Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 152

Wątek: Adobe Lightroom Beta dla Windows pojawiło się

Bywalec Awatar Jerry99
    Miasto
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

Zgadzam sie z przedpiszcą... nie widziałem wersji windowsowej AR, bo od piątku mam juź tylko Maki, ale na nowych makach z dużą ilością RAMu śmiga aż miło patrzeć... i 256 MB VRAM na Radeonie X1600 wystarcza
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaj_2
    Raczej nie, bo ta pamiec dot. tylko i wylacznie tekstur 3D
    Skonczyly sie czasy, kiedy tekstury 3D to gry i 3ds.

Taki soft tez.

Pragne zauwazyc ze np. aperture wyswietla informacje bardzo intensywnie korzystajac z ogl'a i akceleracji grafiki. Wyswietlanie tam czegokolwiek to renderowanie odpowiednio oteksturowanych prostokatow. Trojwymiarowa czesc karty uczestniczy tam bardzo intensywnie w skalowaniu czy przewijaniu. Windows tez od dawna dzieki DirectX tez korzysta z akceleracji do wyswietlania interfejsu i podstawowych operacji. Sadzac po standardzie wyznaczonym przez aperture i zachowaniu tego softu w lightroom'ie tez dosyc daleko poszli w wykorzystaniu akceleracji.

O matroxie koledzy wspomnieli. Mam nadzieje ze skoro uwazasz ze roznice sa, jestes w stanie zaprezentowac je w jakims tescie, bo od dlugiego czasu nie widzialem zadnych ktore by to potwierdzaly. No chyba ze jakies bardzo stare, gdzie brano stara rive 128 i matroxa... Ale to wszystko juz dawno nieprawda...
    ...

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Dokladnie, dlatego np. w przypadku Aperture minimalne wymagania dotyczace kart graficznych wygladaja tak:

One of the following graphics cards:
    • ATI Radeon X600 Pro or X600 XT
    • ATI Radeon X800 XT Mac Edition
    • ATI Radeon X850 XT
    • ATI Radeon X1600
    • ATI Radeon 9800 XT or 9800 Pro
    • ATI Radeon 9700 Pro
    • ATI Radeon 9600, 9600 XT, 9600 Pro, or 9650
    • ATI Mobility Radeon 9700 or 9600
    • ATI Mobility X1600
    • NVIDIA GeForce 6600 LE or 6600
    • NVIDIA GeForce 6800 Ultra DDL or 6800 GT DDL
    • NVIDIA GeForce 7800 GT
    • NVIDIA Quadro FX 4500
    Na slabszych kartach nie ruszy (bez kombinacji )

W przypadku Lightrooma wplyw karty graficznej na szybkosc pracy wydaje mi sie duzo mniejszy niz w przypadku Aperture.

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    W przypadku Lightrooma wplyw karty graficznej na szybkosc pracy wydaje mi sie duzo mniejszy niz w przypadku Aperture.
    Widac ze adobe skupilo sie na jakosci generowanych efektow a nie glupich animacjach
    ...

Bywalec

Domyślnie

dziwne nie jest bo to raczej nie jest program do obrobki jpg
    To jest program do obróbki zarówno RAW jaki i TIFF czy JPG.

Dla mnie super jest to, że nie zmienia on w ogóle żadnych plików. Kiedy wprowadzamy jakieś zmiany, to on zapisuje je jako zbiory poleceń, które mogą być wysłane do PS, albo zapisane w eksportowanym pliku.
    DSLRs & lenses

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikołaj
    To jest program do obróbki zarówno RAW jaki i TIFF czy JPG.
    Obrobka JPG'ow w LR to dla mnie taka sztuka dla sztuki. Od tego jest PS. LR z mysla o RAWach zostal stworzony i glownie do tego sluzy.

Widac ze adobe skupilo sie na jakosci generowanych efektow a nie glupich animacjach
    Nie zaprzeczam

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Taki maly OT.

Matroxowosc matroxa to jest juz nieaktualny mit. Karty Ati maja bardzo dobre odworowanie kolorow.
    ostatnio czytalem testy porownawcze matroxa, ati i nVidiiiii.
    ati i N szybsze ale o kolorach w 2d to wieki swietle dzieli je do juz nieprodukowanych matroksów

Obrobka JPG'ow w LR to dla mnie taka sztuka dla sztuki. Od tego jest PS. LR z mysla o RAWach zostal stworzony i glownie do tego sluzy.

Nie zaprzeczam
    dominik nie obraz sie ale pieprzysz glupoty

to ma byc program do obrobki zdjec (wszelkiego rodzaju) a ps nie zostal stworzony z mysla o fotografach.

tak wiec jak wywolam raw`a i zapisze jako jpg to mam kupic PS`a za 4500pln??

to pytanie retoryczne dominiku i nie musisz mi na nie odpowiadac. zadna argumentacja nie przekona mnie do twojego rozumowania.

jasny-pokój ma być programem do kompleksowej obróbki foto i katalogowania bez potrzeby kupowania PSa
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaqi
    dominik nie obraz sie ale pieprzysz glupoty

to ma byc program do obrobki zdjec (wszelkiego rodzaju) a ps nie zostal stworzony z mysla o fotografach.

tak wiec jak wywolam raw`a i zapisze jako jpg to mam kupic PS`a za 4500pln??

to pytanie retoryczne dominiku i nie musisz mi na nie odpowiadac. zadna argumentacja nie przekona mnie do twojego rozumowania.

jasny-pokój ma być programem do kompleksowej obróbki foto i katalogowania bez potrzeby kupowania PSa
    Wiesz, jak dla mnie to mozesz sobie te fotki w paincie obrabiac. Jest darmowy i otwiera jpg, nic mi do tego :-)

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Taki soft tez
    Ok, ale IMHO tylko do wyświetlania, przeglądania, scrollowania, generalnie GUI. Sama obróbka na CPU ciągle wisi i wisieć będzie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    USA

Domyślnie

Znaczna czesc tej obrobki zdjec to wyswietlanie efektow pracy cpu. Jesli to nie cpu bedzie sie tym zajmowac a grafika cpu bedzie moglo sie zajac szybszym ukonczeniem innych zadan.
    ...

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów