu - wole raczej narzędzia wyspecjalizowane ale łatwe w obsłudze. Od obróbki zdjęć to i tak jest PS, Bridge'a to i tak nie zastąpi. Pożywiom - uwidim jak mówią anglicy

Pozdrówka

Edit: skróty klawiszowe też mnie denerwują, zupełnie nie rozumiem dlaczego nie zachowano zgodności z PS
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 22-02-2007 o 19:15

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Dobra wywoływarka powinna dawać w efekcie końcowym szeroką skalę tonalną i dobre odwzorowanie detalu. Jeżeli to jest zapewnione, to cała reszta jest w rękach i oczach operatora (i ew. postprocessingu :-D ). Lightroom 1.0 jest na topie pod tym względem. Ma superatrakcyjny interfejs :smile: , choć trudne do obsługi suwaki :-( . Na pewno jest na mojej (bardzo) krótkiej liście najlepszych RAW-developerów.

Co mi się podoba, to ostrzenie typu czysty detal bez krawędzi, choć ceną za to są większe, niż u konkurencji szumy w lumie.
    Co mi się mniej podoba, to minicast oranżykowaty, rzeczywiście niewielki, ale upierdliwy.

W sumie – super !
    Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 28-02-2007 o 14:22

Strona 16 z 16 PierwszyPierwszy ... 6141516

Uprawnienia umieszczania postów