Zgadzam sie z przedpiszcą... nie widziałem wersji windowsowej AR, bo od piątku mam juź tylko Maki, ale na nowych makach z dużą ilością RAMu śmiga aż miło patrzeć... i 256 MB VRAM na Radeonie X1600 wystarcza![]()
Zgadzam sie z przedpiszcą... nie widziałem wersji windowsowej AR, bo od piątku mam juź tylko Maki, ale na nowych makach z dużą ilością RAMu śmiga aż miło patrzeć... i 256 MB VRAM na Radeonie X1600 wystarcza![]()
Skonczyly sie czasy, kiedy tekstury 3D to gry i 3ds.Zamieszczone przez tomaj_2
Taki soft tez.
Pragne zauwazyc ze np. aperture wyswietla informacje bardzo intensywnie korzystajac z ogl'a i akceleracji grafiki. Wyswietlanie tam czegokolwiek to renderowanie odpowiednio oteksturowanych prostokatow. Trojwymiarowa czesc karty uczestniczy tam bardzo intensywnie w skalowaniu czy przewijaniu. Windows tez od dawna dzieki DirectX tez korzysta z akceleracji do wyswietlania interfejsu i podstawowych operacji. Sadzac po standardzie wyznaczonym przez aperture i zachowaniu tego softu w lightroom'ie tez dosyc daleko poszli w wykorzystaniu akceleracji.
O matroxie koledzy wspomnieli. Mam nadzieje ze skoro uwazasz ze roznice sa, jestes w stanie zaprezentowac je w jakims tescie, bo od dlugiego czasu nie widzialem zadnych ktore by to potwierdzaly. No chyba ze jakies bardzo stare, gdzie brano stara rive 128 i matroxa... Ale to wszystko juz dawno nieprawda...
...
Dokladnie, dlatego np. w przypadku Aperture minimalne wymagania dotyczace kart graficznych wygladaja tak:Zamieszczone przez KuchateK
One of the following graphics cards:
Na slabszych kartach nie ruszy (bez kombinacji
- ATI Radeon X600 Pro or X600 XT
- ATI Radeon X800 XT Mac Edition
- ATI Radeon X850 XT
- ATI Radeon X1600
- ATI Radeon 9800 XT or 9800 Pro
- ATI Radeon 9700 Pro
- ATI Radeon 9600, 9600 XT, 9600 Pro, or 9650
- ATI Mobility Radeon 9700 or 9600
- ATI Mobility X1600
- NVIDIA GeForce 6600 LE or 6600
- NVIDIA GeForce 6800 Ultra DDL or 6800 GT DDL
- NVIDIA GeForce 7800 GT
- NVIDIA Quadro FX 4500
)
W przypadku Lightrooma wplyw karty graficznej na szybkosc pracy wydaje mi sie duzo mniejszy niz w przypadku Aperture.
Widac ze adobe skupilo sie na jakosci generowanych efektow a nie glupich animacjachZamieszczone przez DoMiNiQuE
![]()
![]()
![]()
...
To jest program do obróbki zarówno RAW jaki i TIFF czy JPG.Zamieszczone przez DoMiNiQuE
Dla mnie super jest to, że nie zmienia on w ogóle żadnych plików. Kiedy wprowadzamy jakieś zmiany, to on zapisuje je jako zbiory poleceń, które mogą być wysłane do PS, albo zapisane w eksportowanym pliku.
DSLRs & lenses
Obrobka JPG'ow w LR to dla mnie taka sztuka dla sztuki. Od tego jest PS. LR z mysla o RAWach zostal stworzony i glownie do tego sluzy.Zamieszczone przez Mikołaj
Nie zaprzeczamZamieszczone przez KuchateK
![]()
ostatnio czytalem testy porownawcze matroxa, ati i nVidiiiii.Zamieszczone przez DoMiNiQuE
ati i N szybsze ale o kolorach w 2d to wieki swietle dzieli je do juz nieprodukowanych matroksów
dominik nie obraz sie ale pieprzysz glupotyZamieszczone przez DoMiNiQuE
to ma byc program do obrobki zdjec (wszelkiego rodzaju) a ps nie zostal stworzony z mysla o fotografach.
tak wiec jak wywolam raw`a i zapisze jako jpg to mam kupic PS`a za 4500pln??
to pytanie retoryczne dominiku i nie musisz mi na nie odpowiadac. zadna argumentacja nie przekona mnie do twojego rozumowania.
jasny-pokój ma być programem do kompleksowej obróbki foto i katalogowania bez potrzeby kupowania PSa
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl
Wiesz, jak dla mnie to mozesz sobie te fotki w paincie obrabiac. Jest darmowy i otwiera jpg, nic mi do tego :-)Zamieszczone przez shaqi
Ok, ale IMHO tylko do wyświetlania, przeglądania, scrollowania, generalnie GUI. Sama obróbka na CPU ciągle wisi i wisieć będzie.Zamieszczone przez KuchateK
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Znaczna czesc tej obrobki zdjec to wyswietlanie efektow pracy cpu. Jesli to nie cpu bedzie sie tym zajmowac a grafika cpu bedzie moglo sie zajac szybszym ukonczeniem innych zadan.
...